Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will Kane je šerifom malého mesta kdesi na Divokom Západe. Dnes ráno sa žení s krásnou Amy. Jeho žena je kvakerka, ktorej náboženstvo odmieta akékoľvek násilie, a preto svojej vyvolenej sľúbil, že sa vzdá úradu šerifa a spoločne budú ďalej žiť v pokoji na farme. Ale tesne po svadobnom obrade dorazí do mesta strašná správa. Zločinec Frank Miller, ktorého Kane dostal pred časom za mreže, bol prepustený na slobodu. Spojil sa so svojou bývalou bandou a pripravuje pomstu. Do mestečka má doraziť vlakom na pravé poludnie. Obyvatelia mestečka si dobre pamätajú Millerovu neľudskú násilnosť. Preto nestoja o ďalšie problémy a prehovoria Kana, aby spolu s mladomanželkou čo najskôr odišiel. Pretože na tom trvá aj Amy, Kane sa podvolí. Veľmi rýchlo si však uvedomí, že útek nie je riešením, pretože Miller si zlosť vybije na niekom inom. Hlas svedomia a volanie povinnosti je silnejšie ako strach i láska a preto sa Kane rozhodne vrátiť a čeliť svojmu úhlavnému nepriateľovi tvárou v tvár. Blíži sa hodina posledného zúčtovania... (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (290)

T2 

všetky recenzie používateľa

Western čo sa viac tvári ako komorná dráma odohrávajúca sa v malom mestečku, kde sa očakáva príchod vlaku a v ňom prichádzajúcim nebezpečným vrahom Benom Millerom... príbeho to má zaujímavé momentky, samozrejme v tých dlhosiahlých odmietavých dialógoch ale strašne tomu chýba gradácia a ten pravý westernový nádych, po celý pomaly ubiehajúci čas sa takmer nedočkáme svišťanie guliek, až príde záver filmu kde sa konečne zomelie prestrelka ale nijako zvlášť veľkolepá. V každom prípade oplatí sa vidieť ale pištolnícky western nečakajte. A ináč je na čo pozerať veď tam hrá "sympatická" Grace Kelly. ║Rozpočet $750,000Tržby USA $3,750,000Tržby Celosvetovo $18,000,000 ()

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Než přišel Segio Leone nebo Sam Peckinpah byly westerny jen o charismatických šerifech, který ví, že město patří jen jim a nikdo jiný nemá nárok. Tento není jiný s vyjímkou, že se odehrává v reálném čase jednoho horkého poledne. Nejedná se o špatný film jen mi připadal příliš jednoduchý a celkově takový televizní s minimální výpravou a akcí. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Na tento film nedám dopustiť nielen preto, že to bol môj prvý western a pre ukážku jednoty času, miesta a deja, ale najmä pre charakterové vlastnosti z donútenia osamoteného hlavného hrdinu. Nezabudnuteľná je aj pieseň, ktorú zložil Dimitri Tiomkin. Zabudnuteľná pre mňa bola upnutá Grace Kelly, i keď to už v tej dobe bola slávna herečka a neskôr nemenej slávna monacká kňažná. V mojich spomienkach ju prekrýva živočíšna a vášnivá Katy Jurado napriek tomu, že to bola v podstate bezvýznamná herečka. ()

sud 

všetky recenzie používateľa

Buď pořád se mnou lásko sladká / tvůj úsměv je mé bázně štít / a tak tu stojím bez pozlátka / až jednou zmizí co je mně cizí / jen pro tvůj úsměv chtěl bych žít... při těchto verších a tónech ústřední melodie mám vždycky srdce až v krku. "V pravé poledne" není jen westernová klasika, je to rovněž kritika lidských povah. Až na malé výjimky jsou obyvatelé zdejšího městečka sebestřední sobci, myslící jen a pouze na sebe, od nichž se statečný šerif Kane těžko dočká pomoci. Gary Cooper ho zahrál naprosto bezchybně a zcela po právu získal Oscara. V jeho tváři je dokonale vepsána beznaděj (díky hercovým zdravotním komplikacím tak nabývá na přesvědčivosti). S přibývajícími minutami se napětí stupňuje a atmosféra houstne a houstne a vrcholí v závěrečné desetiminutovce. Tiché město, všichni zalezli a festovně se schovali, čtyři všehoschopní gangsteři procházejí se smrtí v očích městem, slunce praží a on je sám. 100%. ()

HOCKEYKA 

všetky recenzie používateľa

Uvedomujem si,že je dosť lepších a omnoho akčnejších westernov,ktoré odo mňa plný počet hviezd nedostali.Tie však ako hlavnú hviezdu nemali Garyho Coopera.Neuveriteľný herec,ktorý takmer vôbec nehrá,a predsa je jedným z najlepších a najpresvedčivejších hercov,akých som kedy videla.Neskutočne krásne oči,neskutočne príťažlivá tvár.A to mal v čase nakrúcania 53 rokov.Ja som sa zamilovala do ďaľšieho klasického herca,ach jo..... ()

Galéria (67)

Zaujímavosti (72)

  • Značná část filmu se natáčela v kalifornském městečku Columbia, které proslavila Zlatá horečka (1850). Městečko je dnes "národní historickou památkou". (džanik)
  • Černý dým vycházející z vlaku byl podle režiséra známkou selhávajících brzd. V okamžiku natáčení to ale nevěděli a s kameramanem prý stihli jen tak tak uskočit. Kamera se rozbila, ale filmový materiál, jak ostatně můžeme vidět, přežil. (džanik)
  • Až do své smrti usiloval režisér Fred Zinnemann o to, aby film nebyl kolorován. Říkal, že film točil záměrně černobíle, a že by tak měl být rovněž promítán (barevnou verzi později vytvořila televizní společnost Teda Turnera). (džanik)

Súvisiace novinky

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (viac)

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (viac)

Tak co dál, Arnolde?

Tak co dál, Arnolde?

12.04.2011

Z „velkého překvapení“, které Schwarzenegger koncem března sliboval, se nakonec vyklubala blbůstka The Governator, která se kromě kresleného seriálu dočká i komiksového cyklu (za vším stojí Stan Lee)… (viac)

Reklama

Reklama