Reklama

Reklama

Skutočný príbeh! Brutálna vražda troch malých chlapcov v roku 1993 v Arkansase vyústila do kontroverzného súdneho procesu, v ktorom troch tínedžerov nespravodlivo odsúdili na doživotie alebo trest smrti za trojnásobnú vraždu vykonanú počas satanistického obradu. Dodnes živý príbeh sfilmoval kanadský režisér arménskeho pôvodu Atom Egoyan podľa bestselleru Mary Leverittovej.
5. mája 1993 vo West Memphise v Arkansase zmizne za záhadných okolností trojica malých chlapcov. Na druhý deň v miestnom močiari objavia ich zviazané a rituálne zavraždené telá. Policajti aj miestna náboženská komunita si myslia, že zločin je dielom satanistov. Vyšetrovatelia ohavného činu, ktorý otriasol celou Amerikou i svetom, konajú pod tlakom hnevu miestnych obyvateľov aj verejnej mienky, ktorá žiada okamžité odhalenie vinníkov a ich exemplárne potrestanie. Po mesiaci zatknú trojicu tínedžerov. 18-ročný Damien Echols, 16-ročný Jason Baldwin a 17-ročný Jessie Misskelley sú obvinení len na základe svedectva jedného z nich, mentálne zaostalého Misskelleyho, ktorý sa po štvorhodinovom policajnom vypočúvaní takmer pomiatol a ku všetkého sa priznal. Je to ale dostatočný dôkaz na to, aby súd uznal mladých uctievačov Satana vinných zo spáchania trojnásobnej rituálnej vraždy troch detí? Aj napriek nedostatku dôkazov, ktoré by mladíkov jednoznačne spojili so zločinom, trojicu odsúdili - Baldwin a Misskelley dostali doživotie a Echols trest smrti. Všetci traja neustále deklarovali svoju nevinu a ich rodiny si najali súkromných forenzných vedcov a vyšetrovateľov, aby znova preverili dôkazy. Aj vďaka ich úsiliu a dôslednosti nastal v roku 2011 zvrat, keď najvyšší súd štátu Arkansas znova otvoril pojednávanie k šokujúcemu prípadu West Memphis Three a vyriekol nový ortieľ... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (122)

chelseaman22 

všetky recenzie používateľa

VOTUM: Jakmile máte skvělé obsazení se slibnou zápletkou a zároveň čekáte téměř kvartál na anglické titulky, tak vás fakt, že to vlastně nemá kloudný konec dosti raní! Po úvodní hodině jsem vystřízlivěl a přestal doufat. Místo napětí jsem dostal soudní síň a Colina Firtha, jehož roli jsem prakticky nepochopil. Reese věčně jen řvala a mně se věru brzy začalo stýskat po tom špuntovi chrchlajícím Elvisovo hity. Inu takhle zabitý konec jsem ještě neviděl - jen podtrhl zbytečnost lopotění se s něčím, co se mělo tvářit jako pseudo zajímavé (dokonce horší, nežli Zmizení). 30% ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Neuveriteľné, že takýto prípad bol vtedy uzavretý takým amatérskym a zmanipulovaným súdom bez nejakých konkrétnych fyzických dôkazov alebo vierohodnejších obvinení. Veď preboha, tam nesedelo toľko vecí, že by ich mali po 24 hodinách prepustiť z vyšetrovacej väzby, nieto ešte aby ich odsúdili na takéto tresty. Aj keď mi je jasné, že v tej chvíli celý Arkansas volal po čo najrýchlejšom potrestaní vinníkov, teda aj bez ohľadu na to, či boli skutočne vinní. Akurát že im dokonalo zapadali do schémy možných podozrivých. A skutoční vinníci si aj naďalej len tak behajú po slobode, určite si pozreli aj tento film, a opäť sa raz vysmiali slepej "spravodlivosti". Ale ťažko hodnotiť celý prípad na základe takmer 2-hodinového filmu, kde tiež isto nebolo zahrnuté všetko. No aj tak to zanechalo vo mne kopu pochybností. Čo sa týka filmu, prišiel mi miestami strašne povrchný a často sa vôbec nevenoval podstatným veciam. Mám z toho všetkého zmiešané pocity. Najmä po záverečných informáciach, kde bolo zhrnuté pokračovanie celého prípadu. ()

Reklama

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Kdyby byla nezáživnost sportovní disciplínou, mohl by Egoyan úspěšně reprezentovat Arménii, nebo Kanadu, protože případ West Memphis Three nefunguje ve vyšetřovací, soudní ani osobní rovině. Moc tomu nepomáhá ani slaboučký scénář, který je mimo chvíle, kdy se servírují doložená fakta, bezradný. Obsazení vedlejších rolí hvězdami nižší svítivosti je na nebývalé úrovni (Durand, Enos, Koteas, Greenwood, Rex Linn), ale zároveň mohu říct, že tak slabého Firtha jsem doposud neviděl (působil jak leklá anglická ryba na arkansaském suchu). Vedle třeba Prisoners od Villeneuva to připomíná televizní inscenaci, která (stejně jako spousta dalších filmů podle skutečné události) vydá ze sebe to nejlepší až při dovětku před závěrečnými titulky.. ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Silná téma pretavená do slabého filmu. Devil's Knot síce pojednáva o skutočnom prípade zabitých detí a veľmi by chcel byť ponurým thrillerom a zároveň srdcervúcou drámou avšak výsledkom je len suchý, ťažkopádny (nebyť hercov takmer až televízne pôsobiaci) film bez akéhokoľvek napätia, ktorý sa divákovi napriek takto silnej téme nedostane ani na chvíľu pod kožu. Zo začiatku divák ešte čaká pôsobivý, nervy drásajúci thriller, ale ten sa rýchlo mení na obyčajnú súdnu drámu, ktorá len dosť nepresvedčivo podá niekoľko faktov a končí rovnako nemastne neslane. Po celý čas to je monotónne a mrazivá atmosféra sa dostaví až pri záverečných titulkoch filmu týkajúcich sa celého prípadu a to už je veru sakra neskoro! S lepším režisérom mohli byť z Devil's Knot pokojne aj druhý Prisoners (navyše s omnoho silnejším dopadom, keďže sa jedná o reálnu udalosť), takto to je len ničím výnimočná krimi bez atmosféry. A ani tí herci veľmi nezaujali. Colin Firth mi popravde do úlohy vôbec nesadol a pri Reese Witherspoon (aj napriek tomu, že si nemyslím, že je zlá herečka) som si povedal, že jej možnosti končia u Pravej blondínky. Ale to zvaľujem opäť na zlé vedenie režiséra. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

malylada 

všetky recenzie používateľa

Film rekonstruuje událost kolem případu zavražděných chlapců, který se odehrál v 90. letech a váže se k němu mnoho otazníků. Celou dobu se jedná o realisticky vykreslený případ, jenž vyvolává dosti sugestivní a nepříjemné vnitřní pnutí. Až takovým dokumentárním způsobem je odvyprávěn „hon na čarodějnice“, bez větších momentů překvapení a stupňujícího tempa. Mě osobně to nevadilo a více to dodávalo filmu autenticitu a mnohem větší neklid, než kdyby byl zpracován ala Zmizelá. Postavy nedostávají tak velký prostor, aby vynikly a zvlášť Colin Firth mi přišel do počtu, byť byla jeho postava důležitá. Každému toto drama nesedne, zvláště divákům, kteří čekají barvité krimi, ale jako živý popis události dostatečně uspokojí........8/10 ()

Galéria (29)

Zaujímavosti (16)

  • Policajné autá West Memphis zobrazené na videu sú správne, pokiaľ ide o značku, model a označenie. Použité svetelné pásy sú však červené a modré. Hliadkové autá West Memphis mali ale vždy modré majáky. (Arsenal83)
  • Mesto West Memphis, Arkansas, sa nachádza na rieke Mississippi na najrovnejšom teréne v krajine. Napriek tomu video ukazuje krajinu, najmä pozdĺž potoka, kde boli telá nájdené, ktoré sú oveľa strmšie a kopcovitejšie ako v meste West Memphis alebo v jeho blízkosti. (Arsenal83)

Reklama

Reklama