Reklama

Reklama

Kuciak: Vražda novinára

  • Česko Kuciak: Vražda novináře (viac)
Trailer
Dánsko / Česko / USA, 2022, 102 min

Obsahy(1)

Dokumentárny film Kuciak: Vražda novinára podrobne skúma nielen vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ale aj dôsledky tejto dramatickej udalosti, ktorá na Slovensku vyvolala najväčšie protesty od pádu komunizmu. (Bontonfilm SK)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (134)

warrenur 

všetky recenzie používateľa

Film/dokument jednoznacne odporucam vsetkym obcanom Slovenska a pre informovanost a ostrazitost vo vlastnej krajine, aj obcanom Ciech. Vyborne zhrnutie, spojenie suvislosti, ukazky zaberov, rozhovorov a postrehov, ktore ste v televizi ani na internete nemali moznost vidiet v case ich aktualnosti. Za jednu z hlavnych pozitiv pokladam osviezenie pamati, prebudenie nalad, ktorymi sme zili v tomto obdobi a uvedomenie si toho, co je podstatne a co hrozi s bliziacimi sa parlamentnymi volbami na Slovensku. Bol by som velmi rad, keby tento dokument v hlavnom vysielacom case odvysielali televizne media s roznym casovym odstupom este pred volbami. Uplne ignorujte trapne dvojhviezdia az po ubohe odpady. Su zrejme od ludi, ktory to bud v kine prespali alebo patria k tym, ktori nechcu zit v demokracii, ale radi by skodili zneuzivanim jej vydobytkov. 85% ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Toto je asi najkompletnejší pohľad na udalosti okolo vraždy, čo jej predchádzalo a čo nasledovalo. Vidno aj kopu mravčej práce usilovných vyšetrovateľov, ako museli preveriť tisíce vozidiel, keď vedeli iba typ auta, spústu dát od mobilnych operátorov, a nakoniec dospeli k výsledku. Vo filme sa objavili ešte nevidené zábery z konfrontácie obvinených a ďalšie. Stalo sa to pred vyše piatimi rokmi a aký je dnes výsledok? Film to v roku 2022 ešte nevedel, iba predpovedal, ale po dvoch voľbách sme tam, kde sme boli. Ľudia si z nenávisti a za sľuby zvolili opäť mafiánsky štát a tak ho budú mať. –––– EÚ by voči štátom ako Slovensko malo byť oveľa tvrdšie. ()

Reklama

Othello 

všetky recenzie používateľa

Velkou výhodou je hledisko osobně nezainteresovaného dánského režiséra, díky kterému máme možnost získat celkem kompaktní náhled na celý problém s pro někoho až cynickým odstupem. Až komicky pak působí zaonačení filmu jako příběhu o naději v neustávajícím boji za spravedlnost v zemi, která je aktuálně na naprostém hodnotovém a morálním dně (s jakým jazykem a s jakými argumenty sem dorazila ta odpadová hodnocení?). Comic relief obstarává Kočnerův snaživý právník, který se chytá každého stéblíčka neurčitosti, ze kterého by mohl udělat ten velký argument pro klientovu nevinu a v té usilovné snaze přesvědčit nás, že tomu sám věří, působí, že každou chvíli vybuchne smíchy. Nejsilnější dopad mají jednoznačně scény, kde poznáváme banalitu zla během rekonstrukce samotné vraždy prostřednictvím jejího vykonavatele. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Ach jaj, tak toto bolo na poriadne zimomriavky a nevoľnosť. Trochu som sa obával, či to dánska produkcia dokáže dostatočne všetko podchytiť a vystihnúť, keďže do nášho politického a spoločenského diania asi nie sú až tak zainteresovaní, no napokon to bolo zhrnuté celkom obstojne. Od tohto ohavného činu uplynulo síce už 5 rokov, ale očista slovenskej spoločnosti stále nenastala (práve naopak, opäť sa nad nami zmráka). Každopádne, dokument sa vydaril, zároveň bol aj peknou spomienkou na Jána a Martinu. Celkom ma prekvapilo, že sa tu nespovedala zo svojich pocitov aj Martinina mama, ktorá sa k celému prípadu väčšinou dosť emotívne vyjadruje. O to viac ma prekvapilo, že v dokumente vystupuje advokát Para, ktorý tam prezentuje z kontextu vytrhnuté konšpiračné teórie... Ale inak som rád, že tu priestor na "spoveď" nedostali žiadny politici (Matovič a spol). ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Som rozpoltený. Ako film je to vlastne veľmi ok. Len netreba čakať nič výnimočné. Remeselne to funguje bez problémov, no bez akejkoľvek pridanej filmárskej hodnoty, nejakej nadstavby alebo nebodaj nejakého nápadu. No aj napriek tomu, že to neprináša nič nové ani po obsahovej stránke, tak to má nepopierateľnú výpovednú hodnotu. Takže je možno dobre, že sa tvorcovia vykašľali na akýkoľvek autorský vklad a dodali "iba" svižné a presné remeslo. Ten film bude na Slovensku strašne dôležitý za 10-15 rokov, keď sa zabudne a ďalšia generácia nebude tušiť o čom je vlastne reč. Teraz dôležitý nebude, pretože, ten kto by ho mal vidieť ho neuvidí (bohužiaľ) a zvyšok vie what´s ago (našťastie). Každopádne je obrovská hanba, že sme si to nedokázali v tejto kvalite natočiť sami na Slovensku. P.S. Vidieť to ako problematiky neznalý divák, tak sa smejem ako tvorcovia preháňajú a v tej krajine, ktorá je súčasťou EÚ predsa nemohol byť taký bordel. Bohužiaľ je to však ešte strašidelnejšie ako vo filme. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (2)

  • Alena Zsuzsová byla v dokumentu přirovnána k Mariánu Kočnerovi jako jeho zrcadlo z pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků (1937), jelikož ho neustále chválila, tak jako v pohádce zrcadlo neustále chválilo královnu. (griph)
  • Na českou premiéru filmu přijel režisér Matt Sarnecki 23. března 2023 osobně do pražského Kina Lucerna. (Moco)

Súvisiace novinky

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

01.03.2023

Jeden svět zveřejnil filmový program, který v březnu představí v kinech. Festival letos uvede 75 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální realitě. Nabídne také debatní program s hosty a… (viac)

Ocenění 56. ročníku MFF Karlovy Vary

Ocenění 56. ročníku MFF Karlovy Vary

09.07.2022

Největší filmový svátek v Česku se po devíti dnech uchýlil ke svému konci. V sobotu večer proběhlo ve Velkém sále hotelu Thermal slavností zakončení 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v… (viac)

Reklama

Reklama