Reklama

Reklama

Nevera po slovensky

Obsahy(1)

V slovenskej podhorskej dedine sú hanblivý Domino, poslušný mamin synáčik,  a vynaliezavý Karči, vidiecky Edison, už roky dobrí kamaráti. Spolu s partiou lesných robotníkov a miestnym horárom netrpezlivo očakávajú príchod sezónnych brigádničiek - lazníčok. Vízia vášnivých nocí sa čoskoro premení na krutú skutočnosť a muži si uvedomia, že nevera po slovensky nie je vôbec taká jednoduchá. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (17)

  • Herec Ján Hrabina mal niečo proti hercovi hrajúceho Ivana Pečiarku (Jozef Holec) a preto nahovoril kolegu Jozefa Krivičku, aby ho v scéne, keď Eteliny (Viera Pavlíková) bratia bijú Ivana, skutočne v "prvej ostrej" zbili. V jednom rozhovore sa herci hrajúci bratov zmienili, že krv striekala na všetky strany a režisér Juraj Jakubisko bol s hereckými výkonmi nanajvýš spokojný. (Hudino)
  • Stanislav Kubiš (Močiarsky) jazdil na motorke Jawe 250 a pri prenasledovaní Milana Kiša (Edison), jazdil tak nebezpečne, že kameraman Stano Szomolányi, ktorý scénu jazdy filmoval z korby nákladného auta, bol taký vyplašený a preľaknutý, že keď videl, ako Kubiš vedie motocykel, zabudol od prekvapenia zapnúť aj kameru. (Raccoon.city)
  • Andrej Šilan (Hurdiš) videl film iba jediný raz a pri reprízach sa odmietal naň pozerať zo slovami: „Hrať milovníka je čosi otrasné a je jedno, či je to vo filme alebo v divadle. To len diváci si naivne myslia, že je to slasť. Priznám sa vám, nikdy som ich nehral rád.“ (Raccoon.city)
  • Trojicu takmer neznámych hercov, Stanislava Kubiša (Močiarsky), Antona Tróna (Jašterčiak) a Andreja Šilana (Hurdiš), objavil a odporučil režisérovi Vladimír Strnisko, ktorý bol pri filme pomocným režisérom a pár mesiacov pred natáčaním filmu hosťoval v prešovskom divadle, kde všetci traja pôsobili. Na filmovanie ich potom vozili z Prešova do Čierneho Balogu trikrát, štyrikrát do týždňa. (Raccoon.city)
  • Niektoré miesta sa v priebehu rokov veľmi nezmenili, ale chalupa kde býval Václav Baur (Domino), bola zrekonštruovaná a prerobená na rodinný dom. (Zdroj: topky.sk)
  • Herci sami stvárnili aj náročnejšie scény, až sa režisér Juraj Jakubisko občas chytal za hlavu a hovoril si: „Bože môj, keď sa im niečo stane, mňa zavrú do basy.“ (Zdroj: topky.sk)
  • Chata, na ktorej boli ženy ako brigádničky ubytované, kedysi skutočne plnila svoj účel. Bola určená robotníkom na prespávanie, no v roku 2005 ju zrovnali so zemou, aj keď snahy o jej zachovanie boli dosť intenzívne. (Zdroj: topky.sk)
  • Andrej Šilan za svoju úlohu Hurdiša získal honorár 14 000 Kčs. Toho času sa za taký honorár dal kúpiť jednoizbový družstevný byt. (AxelWers)
  • Stanislav Kubiš (Močiarsky) síce vo filme jazdil na motorke, no v skutočnosti bol mizerným vodičom. Andrej Šilan (Hurdiš) prezradil, že keď naháňali na motorke Milana Kiša (Karči Edison), tak mal strach o život. (Zdroj: zivot.sk) (AxelWers)
  • Nevera po slovensky bola najprv nakrútená ako 3-dielny film s minutážou 68+72+72 minút a až neskôr zostrihaná do jednej snímky s dĺžkou 138 minút. Vysielané bývajú obe verzie, častejšie však tá dlhšia. (Addams-SK)
  • Juraj Jakubisko natáčal denne film s takou metrážou, že lámal všetky rekordy, až ho jeho kolegovia režiséri požiadali, aby spomalil a nekazil normy. (Raccoon.city)
  • Václav Baur (Domino) a Zuzana Kronerová (Zlatka), ktorí sa vo filme stali manželmi, prežili počas nakrúcania skutočný milostný románik. (Raccoon.city)
  • Film získal v roku 1982 Cenu smiechu na 4. Festivale českých a slovenských veseloherných filmov v Novém Měste nad Metují. (Raccoon.city)
  • Film sa točil v prírode v okolí Čierneho Balogu a aj v samotnej obci. Niektoré scény sa točili aj v okolí Bratislavy, v Obrubanské, Prostredné a Vydrovské dolině a v obci Plavecký štvrtok. (Marek1991)
  • Domino (Václav Baur) jezdí ve vojenském obojživelném vozidle GAZ 46 MAV. V omezeném počtu tyto vozy sloužily v ČSLA, poté byly dány k dispozici hasičům, pár se jich dostalo do soukromých rukou. (bighead)

Reklama

Reklama