Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladí manželia Zuzana a Andrej sa sťahujú z Bratislavy do Tatier, aby na samote odrezaní od sveta na vlastnej koži otestovali Andrejovo životné dielo – prototyp inteligentného domu. Idylka dokonalého života v réžii modernej technológie sa však čoskoro mení na nočnú moru a boj o život. Revolučný server, ktorý bol vytvorený s cieľom, aby uľahčil životy svojich majiteľov, sa vymkne spod kontroly a nečakane sa obráti proti svojmu stvoriteľovi. Ide len o vrtoch a nedokonalosť testovanej technológie? Alebo riadi dom niekto ďalší? (Continental film)

(viac)

Videá (3)

Trailer 3

Recenzie (312)

Garson 

všetky recenzie používateľa

Režisér Karel Janák konečně udělal tlustou čáru za filmy pro puberťáky a natočil snímek s velmi vážným tématem a tím je hrozba umělé inteligence.Andrej(Vojta Dyk) pracuje jako programátor a jeho šéf mu nabídne,aby se s manželkou Zuzanou(Gabriela Marcinková) jako testovací osoby přestěhovaly do domu který je prošpikován kamerami a řízen počítačovým systémem.Nejdříve to vypadá idylicky kdy dům reaguje na přání jako třeba uvaří kávu a pustí hudbu,ale jak je známo z reality tak každý komfort bývá draze vykoupen.Vojta Dyk většinu času pracuje ve firmě takže celý den je pod dohledem jen jeho manželka která pracuje doma jako sochařka.Z neustálého sledování má Zuzana nepříjemný pocit,ale Andrej jí uklidňuje že se to časem poddá.Párkrát se Zuzana setká s nejbližším sousedem který má doma počítače a přes systém jí sleduje.Tento "tajný" ctitel je po čase odhalen.Když se po nějaké době dům vymkne kontrole a začne Zuzaně dělat ze života peklo snaží se jí tento soused pomoci,ale po zásahu elektrickým proudem zahyne u plotu před domem.Film mě zaujal,ale zároveň potvrdil mé obavy z moderních technologií které se stále více rozšiřují.Lidé jsou čím dál víc pohodlnější a čím dál víc volí počítačově řízené projekty za které zaplatí obrovské peníze,ale přitom si neuvědomují,že jedna malá chyba v systému je dokáže převálcovat víc než živelná pohroma. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Od odpadu film unikol len o vlások a to vďaka faktu, že chudáci herci za to nemohli, kde hrali a čo im to tam do scenára napísali. Dostali zaplatené a robili čo mohli. Nevyčítajme im to, za ich honorár by skoro každý z nás zahral na mesiac i verejný vianočný stromček. Film sám o sebe je gebuzina. Hoci sprvoti sa zdá, že môže byť zaujímavým thrillerom, nakoniec ide o priehľadnú pointu o tom, ako nás môžu ovládnuť technológie, ale nakoniec ten dom ovládne celú ulicu, ba i mesto vzdialené nevedno koľko desiatok kilometrov od neho. Proste neskutočne chytrý dom, ktorý sa dokonca prejavil ako heterosexuál. Inak každý druhý komentár dáva hviezdu navyše za nahú Marcinkovú. Čiže keby tu nemasturbobala vo vani, film by mal tak 30% ()

Reklama

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet EUR1,300,000Tržby Celosvetovo $478,000▐ Nedá sa uprieť snaha o dosť originálny thriller, ktorý dokonca má aj nejaké tie slušné zvraty, či napätie. Herecky to je troška kostrbaté, hlavne úvod má taký pomalší rozbeh, také rozkúkavanie sa ale potom sa to zlepší. Kamarátka hlavnej predstaviteľky tam občas zbytočne prehráva, je taká okiepená. /60%/ ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Kokos, nechcel by som vidieť tie účty za taxi. A kuriér? Už vidím jeho reakciu, keď toľkokrát po sebe zbadal, kam má doručiť kyticu/balík. Ale irónia bokom, tento film si ju prekvapivo nezaslúži. Prekvapivo preto, že trailery boli príšerné a výsledok taký nie je. Prekvapivo aj preto, že zápletka o mega-inteligentnom futuristickom dome môže pôsobiť naivne. Ale naozaj? Pozrime sa na techniku, akú sme mali v 90. rokoch a akú máme dnes. Rozdiely sú priepastné. Už dnes máte nehnuteľnosti, ktorých počítačové systémy vás vedia upozorniť, že vášmu plnotučnému mlieku v chladničke končí trvanlivosť alebo dokážete z roboty smartfónom zapnúť vysávač. Takže po tejto stránke som s Dôverným nepriateľom nemal problémy. Takisto som nemal problém s hercami. Gabrielu Marcinkovú sledujem pri práci už pár rokov a je to profesionálna sympaťáčka. Vojtěch Dyk je vyrovnaným, prirodzene suverénnym partnerom. Z vedľajších úloh zaujmú Zuzana Porubjaková ako veselá kamoška, Pavel Rímský ako kurátor, Ady Hajdu ako tajomný šéf firmy a Ondřej Malý ako ešte oveľa tajomnejší sused (s vlčiakom). Snáď len Roman Luknár je v úlohe detektíva wtf, tak ale aspoň je sranda. K tomu krásna výprava parádneho domu v super prírode. Páčilo sa mi aj to, že film nie je dabovaný a Česi rozprávajú po česky a Slováci po slovensky. Snímka od začiatku disponuje kvalitnou, príjemne zimomriavkovou atmosférou. Tušíte, že niečo nie je OK a že sa to skôr alebo neskôr vymkne spod kontroly a začnú sa diať znepokojujúce škaredosti. Tento naliehavý, vtieravý pocit znásobuje Brzobohatého thrillerová hudba. A nechýbajú nahotinky. Nanešťastie, asi 20 – 25 minút pred koncom sa to tvorcom celé začne rozpadávať, dostávať to trhliny (až praskliny), logika definitívnu odchádza na dovolenku (a už sa nevráti), správanie postáv nedáva zmysel a dom sa začína správať ako Skynet. Záporne by som hodnotil aj agresívny strih, vinou ktorého vypadávajú kľúčové okamihy. V jednej chvíli osoba X nájde u seba doma osoby Y a Z, ktoré tam nemajú čo robiť, škaredo sa na ne zadíva, STRIH, obe osoby vychádzajú z jej domu. Alebo vrátnik vo firme povie zdanlivo šokujúcu vetu o „testovaní ľudí“. Čakal som, čo sa z toho vyvinie a ono nič, už sa k tomu v priebehu filmu nikto nevrátil (z toho súdim, že film sa dosť drasticky prestrihávam a pôvodne bola zápletka o niečom úplne inom). A že by Andrej nepoznal bývalého kolegu? To sa mi tiež nezdá, hoci možné to za určitých okolností samozrejme je. Koncový twist s vysvetlením to už nezachráni. Napriek tomu som mal z návštevy kina pozitívne dojmy, pretože počas leta na Myjave kino z kamennej budovy prechádza do areálu Trnovce. Temné a hlboké lesy, nad hlavou vám žiaria hviezdy, okolo hlavy lietajú svetlušky a uprostred toho kino. Wow. Amfiteáter Trnovce, Myjava 2018 ()

malylada 

všetky recenzie používateľa

Karel Janák se rozhodl přesedlat z komedie na thriller, který pojednává o inteligentním domu, který se tak trošku vymkne kontrole. Důvěrný nepřítel vykrádá všechny hollywoodské filmy podobného ražení a bohužel i těm horším nesahá ani po kotníky. Vše kazí zoufalé postavy (Dyk hraje vážně Dicka), předvídatelný děj a mraky debilit, které prokoukne i dítě. Film se tváří neskutečně vážně a prakticky až zoufale nemá co nabídnout od začátku do konce. Musel jsem se smát, když distribuci zvolili ve stejný týden, kdy jde do kin Upgrade a divák může porovnat, jak tragičtí jsme v tomto žánru u nás. Jediné, co se dá ocenit, tak temný vizuál, který by mohl být do budoucna inspirativní.......3/10 ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (13)

  • V jednom zábere si na počítači možno všimnúť hlásenie "Files has been deleted." Gramaticky správne by však hlásenie malo byť "Files have been deleted." (GTS_PUNK)
  • Autá slovenskej polície vo filme nemajú tradičný nápis "Polícia", ale anglický nápis "Police". (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené