Reklama

Reklama

Diablov kúpeľ

(festivalový názov)
  • Rakúsko Des Teufels Bad (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Rakousko v 18. století. Agnes (Anja Plaschg) se vydává vstříc do nového života, když se provdává za svého milovaného Wolfa (David Scheid). Její naděje na manželskou blaženost však rychle upadá zjevným nezájmem manžela o ni. Zatímco Agnes bojuje s izolací ze své nenaplňující lásky, její duše pomalu ale jistě upadá do temné cesty zoufalství a šílenství. (PetriK12)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (30)

darkrobyk 

všetky recenzie používateľa

Sociální drama o nešťastné Agnes se přehoupne do čistě lidského hororu. Pořád jsem čekal, jestli z toho nebude nakonec doslovný pagan horor, ale nakonec jsem byl spokojen s mysteriózním dramatem. Zajímavé, jak se všichni neustále modlí a křižují (stačí jen zaslechnout kostelní zvony), přitom však dodržují staré pohanské zvyky, jen to sviští. Otřesná tchyně a její neschopný syn udělají z Agnes, radostného a pracovitého děvčete, totální trosku. Plíživé temnotě napomáhá kamera - divoká příroda, mlha, šerosvitné obrazy plné loučí a ohňů, skvělá kompozice. Momenty, jako je nález lebky v bahně rybníka, červi v kůži kozy či žížaly kroutící se v menstruační krvi, vypadaly, že chtějí snímek posunout až k démonickému hororu. Popravdě jsem očekával, kdy Agnes vymění křesťanského Boha za jiného, leč její víra byla hodně pevná... zčásti mi film připomněl jiné temné drama - Hagazussa-Der Hexenfluch (2017). Pokud by ale někdo čekal prvoplánový horor, bude rozhodně zklamán. ()

pornogrind 

všetky recenzie používateľa

The Devil's Bath je historickým dramatem s hororovými prvky a náboženskou tématikou. Film nemá žádné ukrutné tempo. Je vyprávěn spíš pomalejším stylem které pro mnoho diváků bude možná až uspávající. A tak by možná určité zkrácení stopáže nebylo na škodu. Snímek se údajně inspiroval na historických základech z horního Rakouska(rok 1750). Není to vyloženě špatný. Pár zajímavých rituálů by se našlo- nakolik jsou ale reálné a čerpají z reality posuzovat nemůžu. Vizuál je sice fajnovej a celková technická stránka filmu je též na vysoké úrovni ale pro milovníky přímočarých hororů to asi nebude. I já jsem od toho čekal něco víc. 3hvězdy ()

Reklama

ricci.s 

všetky recenzie používateľa

No výborne, keď sa človek zasamovraždí, skončí v pekle, ale keď niekoho zabije, síce bude popravený, ale aspoň mu bude odpustené a poteší tým svoje okolie... fakt nechápem, že tie kostoly ešte stoja. Príbeh o ťažkej katolíčke Agnes a jej duševnom dojebaní. Mám rád toto rakúske duo režisérov, lebo technicky točia bezchybné filmy s celkom fajn nápadmi. o historickú podivnosť sa už pokúsili v segmente "Die Trud" v poviedkovom The Field Guide to Evil, kde im to ako jedným z mála celkom vyšlo, takže prečo tento pokus nezopakovať v celovečernom formáte. Len kruci, keby to nebolo tak strašne pomalé a rozťahané. Prvá hodina mi pripadala snáď nekonečná, potom dôjde na čistú depresiu, aby v závere po tom všetkom diváka poriadne rozosmiali. Nie je to zlé, ale aby som dal 4 hviezdy, buď by musel byť film osekaný o hluché miesta v prvej polovici, alebo by tvorcovia museli pri niektorých scénach aspoň trochu pritvrdiť. Nájde sa pár nepríjemných momentov, ale čakal som predsa len trochu viac ("samoúčelnosti"). ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavá historická dráma, o horor určite nejde. Zaujímavá tým, že vyťahuje nepoznanú látku dejín, a to dokumentovaný fakt, že skutočne sa niektorí samovrahovia v minulosti rozhodli radšej vraždiť, aby sa vyhli zatrateniu po smrti. Hoci také učenie žiadna cirkev nehlásala, každý si vie vieru vysvetliť po svojom, takže kombinácia chcem zdochnúť, ale nechcem skončiť v pekle, sa krásne snúbi s tým, že zabijem nevinného, ten pôjde do raja a keďže mne sa hriechy spoveďou odpustia, pôjdem tam aj ja. Bizarné a nepochopiteľné, ale stalo sa a stovky predovšetkým žien a detí padlo za obeť chorému nastaveniu. Celkovo sa film bude zdať minimálne hodinu pomalý, vedie k nachystanému finále, nemá veľkú výpravu, má ale lesnú, špinavú atmosféru, ktorá vizuálne plne pripomína novoveké germánske oblasti plné depresie. ()

J*A*S*M 

všetky recenzie používateľa

Velmi kruté historické drama, které se přímo rochní v naturalistickém vyobrazení různých divných dobových rituálů a pověr. Nemůžu sám za sebe posoudit, nakolik je to zcela ukotvené v evropské realitě 18. století, ale teda potěš koště, co se tady před pár staletími asi dělo :D Hrdinku Agnes potkáváme v jejím rádoby nejšťastnějším dni v životě - když se provdává za sympatického tlouštíka Wolfa. Jenže brzy je jí jasné, že si budoucí život s ním vysnila v růžovějších barvách, než kam se reálně ubírá. Tmavá chatrč v lese není hotel Hilton a rybaření zrovna dreamjob. A co pak každodenní návštěvy otravné tchýně, která jí navíc vytýká, že ne a ne otěhotnět, když pravý důvod absentujícího těhotenského bříška spočívá v tom, že pan manžel by se stokrát raději - pokud by to tehdejší společenské konvence umožňovaly - "věnoval" kamarádovi z vesnice, než jí. Narůstající bezvýchodná frustrace zavede Agnes na velmi temné místo... Trochu jsem se bál, že se duo Fiala a Franz tímto filmem posunou zcela mimo hororový žánr, ale obavy byly liché. Des Teufels Bad sice není přímočará žánrovka, ale hrůzných výjevů a nepříjemných scén nabízí mnoho. A k tomu krásně odkrývá absurdity křesťanského myšlení, za to má u mě film vždycky bod k dobru. ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (3)

  • Natáčanie prebiehalo 40 filmovacích dní od novembra 2020 do januára 2022 v Litschau v Dolnom Rakúsku a Severnom Porýní-Vestfálsku. Natáčanie prebiehalo v januári 2022 aj na zrúcanine hradu Neuenberg pri meste Scheel v obci Lindlar v Oberbergisches Land. (Arsenal83)
  • Na scénu popravy v decembri 2021 sa hľadalo viac ako 400 komparzistov a malých hercov. (Arsenal83)
  • Historička Kathy Stuart v podcaste s režisérmi Veronikou Franz a Severinom Fialom potvrdila, že motív nepriamej samovraždy bol skutočnou historickou praxou, ako obísť cirkevnú dogmu. Pre potvrdenie tejto praxe sprístupnila historické súdne záznamy. Potvrdila to aj religiózna historička Kathrin Trattner: „Film sa pôsobivým spôsobom zaoberá málo známym historickým fenoménom. Na prahu osvietenstva, najmä od roku 1650, sa v nemecky hovoriacich oblastiach hromadia prípady toho, čo právnici 18. storočia nazývali ‚nepriamou samovraždou': vraždy, ktoré sú spáchané preto, aby sa dosiahlo vlastnej popravy a tým sa vyhlo večnému zatrateniu, ktoré by nasledovalo skrze samovraždu. Zvlášť mnoho z týchto viac ako 400 dokumentovaných prípadov sa týkalo žien, obeťami boli často deti.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama