Reklama

Reklama

Smršť

Trailer 1

Hlavným hrdinom filmového príbehu je forenzný psychológ Martin Lang (Tomáš Maštalír), ktorý prichádza spolu s manželkou Pawlou (Anna Geislerová) do kúpeľov v horách. Ďaleko od civilizácie si chcú oddýchnuť a pokúšajú sa zachrániť vzťah. Prechádzajú vážnou partnerskou krízou, ktorá pramení z hlboko ukrytej traumy, a tento pobyt je pre nich ultimátom – buď svoje problémy prekonajú, alebo sa každý vyberie vlastnou cestou. Kolobeh rutinných dní však naruší príchod tajomnej zásielky – balíka s dôkazovým materiálom z vyšetrovania tragického prípadu. Odosielateľom je Langov kolega, psychológ. Ten od neho potrebuje pomoc v prípade známom ako „jazda smrti“, na konci ktorého boli štyria mŕtvi. Lang sa spočiatku zdráha, ale postupne podľahne neznámej sile, ktorá ho k prípadu priťahuje. (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (154)

elanius 

všetky recenzie používateľa

(56/2024) / Slovenským filmom sa vždy snažím prihodiť tú hviezdičku navyše, ale v tomto prípade budem naopak tvrdší, keďže sa jedná o Bebjaka. Výsledok je hrozne rozpačitý a pritom kopa vecí tu aj funguje. Mohol to byť nadpriemerný psychologicky ladený film rozpade jedného manželstva aby sa z toho po pridaní žánru 'horor' stala podpriemerná bizarnosť. Chápem, je to podľa knihy v ktorej táto línia možno fungovala, ale použitý hororový filmový jazyk je na úrovni študentského filmu. Všetko milión krát videné a len okopirované. Snáď to aspoň pritiahlo divákov. Mimochodom, Maštalír je v tej roli super. (4/10) ()

borec999 

všetky recenzie používateľa

Slovenské Shining. Plusy sú pôsobivé prostredie socialistických kúpeľov, kvalitné herecké duo Maštalír a Geislerová a hutná atmosféra. Je to minimalistické, tempom pomalé, scény sú dlhé a už od úvodu je film surreálny (realita sa zdá akási divná, s náznakmi že v niečo nie je v poriadku). Vlastne je to typický slow burn, ktorých nie som zrovna fanúšikom, ale Smršť ma bavila. Iba dve ľakačky sa môžu zdať málo, no ako som spomínal: tu šlo hlavne o atmosféru, ktorá funguje: už dlho sa mi nestalo, aby som mal v kine zimomriavky. Dej je dávkovaný opatrne a celý čas vystupuje len akosi v pozadí, v centre je rozbitý vzťah ústredného dua a ich snaha o nápravu. Natočené je to na slovenské pomery výborne (Bebjak je v tomto záruka kvality), s blížiacim sa záverom atmosféra graduje a je to solídne psycho. Film však celkovo nie je dokonalý a má chyby. Najvýraznejšou je v mojich očiach samotný záver, ktorý poskytne twist, ktorý v základe dáva zmysel, no spätne po ňom dve ďalšie línie (vyšetrovanie, Veternica a vietor) nedávajú príliš logiku a zostáva po nich veľa otáznikov. Obvykle takéto závery nemusím, tu mi to však znova sadlo. No a potom je tu Eva Máziková, ktorej výstup síce plne zapadá do konceptu surreálnosti, ale za mňa boli jej scény cringe a pripomenuli mi, že stále je to "slovenský" film. Podobne ako vygradovaná scéna v ktorej Maštalír zrazu zahlási: Mám v piči, ideme preč a film sa v momente zmení na komédiu. I tak však za mňa najlepší slovenský triler/horor, ktorým Bebjak u mňa prekonal svoje Zlo, či Trhlinu. 80% ()

Reklama

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Druhý pokus Bebjaka o zfilmování Kariky dopadl mnohem lépe, než Trhlina. Především proto, že vsadil na Geislerku, která už spoustu let patří mezi ty výjimečné talenty a absolutní profesionály, kteří s naprostým přehledem zvládnou utáhnout celý film na svých ramenou. Maštalír za těch pět let (a po boku Geislerové) neskutečně vyzrál a dohromady tak tvoří pár, na který je radost pohledět a není problém s nimi prožít celé to partnerské drama. Atmosféra by se dala krájet, prostředí slovenské retro ozdravovny slouží jako ideální kulisa a nechybí několik povedených lekaček. Vedlejším produktem by mohl být větší zájem o pobyty ve Sliači. ()

venison 

všetky recenzie používateľa

Velké zklamání. Na filmu mi vadila nejvíc celková rozháranost - je to tajemný thriller, psychologické manželské drama nebo horor? Vždycky, když jsem si jakž takž zvykla na styl vyprávění, hned mi ho změnili. Vždycky, když jsem se v ději zorientovala, zase změna. Ten konec jsem vůbec nestihla a celkově tápu, co jsem si z toho měla vlastně odnést.  Chabý pokus o Osvícení.. Jen teda 40 let s křížkem po funus. Tehdy by to bylo asi v ČR wow, ale dnes už to neprojde. ()

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Sila Smršte spočíva vo vizuáli. Inšpirácia slovenskou maľbou aj horrorovými klasikami, ktorá dokáže výborne abstrahovať lokálne špecifiká a genius loci kúpeľov v Sliači. Martin Rau skvelo pracuje s plánmi obrazu - rozostrenými pozadiami a druhými plánmi, odkiaľ sa vynárajú postavy, motívy a alegórie o čosi funkčnejšie než v samotnom rozprávaní. Mysteriózna thrillerovosť sa dostáva až do roviny štrukturálneho filmu v momentoch, keď cez masívne zapršané sklá auta sledujeme rozpitú asfaltku a husté tatranské lesy. Smršť dokáže opakovane prekvapiť kompozíciou a riešeniami zobrazenia. A nejako mi to stačilo. Suchoňova noc čarodejníc tiež potešila. ()

Galéria (73)

Zaujímavosti (5)

  • Anna Geislerová sa o svojej role vyjadrila: "Tam to bolo veľmi jednoduché, všetko je v scenári. Jej sa stali hrozné veci, film je taký súčet všetkých zúfalstiev, zlyhaní v rôznych rovinách jej ženstva, materstva a tak ďalej. Niekedy naozaj nie je potrebné pri postave veľmi hľadať, iba vojsť do všetkého, čo v scenári je. Hovorila som si, že je až neuveriteľné, čím všetkým si prešla, no neskôr ako diváci pochopíme, čo všetko sa tam objavuje, akú symboliku majú jednotlivé momenty a prečo sa symbolika objavuje. Prepojí sa to spätne." (Arsenal83)
  • Sám spisovateľ Karika sa o filme vyjadril: „Treba ho vidieť, nič podobné na Slovensku ešte nevzniklo. Ak Trhlinu označovali ako slovenský Blair Witch, tak Smršť bude slovenský Shining.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama