Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 4

Nezamestnaný absolvent Igor objaví záznamy výpovedí psychiatrického pacienta Waltera Fischera. Ten pred sedemdesiatimi rokmi záhadne zmizol v pohorí Tribeč a keď sa po vyše dvoch mesiacoch rovnako záhadne objavil, mal na tele čudné popáleniny a zranenia. Bol dezorientovaný, nedokázal vysvetliť, čo sa mu stalo, už nikdy sa nespamätal. Igor pátra ďalej a s údivom zisťuje, že Fischerov prípad nie je ojedinelý – zmienky o tajomnom miznutí ľudí v tomto pohorí siahajú hlboko do histórie. Hrôzostrašných prípadov pribúda. Igor s priateľkou Miou, konšpirátorom Andrejom a tvrdým skeptikom Dávidom preniká čoraz hlbšie a odhaľuje skutočnosti, ktoré sú oveľa desivejšie než akákoľvek fantázia. Vyberú sa na výpravu priamo do tribečských lesov, kde zažijú čosi vymykajúce sa chápaniu. Spočiatku nevinné pátranie sa končí tragicky. Toto tajomstvo má totiž príšerne ostré zuby… (Continental film)

(viac)

Videá (8)

Trailer 4

Recenzie (477)

Eawy 

všetky recenzie používateľa

Trhlina je solídne natočený film/miniséria, ktorý v sebe skrýva mnoho pozitívnych vecí. V prvom rade určite úžasnú hudbu a ozvučenie, ktoré som si nie istá, či rovnako solídne vyznie i v TV ako v kine. Ďalej, ponúka atraktívny príbeh odohrávajúci sa vo viacerých rovinách a neuveriteľnú kameru. Niektoré zábery priam vyrážajú dych, pochmúrne farebné tóny, ktoré sa striedajú so sépiovou dotvárajú nepokojnú atmosféru filmu. Dialógy síce nepôsobia veľmi prirodzene, avšak keď ich divák začne akceptovať, vôbec príbeh nerušia. Výber hercov i herecké výkony by sme síce určite vedeli skritizovať, ale prečo to robiť? Hlavní hrdinovia predsa nemusia pôsobiť za každých okolností sympaticky, napríklad pre mňa veľmi sympatickí neboli. Ale vzťah medzi Miou a Igorom bol funkčný a tvoril základ príbehu, a toto som hercom celkom odovzane uverila. Občas sa však z dalo, že v príbehu sme preskočili nejakú časť, nastalo akési plató, kde sa divák musel zorientovať v akej časti príbehu sa vlastne nachádza. Pre mňa, určite 75%. Filmom som veľmi milo prekvapená, ale nemilo ma prekvapili recenzie. Toto má menej percent ako Blair Witch? Ale ľudia!!! ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Osobne nemôžem uprieť Bebjakovi talent nakrútiť solídne akúkoľvek žánrovku, vrátane hororu, ako už dokázal v Zle. Aj Trhlina má skvele vybrané lokácie, atmosféru a nenudí dokonca aj napriek scenáru. Takže áno, Bebjak pracuje s tým, čo má na papieri a asi s tým viac urobiť ani nemohol. Zhruba trištvrte hodinu sa dozvedáme spoločne s hrdinom, že vôbec nejaká záhada existuje, pričom toto malo byť predmetom nejakej max dvadsaťminútovej expozície a potom sa konečne vydávame do lesa. Samozrejme aj pobehovanie po bývalej psychiatrickej liečebni má svoje čaro, ale vlastne nevedie k ničomu viac než len tomu, že sa ide do lesa a tam budeme pátrať po príčinách zmiznutí. Rovnako ale do prázdna vyznieva aj celý film, pretože ak ste videli filmy typu Koherencia, tak Trhlina je iba akési torzo podobného námetu, kde sa ani nedozvieme pravidlá fikčného - zrejme- scifi sveta. Pozerať sa ale na to určite dá. ()

Reklama

Dudek 

všetky recenzie používateľa

Udivuje mě, že Trhlina je vážně myšlený film, který zamířil do kin. Nezapůsobil by totiž ani jako film absolventký či dokonce amatérský. Obrazová stránka je totálně laciná, snad jako by se snažila evokovat dojem home made videa. To však není největší problém. Tím jsou výrazové prostředky a scénář. Postavy jsou totálně nevěrohodné a jen těžko lze chápat motivace jejich činů, v podstatě to co sledujeme nedává od prvního záběru vůbec žádný smysl. Snaha lekat, děsit nebo udělat z diváka osobu citově zainteresovanou je směšná a většinu publika naprosto mine. ()

Davies182 

všetky recenzie používateľa

Když přimhouřím jedno oko, tak musím Slovákům vyseknout poklonu za to, jak se s notně mysterióznější předlohou poprali. Ta nejlepší pasáž z knihy (autentické příběhy lidí, zmizelých během jednoho století) je sice z pochopitelného důvodu zredukována na půlminutovou koláž, ale dejme tomu, že všechno ostatní tu v rámci paranormálního thrilleru šlape na dvojku s hvězdičkou. Nejhororovější scénu rozdělení světel už pak sice nic nepřekoná, ale já tentokrát nechci nic moc vyčítat. Bavilo mě to. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Všemožne rozdávané herecké ocenenia v TV a kino produkcii ( OTO, Slnko v Sieti a rôzne festivaly ) by mali uznať aj opačnú stranu. To najhoršie. A týmto sa tento pomerne atmosférický snímok môže pyšniť. Okrem pána Maštalíra ( na moje prekvapenie ), je každý jeden herec hodný minimálne Zlatej Maliny ( ak by sa to určovalo medzinárodne ). A to je presne problém. Nie Bebjaková ´´smutná´´ réžia, slovenský prístup k látke, šablonovitosť. Herci. HERCI! Vymeniť 99% a máme tu ďalší skvelý žánrový príspevok z našich končín. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (28)

  • Mladý robotník (Tomáš Mischura) rozpráva Igorovi (Matej Marušín), že sa v psychiatrickom ústave, ktorí vypratávajú, liečilo kedysi pichaním vysokých dávok inzulínu, čím spôsobovali pacientom kómu a šokom chceli preladiť mozog do vegetatívneho stavu a niekedy sa to končilo smrťou. Táto metóda sa v skutočnosti používala. „Otcom“ inzulínových šokov je rakúsko-americký psychiater Manfred Sakel. Metódu vynašiel v roku 1927. Výsledky svojich výskumov zverejnil Sakel v roku 1933 a keďže ich prezentoval ako úspešné, metódu prebrali psychiatri na celom svete. Liečba bola použitá výhradne na pacientoch trpiacich schizofréniou. Inzulínové injekcie boli pacientom podávané denne po dobu 2 mesiacov. Boli aj prípady, kedy muselo byť pacientovi podaných až 450 jednotiek inzulínu. Po podaní takejto obrovskej dávky inzulínu sa pacienti začal potiť, triasť, objavovala sa aj zvýšená slinivosť, trasenie, nepokoj. To všetko predchádzalo kóme. Po upadnutí do kómy v nej pacient trpiaci schizofréniou musel zotrvať aspoň jednu hodinu. Aby sa prebrali, po uplynutí tejto doby im bola do tela vpravená dávka glukózy, a to buď intravenózne, alebo naso-žalúdočnou trubicou. Liečba inzulínovými šokmi zo sveta úplne vymizla až v 60-tych rokoch 20. storočia, kedy bola liečba schizofrénie nahradená neuroleptikami. [Zdroj: Interez] (Raccoon.city)
  • Mária Bartalos (Mia) pôvodne na kasting ani nechcela ísť. "Vôbec som vtedy nevedela, kto tam bude účinkovať, kto to bude natáčať ani nič. Požiadavka prišla k nám do triedy do školy, že máme poslať životopisy a údaje a máme jednoducho prísť. Vtedy som toho mala veľmi veľa a hovorím si, nech to idú skúsiť iní spolužiaci. No o niekoľko týždňov mi zavolali priamo z DNA production, že chcú mňa. Prišla som tam a oni si ma vlastne už vybrali." Po natáčaní sa vyjadrila, že takéto filmy nemá rada a druhýkrát by už takýto žáner točiť nešla. (Raccoon.city)
  • Matej Marušin (Igor) si počas natáčania filmu zlomil nohu a ten deň nakrúcania musel zrušiť. Päť týždňov mal nohu zlomenú a bolo dosť náročné, aby to zvládol so sadrou. Vo filme to nie je vidieť, nakoľko mal nohu zamaskovanú ako zdravú. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (viac)

Reklama

Reklama