Reklama

Reklama

Pavúk

  • Česko Pavouk (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Ústřední postavou adaptace románu Patricka MCGratha je z psychiatrické léčebny nedávno propuštěný chovanec Dennis Clegg (Ralph Fienes). Ten žije v přesvědčení, že jeho otec před dvaceti lety brutálně zavraždil jeho matku a místo ní si pak domů přivedl ordinérní děvku. Otázka zní, jestli to, co si Dennis pamatuje se skutečně stalo... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (124)

kikuka 

všetky recenzie používateľa

..prelínanie svetov jedného muža, ktorý je "tak trochu iný" než sa na prvý pohľad zdá je jednou z výrazných cronenbergových tém..tu navyše hrá s otvorenými kartami, keď predstavuje čudáka clegga a otvorene informuje o jeho schizofrénii..aj napriek tomuto poznatku bez použitia "záhadných postáv" udržiava cronenberg prehľadný chaos v divákovi - čo je skutočné a čo len alúzia, výplod deformovanej mysle, pričom obe "reality" podáva rovnako dôverihodne, zahalené v tiesnivej atmosfére neistoty a plazivej nervozity..ponúka, ako vo väčšine svojich filmov pohľad na otvorenú ranu tak, aby pritiahol pohľad diváka a ten sa dobrovoľne nechal vtiahnuť a neodvracal pohľad..v pavúkovi, samozrejme, táto rana nie je fyzická, ale rovnako dobre zraňujúca a nepríjemná.. priznávam, išla som do kina na kombináciu cronenberg-fiennes-byrne-richardson, nakoľko mi prišla úchylne skvostná (skoro ako dávnejšie fincher-pitt-bonham carter-norton)..odniesla som si dávku chladu, nepokoja, spomalil sa mi dych..veľmi silmý, veľmi dobrý, čisto a s láskavo-cynickým odstupom stvorený film.. ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Kdyby snad ještě někdo pochyboval o tom, že Ralph Fiennes je excelentní herec, má tady jednu cestu do hlubin Pavoučkovy duše.. Z diváckého pohledu upletl Cronenberg nehezkou, ale zato nesmírně účinnou pavučinku a vy jste buď tlustá moucha, co skrze ní v plné rychlosti proletí a nebo vás ta z pozvolna spředená síť obratně lapí v ponurém chladu nemocné mysli - té autorovy nevyjímaje.. „Clothes maketh the man; and the less there is of the man, the more the need of the clothes.“ ()

Reklama

BoredSeal 

všetky recenzie používateľa

Spider je asi Cronenbergův nejmíň divákovi vstřícný film - na téměř celou první třetinu nás uvrhne do monotónního světa zřejmě mentálně postiženého mumlajícího dementa putujícího po ponurých ulicích v okolí plynojemu. Pak se pozvolna začne rozvíjet vzpomínka, aby spojila všechnu symboliku od začátku filmu v inteligentní hře s vnímavostí diváka (přístup režiséra velmi oceníte při reprízách) a dospěla do pomyslného vrcholu filmu, kdy nám po vleklém nevstřícném úvodu přijde film skoro geniální. Tradičně chválím herecké obsazení, výborného Ralpha Fiennese a Mirandu Richardsonovou. Myslím, že tohle není stravitelný film pro každého a určitě ne pro fanoušky klasických hororově-explicitních snímků, my ostatní ale zvrácenému Kanaďanovi opět zatleskáme. :-) ()

Tommy987 

všetky recenzie používateľa

Psychicky narušený Dennis "Spider" Cleg si skladá puzzle svojho života v Cronenbergovom ďalšom majstrštyku. Príbehu je tentoraz skutočne poskromne, ale insiderský pohľad do hlavy a duše paranoidného schizofrenika sa Davidovi za pomoci brilantného výkonu Ralpha Fiennesa podaril vskutku famózne. Z každého filmového políčka sála temná, stiesňujúca a niekedy takmer až hororová nervydrásajúca atmosféra, Suschitzkého plíživá kamera onen stav beznádejnej neistoty len umocňuje a Shore-ova hudba tomu už len nasadzuje pomyslenú korunku. Spider rozhodne nebude po chuti všetkým, o čom svedčí aj relatívne skromné percentuálne hodnotenie tu na ČSFD, mňa však dostal na plnej čiare. 10 / 10 ()

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Další pro mě totální úlet, který mě po celých 98 minut naprosto míjel. Jen jsem koukal na Ralpha Fiennese, který hraje postavu právě propuštěného muže, bývalého obyvatele psychiatrické léčebny. Během filmu se prolíná jeho minulost, kdy došlo k jedné tragédii, kvůli které skončil v blázinci a realita, v které chodí po svých znamých místech. Jsem rád, že tenhle snímek není to jediné co David Cronenberg natočil, protože bych ho asi po tomhle snímku dost nenáviděl :) ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (6)

  • Spiderovy (Ralph Fiennes) potíže s rodinnou historií jsou skutečnou psychologickou diagnózou nazvanou Capgrasův syndrom. Jedná se o duševní poruchu, kdy si osoba myslí, že někdo z rodiny, blízký přítel, rodiče nebo partner byli nahrazeni identicky vypadajícím dvojníkem. Lidé s touto poruchou při pohledu na přátelé, partnera či sami sebe v zrcadle věří, že vidí dvojníky. (oje)
  • Natočené počas ôsmich týždňov. (Bilkiz)
  • Samuel Beckett bol jednou z režisérových inšpirácií pre film. Fotografie spisovateľa boli pripnuté okolo scén a Fiennesov účes je dokonca modelovaný podľa Beckettovho. (Bilkiz)

Reklama

Reklama