Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptácia klasického románu L. M. Alcottovej o štyroch dospievajúcich dievčatách s odlišnými povahami v období americkej občianskej vojny. Rodina Marchových sa musí zaobísť bez otca, ktorý je na vojne a hlavou rodiny sa stáva rázna, ale láskavá matka. Jej výchova sa nesie v duchu pomoci druhým, súdržnosti a obetavosti. (STV)

Videá (1)

Ukážka z filmu

Recenzie (177)

Šuplík 

všetky recenzie používateľa

Z tých všetkých možných verzií Malých žien som zatiať videl tri (1933, 1994, 2019). A je zaujímavé, ako sa podarilo zakaždým obsadiť do hlavnej úlohy doosť dobrú herečku. Katharine Hepburn, Winona Ryder a Saoirse Ronan. Zakaždým je to Jo, ale nikdy to nie je tá istá Jo. Novšie adaptácie možno nemajú také čaro ako verzia Georga Cukora, ale rozhodne nie sú od veci. A to je kapitálne. Inak, v tejto verzii podľa mňa boduje najmä Trini Alvarado ako Joina sestra Meg. ()

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Kostýmní ženské melodrama (nebo spíš vyložená romance) hodně staví na pevném poutu čtyř vdavekchtivých, rozdílně emancipovaných sester. Jejich rozpustilé dětinské, resp. pubertální hraní a hledání výhodné partie působilo strojeně archaicky (byť možná záměrně blízko tehdejším způsobům), silnější v korzetu mi přišly jejich dospělejší, usazenější já, kdy už nejen ony, ale i režisérka trošku věděly, jak s city cíleněji a uvážlivěji nakládat. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Nie som síce nejaký fanúšik predlohy, z ktorej cítiť rukopis ženskej autorky a z toho vyplývajúceho jemného feninizmu a ženskej emancipácie a tiež sveta, kde muži sú buď štatistami, alebo sú nežne romantickí a ochotne vo všetkom pomáhajúci, presne tak, ako si to vtedajšie ženy vysnívane prali. Ale spracovanie je veľmi pekné, rodinná atmosféra i atmosféra amerického malomesta 19. storočia sú príjemné a na rozdiel od filmu z roku 1949 ma žiadna z postáv vyslovene neiritovala. Wivona Rider určite vhodnejšia ako June Allyson. Milo prekvapila aj maličká Kirsten Dunst. Film je láskavý a hoci som sa občas pristihol, že sa nudím, hlavne keď deti vypadli z domovského prostredia, aj knižnej romantiky mohlo byť menej, spolu so záverom a návratom sestier domov som opäť nadobudol pozitívny pocit z úvodu. ()

lennyd 

všetky recenzie používateľa

Sestry Marchovy žijí se svoji matkou, otce mají na frontě. Dlouhé večery si zpříjemňují hraním divadla, či předčítáním z knih - nebo proháněním šarmantního souseda Laurieho.. I když jsou samy chudé, ještě pomáhají uprchlické rodině - bohužel právě od této rodiny dostane Beth tuberkulózu. Sice přežije, ale pro všechny to znamená konec dětství - Meg se vdává, Jo odjíždí do New Yorku pracovat (a vydávat své knihy), Amy zase do Evropy studovat malířství ... Film pomaličku provází rodinu Marchových, od dětských krůčku (zvlášť malá Amy - Kirsten Dunst již tenkrát měla velký herecký talent), přes všechny strasti a slasti. Nečekejte žádný velký příběh nebo zápletku, jen pohled na život jedné rodiny. Kromě malé Kirsten Dunst také překvapila Winona Ryderová v roli Jo a také můj oblíbený Gabriel Byrner jako německý profesor Fridrich... ()

Paity 

všetky recenzie používateľa

Je jasné, že je tenhle film určený hlavně ženskému pokolení. Mé hodnocení je tím také ovlivněno. Já jako milovník Pána Prstenů, T2, Aliena nebo třeba Good Will Huntinga asi nenajdu v tomto žánru zrovna zalíbení. Ale to neznamená, že neumím ohodnotit kvalitu. Proto tomu dávám střízlivé tři hvězdy, protože není mým záměrem tenhle snímek nějak schodit. ()

Galéria (47)

Zaujímavosti (12)

  • Louisa May Alcott psala Malé ženy (Little Women, 1868) na pokračování, následovaly Dobré manželky (Good Wives, 1869), Malí muži (Little Men, 1871) a Veľkí muži (Jo's Boys, 1886). Poslední díl u nás vyšel pouze ve slovenském překladu. (NinadeL)

Súvisiace novinky

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (viac)

Reklama

Reklama