Reklama

Reklama

R. Burton a C. Eastwood musí osvobodit generála, který je uvězněn na nejnebezpečnějším místě Říše - v "orlím hnízdě", zámku Schloss Adler. Akce prokládaná špionážními prvky v téměř nesplnitelném úkolu spojeneckého komanda v jednom z nejslavnějších válečných filmů. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (307)

honajz 

všetky recenzie používateľa

Takhle si představuju špionážně-vojenský-akční film. Ačkoliv trvá dvě a půl hodiny, uteče to jako voda, protože se pořád něco děje. Kdo zabil prvního z výsadku a proč? Kdo je zrádce? Co ta tajemná žena? Divák si neustále klade otázky a ani si nemá čas všimnout zde pro mne skutečně podružných detailů jako nekonečné zásobníky, kulaté dveře z jedné strany, ale hranaté z druhé, neustálé zásoby výbušnin, žádné škrábnutí statečných hrdinů... Nebo jo, všimne, ale v rámci žánru a fandění hrdinům ledacos odpustí. Protože jednotlivé miniscény jsou napínavé samy o sobě - tohle klidně mohla být divadelní hra, jak přesně jsou členěné jednotlivé scény - a dohromady dávají srozumitelný a jasný celek. Navíc zde hraje i zimní příroda - hory v úvodu, samotné orlí hnízdo, až hororové cesty lanovkou, zvláště v noci, kamera kouzlí i na samotném hradu a dodává velký kus atmosféry. Pravda, snad jen Richard Burton už mi přijde trošku odulý a postarší na tuto roli, ale sám si z toho v jedné replice dělá legraci. ()

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Burton bol ten prefíkaný a charizmatický zároveň. Eastwood v podstate zohrával len poker-face s dobrou muškou. Jeho prítomnosť vo filme znamenala asi len toľko, že si už urobil meno na westernoch, tak teraz ho budú obsadzovať vo veľkom. Ale veď to je fajn. Tak asi vznikla jedna legenda. Každopádne, ide o dvoch šikovných agentov v horách proti náckom, ktorí sú vždy o krok pozadu. Ak máte radi tento žáner a nečakali ste klasický vojnový film, mali by ste byť spokojní. Efekty sú na tú dobu úctyhodné, povedal by som ako laik. A nájde sa aj bond girl. :) ()

Reklama

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

4,5*/5...Parádny vojnový velkofilm, odohrávajúci sa v abolútne dokonalom a podmaňujúcom prostredí (lepší a temnejší hrad je snáď len v Mene Ruže). Je síce pravde, že čo do reálnosti sa občas vynára spomienka na Johna Ramba, MacGyvera a Jamesa Bonda, ale to vôbec nie je negatívom, len treba pristúpiť na danú hru a častejšie dobové technické nedostatky (natočiť ten film s dnešnou technikou, waw!). Perfektné kaskadérske kúsky, natáčanie asi nebola prechádza ružovou záhradou, ale za ten nesporný prínos do kinematografie to za to stálo :) ()

HAL 

všetky recenzie používateľa

Burtona s Eastwoodem asi moc štvalo že nehrají Jamese Bonda, tak si udělali vlastního. Za druhé světové, a na alpském hradě, které se překvapivě nejmenuje Wolfenstein. Luxusních aut a martini si tu tedy moc neužijí, a bondgirls tu nějaké sice jsou, ale času na špásování s nimi taky moc není, protože tady je nasazení v akci od začátku až do konce, a bodycount v druhé půli jde přes stovku. Na 50 let starý film impresivní. Příliš dlouhé, v jeden moment značně překombinované, ale stejně, impresivní. ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Keď niekto vedľa seba postaví Richarda Burtona a Clinta Eastwooda kosiacich náckov po stovkách, ten film proste musí byť skvelý. Keby sa ešte trochu popracovalo na charakteroch a ubralo na "videohernosti" (vážne žiadna podľa tohto filmu nevznikla?) mohlo to byť dokonalé. Záverečná takmer hodinová akčná scéna je aj po rokoch cool 9/10 P.S. teším sa na soundtrack, vo filme znel parádne ()

Galéria (254)

Zaujímavosti (48)

  • Zámek "Schloss Adler" je ve skutečnosti "Schloss (Burg) Hohenwerfen" v Rakousku. Nachází se přibližně 40 km na jih od Salcburku. Nejstarší opevnění pochází z 2. poloviny 11. století, stojí na 155-metrové skále nad údolím řeky Salzach a salcburským panovníkům sloužil nejen jako strategický opěrný bod, ale rovněž jako lovecká rezidence a ovšem i jako státní vězení (vězněn zde byl například arcibiskup Wolf Dietrich von Raitenau, 1611). V době natáčení byl využíván jako výcvikový tábor policie. (džanik)
  • Film inšpiroval britskú kapelu Iron Maiden, ktorá zložila rovnomennú pieseň. (firewind)
  • Clint Eastwood počas natáčania požiadal, aby jeho postave bolo poskytnutých menej dialógov a sám sa tiež postaral o väčšinu akčných scén vo filme. (westerns)

Reklama

Reklama