Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Elitní vojenskí piloti, major Victor Deakins (John Travolta) a kapitán Riley Hale (Christian Slater) sú na skúšobnom lete s dvoma atómovými raketami pripevnenými na lietadle Stealth. Deakins náhle na svojho kolegu zaútočí a chce obe bomby zhodiť v Národnom parku. Podarí sa mu to, až keď kolegu katapultuje, ale musí sa napokon katapultovať aj on. Nálože nevybuchnú, pretože majú bezpečnostné poistky. Pentagon vyšle na miesto, kde lietadlo havarovalo, tím špecialistov. zistia, že v troskách chýbajú nielen telá pilotov, ale aj rakety. Začína sa operácia s krycím názvom Zlomený šíp (označenie pre stratu atómovej bomby). Všetci si myslia, že vinníkom bol Riley... Vyšetrovatelia síce bomby objavia, ale vzápätí ich zastrelí komando priekupníkov, ktoré vedie Deakins a jeho „zákazník“ Pritchett (Bob Gunton). Deakins sa predajom hlavíc chce totiž finančne zabezpečiť. Riley sa na úteku pred teroristami zoznámi s pracovníčkou národného parku Terry Carmichaelovou (Samantha Mathisová), ktorá mu síce spočiatku neverí, ale napokon sa presvedčí, že Riley je nevinný. Preto sa rozhodne mu pomôcť. Spolu chcú zabrániť priekupníkom zbraní, aby hlavice odviezli. Začína sa boj na život a na smrť. Zvíťazí v ňom spravodlivosť a zmysel pre česť? (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (290)

tron 

všetky recenzie používateľa

Už ten úvodný box! V 90. rokoch prešiel Hongkong, mekka akčného žánru, pod správu komunistov z Číny. Mnohí umelci sa rozhodli zo strachu z cenzúry odísť do Hollywoodu. Tsui Hark (Double Team), Chow Yun-Fat (Muži na zabitie), Jet Li (Smrtonosná zbraň 4), Jackie Chan (Rušná hodina)... a režisér krvavých kúpeľov John Woo. Prvý raz sme jeho meno v súvislosti s americkou produkciou zaznamenali v Živom terči, kde s vlasatým Van Dammeom predviedol akčné mäso. Producenti (v čele so Samom Raimim) ho však vtedy krotili, že toto nemôže a tamto nemôže. U svojho druhého amerického počinu, dravej Operácie Zlomený šíp, mal našťastie vďaka producentom z Foxu viac voľnosti, vyšší rozpočet (50 miliónov) a na každú ruku jednu hviezdu: charizmatického cynika Johna Travoltu (ktorý bol v tom čase znova v kurze vďaka kultovej tarantinovke Pulp Fiction) a chvíľkovú (veľmi nešťastnú, viď. neskoršia Povodeň) hviezdičku menom Christian Slater. K dispozícii mal taktiež predsa len o čosi zaujímavejší scenár, konkrétne príbeh o jadrových zbraniach uprostred púštnej prírodnej rezervácie, nad ktorou americká armáda tajne prevádza experimentálne lety. Výsledok je aj vďaka chytľavej hudbe (Travoltov motív o rok neskôr prevzal Dewey vo Vreskote 2) vydarený a atmosférický. V akcii je film nadpriemerný, či už sa jedná o detaily (kladivo, minibitka v stiesnenom kokpite), alebo o veľkolepejšie sekvencie (Hummer, helikoptéra). Nie je to žiadny wooovský zázrak (ten vyvrcholil až nasledujúcimi orgiami z produkcie Michaela Douglasa Tvár toho druhého, mimochodom tiež s Travoltom), ale k priemeru má tiež riadne ďaleko. Za negatíva označujem zlé výkony Boba Guntona, Delroya Lindu, Christiana Slatera a Samanthy Mathis. A strašne čudný nápad so vzácnym bahnom. Snímka naprieč celým svetom zarobila fajnových 150 miliónov. ()

Dudek 

všetky recenzie používateľa

John Woo? Ne, opravdu ho nemám rád, ale tenhle snímek se mu povedl, hodně povedl. Možná za to může změna jeho stylu, nejsem sice žádný znalec, ale tohle mi opravdu jako typická Woovka nepřipadalo. Operace: Zlomený šíp je ale od začátku do konce úžasnou podívanou, která chytí za vlasy a až do samotného konce vás nepustí. Úchvatně vyprávěný příběh se celý odehrává na poušti, která však není tak ošklivá jako tomu bylo v případě Hor co nemají oči, ale má svou vizuální krásu a propracovanost. Též oba hrdinové jsou velmi dobře napsaní, téměř maniakálního Deakinse považuji za jednu z nejlepších rolí Johna Travolty... Samozřejmě nesmím zapomenout na jednu věc, hudební doprovod. Už jsem to říkal nesčetněkrát, ale klidně to zopakuji Hans Zimmer je naprosto geniální a rozhodně se řadí mezi největší hudební komponisty, které můžeme ve filmu najít. Jeho klidné tóny přesně rezonují s příběhem a dodávají mu tu pravou atmosféru. ()

Reklama

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Skvělý akční film. Travolta jako padouch je výborný a Slater mu hodně dobře sekunduje. Perfektní akční scény (hlavně ta konečná na vlaku) a hlavně skvělá zábava. Akorát bych vůbec nepoznal, že je to film Johna Woo. Vůbec jsem tam nepoznal jeho rukopis (žádný zpomalený přestřelky, stovky mrtvol). I tak skvělý snímek. ()

EdaS 

všetky recenzie používateľa

"Fuck them if they can´t take a joke." Dr. Divnoláska á la John Woo aneb Boys will be boys. Travolta se prohání se Slaterem utažskou pouští a dokazují si, kdo má větší koule. Je to možná hloupé, ale rozhodně zábavné a nejspíš je to můj nejvíckrát viděný Woo. Akce naprosto parádní a stylovějšího kuřáka a padoucha než je Travolta taky hned tak nenajdete. Škoda jen, že si Mistr víc nevyhrál s motivem přátelství. A Zimmerův soundtrack z hlavy zaručeně nedostanete. Zatraceně podhodnocený film. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

John Woo si prechodom k americkej produkcii síce trochu pohoršil a svojim najlepším dielam sa už nikdy nepriblížil, ale tieto jeho prvé americké filmy v deväťdesiatych rokoch sa mu aj tak nadmieru vydarili a Operácia: Zlomený šíp je jeden z nich. Pre takéto vojensky ladené akčné filmy hlavne druhej polovice deväťdesiatych rokov som mal vždy veľkú slabosť, všade samé vrtuľníky, hummery, vojenské strediská, špeciálne jednotky, žoldnieri a v centre diania dokonca jadrové zbrane. Prvá polovica sa ešte nesie skôr v takom pomalšom tempe, ale s tým nemám problém, dejovo je to dostatočne zaujímavé, výborných scén je dostatok a navyše je čas na zblíženie s postavami a vytvorenie chémie medzi nimi, čo sa tu aj výborne darí. Ale v druhej polovici už začne skutočne prvotriedna žánrová zábava, film neustále len graduje a z finálnej fázy som už prakticky nadšený. Plusom sú aj postavy, Christian Slater síce nie je žiadny pravý akčný hrdina, ale je to sympaťák a toho pilota, ktorý sa snaží zachrániť situáciu som mu veril, pomáha mu v tom sympatická Samantha Mathis, ale oboch s prehľadom zatieňuje perfektný záporák John Travolta, pre ktorého je to rozhodne jedna z najlepších úloh vôbec, všetky svoje scény si berie pre seba. Ale sadlo mi aj zloženie žoldnierov a vedľajšie postavy, hlavne dôstojník Delroy Lindo. Po akčnej stránke si tiež nemôžem sťažovať, jedine prestrelky, v ktorých bol John Woo najlepší ma tu moc nebavili, za čo ale môže zmena štýlu, toto nie je o vysokých počtoch zabitých v elegantných záberoch, ale vlastne len o ostreľovaní sa dvoch strelcov, pričom aj tak prakticky nikto nikoho netrafí a takéto prestrelky moc nemusím. Ale tu má prednosť iná akcia, práve to využívanie dopravných prostriedkov a toto už je zvládnuté prvotriedne, na všetky tie naháňačky hummerov, explózie vrtuľníkov a podobne je skutočne radosť pozerať, ale najlepšie je rozhodne mimoriadne nápadité finále vo vlaku, pri ktorom jeden perfektný moment strieda druhý. Takže režijne je to perfektná práca a Hans Zimmer tu síce nie je tak výrazný a občas mi hudba moc nesedela, ale celkovo tiež film skôr podporuje. Ja som celkovo veľmi spokojný, takéto vojenské akčné filmy môžem a Operácia: Zlomený šíp patrí medzi tie najlepšie. 79% ()

Galéria (54)

Zaujímavosti (18)

  • Vic Deakins (John Travolta) má v lietadle pištoľ Beretta 92FS so záverom z nehrdzavejúcej ocele. Vo vlaku potom používa automatickú Berettu 93R a v bani pušku Ruger AC-556K. Kelly (Howie Long) používa vo filme pištoľ Beretta 92FS, samopal HK94 a brokovnicu Mossberg 590. Riley Hale (Christian Slater) používa vo filme pištole Beretta 92FS, SIG-Sauer P226, SIG-Sauer P228 a revolver Smith & Wesson Model 66 so 4-palcovou hlavňou, ktorý vzal strážkyni parku (Samantha Mathis). V bani taktiež používa samopal Beretta Model 12, vo vrtuľníku útočnú pušku M727 s granátometom M203. (ČSFD)
  • Okolo podzemného jadrového výbuchu vo filme zaznie niekoľko nezmyslov. Napríklad hlavný hrdina povie, že z podzemnej explózie sa neuvoľnila radiácia. Avšak mohli sme jasne vidieť, že výbuch vymrštil ohnivú guľu von z bane, čiže došlo k úniku rádioaktívneho odpadu po explózii. Taktiež plán vydávať jadrový výbuch za zemetrasenie je nezmysel, pretože po celom svete sa nachádza mnoho seizmologických staníc, ktoré by toto tvrdenie ľahko vyvrátili. (ČSFD)

Reklama

Reklama