Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptácia klasického románu L. M. Alcottovej o štyroch dospievajúcich dievčatách s odlišnými povahami v období americkej občianskej vojny. Rodina Marchových sa musí zaobísť bez otca, ktorý je na vojne a hlavou rodiny sa stáva rázna, ale láskavá matka. Jej výchova sa nesie v duchu pomoci druhým, súdržnosti a obetavosti. (STV)

Videá (1)

Ukážka z filmu

Recenzie (177)

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

[3,5*]     Výbornú filmovú adaptáciu z roku 2019 som videl pred týždňom, tak som bol veľmi zvedavý na porovnanie. Zaujalo ma, že toto spracovanie má takú skôr rozprávkovú atmosféru, hlavne v prvej polovici a až v druhej polovici začína tá pravá dráma. Tiež mám pocit, že je to kvalitatívne mierne nevyrovnané - prvá polovica je slabšia, tá druhá o poznanie lepšia. Herecké obsadenie je rovnako nadupané ako vo verzii z roku 2019, očarili ma predovšetkým Claire Danes a Winona Ryder, ale zaujali ma aj ďalší, napr. mladučká Kirsten Dunst. Aj hudba je tu výborná (hádam ešte lepšia), Thomas Newman exceluje počas celého filmu. Nakoniec to zhrniem asi tak, že tento klasicky nakrútený film je bezpochyby výborný, ale novšie (a modernejšie) spracovanie je o štipku lepšie. ()

Šuplík 

všetky recenzie používateľa

Z tých všetkých možných verzií Malých žien som zatiať videl tri (1933, 1994, 2019). A je zaujímavé, ako sa podarilo zakaždým obsadiť do hlavnej úlohy doosť dobrú herečku. Katharine Hepburn, Winona Ryder a Saoirse Ronan. Zakaždým je to Jo, ale nikdy to nie je tá istá Jo. Novšie adaptácie možno nemajú také čaro ako verzia Georga Cukora, ale rozhodne nie sú od veci. A to je kapitálne. Inak, v tejto verzii podľa mňa boduje najmä Trini Alvarado ako Joina sestra Meg. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Nie som síce nejaký fanúšik predlohy, z ktorej cítiť rukopis ženskej autorky a z toho vyplývajúceho jemného feninizmu a ženskej emancipácie a tiež sveta, kde muži sú buď štatistami, alebo sú nežne romantickí a ochotne vo všetkom pomáhajúci, presne tak, ako si to vtedajšie ženy vysnívane prali. Ale spracovanie je veľmi pekné, rodinná atmosféra i atmosféra amerického malomesta 19. storočia sú príjemné a na rozdiel od filmu z roku 1949 ma žiadna z postáv vyslovene neiritovala. Wivona Rider určite vhodnejšia ako June Allyson. Milo prekvapila aj maličká Kirsten Dunst. Film je láskavý a hoci som sa občas pristihol, že sa nudím, hlavne keď deti vypadli z domovského prostredia, aj knižnej romantiky mohlo byť menej, spolu so záverom a návratom sestier domov som opäť nadobudol pozitívny pocit z úvodu. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

To je škoda, že na tento film naše televízne stanice už dávno zabudli. Mohlo by sa jednať o podobnú obľúbenú kostýmnu klasiku, ako napríklad Rozum a cit, alebo Pýcha a predsudok. Tieto typy filmov mám rád, možno aj preto, že ženy, vystupujúce v nich ešte nie sú ovplyvnené prehnanou emancipáciou a sú také, aké by sme ich chceli mať mnohí aj dnes. Podľa vzácne vyrovnaného tunajšieho hodnotenia je tento film objektívne kvalitný. Na zlomok sekundy môžete zahliadnuť v novinách titulok Emancipácia. ()

01Zuzana10 

všetky recenzie používateľa

do kelu. uz som myslela, ze rozsirim zoznam svojich oblubenych filmov, no nespravim to. Teda.. mozno, keby sa film skoncil v polovici. Do vtedy tak ziarivy, plny rodinnej pohody a lasky ... krasny film. Potom to tak trosku slo dole miernym kopcekom.No i tak pekne.. Trosku ma sklamal Gabriel Byrne. Do teraz som ho mala rada. (BTW dufam, ze ten prizvuk, co mal tu v skutocnosti nema:D )ale Winona Ryder!!!!! neviem sa dockat, kym uvidim nejaky jej dalsi film! Oh a ked som citala, ze mala byt Mary Corleonovou v Godfathrovi III.! skoda....s5 k fillmu. zlaty film, som velmi rada, ze som ho videla a uz aspon vim, odkial pochadza ta slavna melodia - bola ustrednou v tomto filme. BTW som zvedava na knihu. Dufam, ze tam to neni tak skratene. /tu ma mierne sklamali, ked rychlo preskakovali udalosti - po scene z Vianoc nasledovala jesen a opat dalsie Vianoce :-( / Vdaka za mily film :) ()

Galéria (47)

Zaujímavosti (12)

  • Alicia Silverstone projevila zájem o roli Beth March, ale byla považována za trochu starší, než  filmaři viděli charakter Beth. (newpage)
  • Louisa May Alcott psala Malé ženy (Little Women, 1868) na pokračování, následovaly Dobré manželky (Good Wives, 1869), Malí muži (Little Men, 1871) a Veľkí muži (Jo's Boys, 1886). Poslední díl u nás vyšel pouze ve slovenském překladu. (NinadeL)
  • Opera, na kterou vzal prof. Bhaer (Gabriel Byrne) Jo (Winona Ryder), se jmenuje "The Pearl Fishers" od Georges Bizeta. (zuza99)

Súvisiace novinky

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (viac)

Reklama

Reklama