Reklama

Reklama

THX 1138

  • USA THX 1138 (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerný debut svetoznámeho amerického režiséra, scenáristu a producenta Georga Lucasa prináša temnú víziu budúcnosti, v ktorej je človek zbavený svojej individuality a premenený na biologický stroj. V monštruóznom podzemnom labyrinte žijú uniformovaní obyvatelia, ktorým ich holohlavé lebky dodávajú odľudštenú vizáž. Ich životy sa riadia presným stereotypom a príkazmi "zhora", celé ich životné snaženie je nasmerované výlučne na zvyšovanie produktivity. Hlavný hrdina je jedným z mnohých nádenníkov v tomto ohromnom ľudskom mravenisku a i jeho osobnosť - rovnako ako osobnosť jeho kolegov - je symbolicky zredukovaná do znakov jeho mena - THX 1138. V tomto svete bez individuálnych ľudských životov, emócií a vášní nie je priestor pre nepredvídané a nevypočítateľné. Preto sú všetci obyvatelia povinní užívať denné dávky sedatív, utlmujúcich akékoľvek spontánne ľudské prejavy. Za ich nepovolené vysadenie hrozí prísny trest. THX 1138 pomôže k precitnutiu a následnej vzbure až základná ľudská emócia - láska. George Lucas dôslednou vizuálnou štylizáciou sveta budúcnosti do spektra sterilných studených farieb a sugestívnou prácou so zvukom vytvoril hrozivý orwellovský svet, ktorý sa od súčasnej reality možno nelíši až tak veľmi, ako sa na prvý pohľad môže zdať. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (252)

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Dost divnej film. Lucas v podstate rozsiril svuj studentskej film, natah pribeh na hodinu a pul a pridal zname herce. Ale i kdyz jsem videl puvodni kratkej film, ze zacatku jsem absolutne nechapal vo co go. Pak se vse vyjasnilo a pod vsema tema zvukama a kulisama se vyrisoval velmi jednoduchej pribeh, krapet pripominajici Ostrov nebo Equilibrium. Na dobu sveho vzniku jsou tu dost dobry triky, Lucasovi jde vytvaret napeti a herci nejsou vubec spatny, ale vic jak na 3* to nebude. ()

anais 

všetky recenzie používateľa

THX 1138 nese rukopis umělecky ambiciózního filmaře. Jenže realita tomu chtěla jinak a Lucas se začal věnovat zábavnějším tématům (a dobře tomu tak!) a nakonec s režírováním v podstatě skončil. THX 1138 má zajímavý střih, zvuk, i kameru. Děj je lehce orwellovský. A všechno dohromady to působí trochu monotónně a nudně. Ale je to zajímavě experimentální, a kdyby Lucas tehdy Hvězdné války nenatočil, mohl z uměleckého hlediska dojít mnohem dál než Coppola a Spielberg. Možná. A možná taky ne. Jisté je, že jako debut vypadá THX víc než slibně. ()

Reklama

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Ještě než se Lucas proslavil nezapomenutelnými Hvězdnými válkami, natočil tuto chladnou sci-fi s Robertem Duvallem v hlavní roli. Chladné bílé místnosti, holé hlavy a extrémně pomalé tempo. Nevím, jak film působil v době vzniku ale na dnešní poměry se jedná po všech směrech o absolutně nezajímavý a nudný film. ()

maseer2 

všetky recenzie používateľa

v podstatě 1984 v podání George Lucase, ale je tu daleko více otázek, takže člověk musí neustále dumat nad tím, co to vlastně sleduje.. zaujala mě především vizuální stránka a celkové navození atmosféry onoho tísnivého prostředí, ale příběh samotný je vcelku o ničem a postavy jsou dost nezajímavé.. takže 3* ()

JohnnyD odpad!

všetky recenzie používateľa

Kto by veril, že tvorca úžasných jemne brakových Hviezdnych vojen začínal pri takomto artovom pseudointelektuálnom "vizionárskom" blábole. Je to 86 minút plných nudy, pípania, nezmyselných dialógov a ultra-naivných posolstiev ("Štát ti žehná! Masy ti žehnajú! Nech žije komercia! Nakupujte veľa!"). Síce audio-vizuálna stránka je na svoju dobu vynikajúca a Lucas je bezpochyby talentovaný režisér, ale celé je to tak nehorázna otravná nuda, že nič viac ako odpad si to nezaslúži. ()

Galéria (88)

Zaujímavosti (29)

  • Director's Cut verze obsahuje některé přidané CGI efekty. (Corpsegrinder)
  • Název filmu byl údajně vymyšlen podle telefonního čísla, které v jistou dobu patřilo režisérovi Georgi Lucasovi. (Vojcl)
  • Pod úvodními titulky je slyšet mix dvou skladeb. Jedna z nich se jmenuje „Stabat Mater Dolorosa“, je z roku 1736 a napsal ji barokní skladatel Giovanni Battista Prgolesi. Můžeme ji slyšet v méně časté sborové úpravě. (Svatopluk.Vi)

Reklama

Reklama