Reklama

Reklama

Loli paradička

  • Česko Loli paradička (festivalový názov) (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Romantická komédia o láske dvoch „nešťastníkov“ z východného Slovenska. Smiešno-smutný príbeh o nádeji a trpkosti života. Keď sa Milan, jarmočný predavač cukroviniek, dozvie, že Veronka mu ukradla dva turecké medy, pretože bola hladná, zľutuje sa nad ňou a kúpi jej obed. Veronka sa chce Milanovi odvďačiť a ponúkne sa mu za predavačku do stánku. Medzi oboma to zaiskrí a po búrlivej noci v lacnej ubytovni na okraji mesta sa do seba zaľúbia a začnú si plánovať spoločný život. Veronke pritom neprekáža, že Milan nemá nohu. Milanovi zasa neprekáža, že Veronka je Rómka. Prijme však takúto „nekonvenčnú“ dvojicu aj spoločnosť? Podarí sa Milanovi a Veronke obhájiť svoju lásku? (Forum Film SK)

(viac)

Videá (3)

Trailer

Recenzie (98)

Enšpígl

všetky recenzie používateľa

Když na začátku filmu říkala pani producentka, že je ve filmu použito šariš nářečí nevěnoval jsem tomu příliš pozornost, bohužel pro mně se to nakonec ukázalo jako fatální, protože mnohým dialogům jsem absolutně nerozuměl a na aj title jako pomocníka jsem neviděl. Na druhou stranu to není vyčítka směrem k tvůrcům, protože i já jsem zastánce toho , aby mluva byla co nejvíce autentická, takže je to tak trochu paradox, vyčítám filmu něco, co na druhou stranu chválím. Jenže největší devíza tohoto filmu je ve vtipných dialozích (bohudík části jsem i rozuměl ), důraz na regionalitu a snaha o autentičnost postav z toho právě ty dalogy mě často unikly. Hlavní dvě postavy působily mile a uměly rozesmát. Konec byl povedený, letní pohodová amtosféra s nevtirávým sociálně rasovým podtextem povedená. Když o tom přemýšlím, abych se k tvůrcům zachoval fér, rozhodl jsem se film nakonec nehodnotit, protože není jejich chyba, že se rozhodly pro regionální dialekt, stejně tak ale není moje chyba, že jsem film chtěl vidět. ()

m.a.t.o. 

všetky recenzie používateľa

„Čom to tu volaju vietnamske sklady, kedz šicek tovar z Činy?" Vzhľadom k tomu, aký hype sprevádzal film počas uvedenia do kín som čakal viac, než len uťahanú nudu bez scenára, kde na dobrý fór musíte čakať aj pol hodinu. Porovnávanie s Pásla kone na betóne nemá ani zmysel. Z hercov stojí za zmienku iba Michal Soltész, ktorý si každú scénu, v ktorej sa objaví, kradne pre seba. Páčili sa mi niektoré vtípky (krčma, vietnamský veľkosklad), ale celkovo slabota. 40 % ()

Reklama

POMO 

všetky recenzie používateľa

Příjemná feel-good oddechovka, která stojí na sympatické dvojce s fungující chemií. Film autentický a milý jako hezká romská představitelka hlavní role, a i stejně tak bezprostřední a dětinsky naivní. Ale rozumně uchopený, s trefně vykreslenými kulturními třenicemi (bez servítků podaný pohoršený výstup konzervativní matky) i smutnou nemožností člověka vymanit se ze společenského zařazení, aby dostál důstojnějšího života. Dialogy místy o ničem, ale pro dané situace a typ postav přirozené. [3Kino Fest] ()

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Nebyť Michala Soltézsa, šiel by som s hodnotením nižšie. Prakticky on zabával celý čas, lebo je to nefalšovaný východniar a neplietol slovenčinu so šarištinou ako sa to darilo ústrednej dvojici, mrzák a čajoris. Ústredná dvojka na mňa pôsobila prvých 15 minút strašne umelo, nezohrato, no potom sa rozbehli. Film spôsobil pekný poprásk, mal veľmi slušnú návštevnosť i kvôli námetu, že spája cigánov s doterajšou majoritou. Veľmi uveriteľne vykreslil jarmoky a ich atmosféru, taktiež cigánov hudobníkov či dzedzinskú šlintak karčmu. Ak rozumiete dialektu, film vás pobaví. Ukončenie nehappyendom je vzhľadom na príbeh netradičné, akurát to čo tomu predchádza (stretnutie s Viktorom a akcia po tom) je málo stráviteľné. ()

desade 

všetky recenzie používateľa

Úplne chápem, že kino Mladosť vo Vranove sa 4 x vypredalo a publikum sa náramne bavilo, so zopár východniarmi totiž robím (ci pana!). Ja som snímok ale od prvých tónov (cigánsku hudbu mám rád a tu mala výrazný podiel na atmosfére) vnímal ako poéziu a myslím, že som dobre urobil. Mám rád snímky kráľa "cigánskyh" filmov Tony Gatlifa, hlavne pre ich autenticitu a poéziu. Tu mi ju ale trochu (trochu dosť) kazil rečovým prejavom Michal Iľkanin, ktorý miešal spisovnú slovenčinu s východniarčinou, čo vyznelo, ako keby východniar už zabudol po východniarsky, alebo nevýchodniar, čo sa naučil zopár fráz v miestnom nárečí (hviezda dole). Zachraňoval to Michal Soltész, ktorý bol presvedčivý a zožral som mu to aj s navijakom. No a samozrejme Kamilka Mitrášová, ktorá bola poeticky nevinne očarujúca (ta ňe?). Škoda len, že to po tom useknutom konci nemalo aspoň náznak happyendu. ()

Galéria (42)

Zaujímavosti (16)

  • Film napsala a natočila společnost Staviarsky production s.r.o., kterou vlastní rodina Staviarských. Rodinná společnost vydává knihy a natočila i film Loli Paradička. (Tonula)
  • Matku hlavního hrdiny hraje herečka Kveta Stražanová z Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Kamila Mitrášová hovořila v jednom rozhovoru o tom, že při natáčení scény, kdy ji matka Milana vyhání z domu, z ní měla opravdový strach. (Tonula)
  • Film sa točil najmä v mestách a obciach na východnom Slovensku: Bardejov, Spišská Nová Ves, Sabinov, Prešov, Tulčík, Záhradné. (Juraj.Stavia)

Reklama

Reklama