Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh anglického lorda, který byl zajat indiánským kmenem a sžil se s ním. Silně proindiánský film, připomínající v lecčems Malého velkého muže. Filmový western se dočkal dvou pokračování. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (31)

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Richard Harris byl skvělá volba, protože lepšího a hlavně bělejšího herce, který by s indiány kontrastoval víc, si asi představit nedovedu. A ačkoliv do Malého velkého muže nebo do Tance s vlky má Muž zvaný kůň ve všech ohledech daleko, je to podařený film s několika opravdu sugestivními scénami, které se tedy rozhodně vryjí do paměti. ()

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Film, který si dělá nárok, že autenticky něco zobrazuje, pak je podezřelý už tímto nárokem. A také při jeho sledování mi "pořád něco nesedělo". Možná to byly detaily, ale bylo jich mnoho. A tak se raději připojím k stručné recenzi Mikina***: "Jako bych se díval na film podle románu Maye, taková naivní oslava indiánů, jakoby v očích desetiletého dítěte. Ale stejně jako u Mayovek to přijmete a díváte se jak blonďatý lord žije s indiány." ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Prehliadka indiánskych zvyklostí je slastným ochkaním skôr pre etnológov, než pre divákov túžiacich po silnom príbehu. Jedna vec z tejto prehliadky vo vzťahu k dnešku zaujala. Dnešné tak populárne sebazohavovanie tela a kreslenie rôznych tetovačiek má nepochybne svoj pôvod v starovekých praktikách prírodných národov (aj indiánskych) súvisiacich so zasväcovaním mužov, či s ich prechodom do iného statusu - tu konkrétne súvisiacich so vstupom do manželstva. Konkrétne išlo o prepichovanie kože, znášanie bolesti súvisiace s vyvesovaním tela na špagáte, s použitím prírodných dreveno- kovových hákov umiestnených pri bradavkách muža zvaného kôň. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Netradičná indiánka, niečo na spôsob Tanec s vlkmi. R.Harris sa na postavu hodí a čoraz viac sa mi začína tento herec pozdávať. Indiánske rituály boli spravené nadpriemerne a práve o to sa môže film oprieť. Humorná stránka bola vtipná, aj keď už príliš prechádzala do volnejšieho spracovania. Trochu film kazil nedokončený koniec, predpokladám, že vtedy tvorcovia ešte nekalkulovali s pokračovaním. Hodnotenie: 75% ()

pijavica 

všetky recenzie používateľa

2,0/10 "Milí Indiáni! Radi by sme sa touto cestou ospravedlnili za všetky príkoria, ktoré sme spôsobili Vašim predkom. Rozhodli sme sa natočiť film, ktorým by sme mohli zmierniť naše spoločné konflikty a rozdiely, a ktorý by o Vás vyslal pozitívny obraz do sveta. Zobrazíme Vás ako roztomilých šašov so špecifickými spoločenskými pravidlami, ošatením a inými "ozdobami" (sľubujeme, že predtým spravíme primeraný etnologický výskum). Radi by sme pridali aj istú bosorku (pardón, babku), čo ušla zo sitcomu o Flinstonovcoch. Tiež by sme chceli odprezentovať nejaký Váš pôvodný krvavý rituál, aby mali diváci (a kritici) dôvod híkať. Nemusíte sa báť, film bude natočený tak, aby každý imbecil pochopil, ako veľmi si Vás vážime. S pozdravom (ehm, Howgh!), ...". Pre istotu dodávam, že nemám absolútne nič proti Indiánom (iba proti pokryteckým filmom). Za hodnotenie a tón môjho príspevku sa ospravedlňujem iba užívateľom pod dvanásť rokov (a "babke"). ()

Galéria (49)

Zaujímavosti (9)

  • Počas celého filmu je možné vidieť herečku Corinnu Tsopei, ktorá vo filme hrá indiánku zvanú "Běžící Laň" so stredne dlhými, a pekne upravenými nechtami. (westerns)
  • Ide o prvý americký western, ktorý sa pokúsil zobraziť indiánov z kmeňa Siouxov ako protagonistov a taktiež sa snažil zobraziť ich kultúru.. (westerns)
  • Pri natáčaní indiánskeho rituálu s názvom "Vow to the Sun" mal Richard Harris na sebe protetickú hruď, ktorú vytvoril vizážista John Chambers. (westerns)

Reklama

Reklama