Reklama

Reklama

12. apríla 1961 sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin odštartoval zo Zeme v rakete Vostok 1 a ako prvý človek vo vesmíre obiehal 108 minút okolo Zeme. Bol v jednej z prvých skupín kozmonautov, ktorých vybrali z viac než troch tisícov stíhacích pilotov v celom Sovietskom zväze. Legendárna najlepšia dvadsiatka bola výberom tých najlepších letecký es, ale nikto z pilotov nevedel, kto z nich sa zapíše do histórie ako účastník prvého letu do vesmíru s ľudskou posádkou. Keď vyberú Gagarina, rýchlo sa pripravuje v tvrdom tréningu na životný výlet do neznámeho a nepoznaného sveta. Keď sa prvý raz usadí v interiéri svojej rakety, Gagarin premýšľa o svojom doterajšom živote a a spomína na všetko, čo zažil počas svojho výcviku. Ohromujúce je predovšetkým nesmierne odhodlanie sovietskeho vesmírneho tímu a jeho neúnavné úsilie urobiť všetko pre to, aby úspešne vyslal prvého človeka do vesmíru. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (140)

italka63 

všetky recenzie používateľa

Vzpomínáte?-Celý svět slyšel tu zprávu TASSU, celý svět zanechal hovoru, celý svět vyskočil od rozhlasu, a zvedl zraky své nahoru! Dobrý den, majore Gagarine, tak jsme se přece jen dočkali.....píseň, co druhý den po startu ovládla republiku:-) Shlédla jsem velmi povedený film, v němž byly retrospektivy z Gagarinova dětství, výcviku a následoval let. Z absolutně chudých podmínek až tam...Žalnin má skutečně úsměv Gagarina, jak už bylo přede mnou uvedeno, sledovali jsme zodpovědnou postavu Koroljova, který nikdy neměl v životě na růžích ustláno a lidstvo se skutečně prvně dotklo hvězd. Emotivní závěr mne donutil dát plný počet. ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Rusi si po vzore Hollywoodu natočili vlastnú životopisnú „oscarovku“ o jednom zo svojich najvýznamnejších človekov. A vznikol tu časový výsek z Gagarinovho života od flashbackov do detstva na dedine až po okružnú dráhu okolo Zeme. Zjednodušený pohľad na, pre Rusov, aj pre svet, významnú udalosť, pri ktorej nie je čas (alebo skôr potreba scenáristu/režiséra?) zamerať sa na čokoľvek iné. Natočené síce v poriadku, ale až učebnicovo uhladene, sterilne a dosť suchopárne. Bez jediného momentu na úvahu, bez napätia pri prvej ceste človeka do vesmíru, bez emócií počas prípravy na túto cestu, bez nejakého bližšieho technologického objasnenia problematiky prípravy takejto cesty v sovietskom zväze. Žiadna práca s psychológiou Gagarina, resp. so silným tlakom na psychiku, ktorý taká cesta a osamotený pobyt na obežnej dráhe musel prinášať. Namiesto toho mierne sentimentálny a zbytočne patetický životopis (tá orchestrálna hudba v pár scénach bola niekedy až na hrane gýču), ktorý síce ničím neurazí, ale čakal som, že si Rusi o svojom velikánovi natočia významnejší film na poli kinematografie, než takúto neškodný pohľad na Gagarina, o ktorom sa vo filme divák vo výsledku nedozvie nič viac ako na hodine dejepisu v základnej škole. Neškodné, ale zbytočné. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

12 apríla 1961 sa navždy zmenili názory ľudí na dosiahnutie nemožného. V ranných hodinách o 6:07 "údajne" vyletel na rakete "Vostok 1" prvý človek do vesmíru. Nebol nim "údajne" nikto iný ako z chudobných pomerov pochádzajúci nadporučík Jurij Alexejevič Gagarin. Kým obletel celú zem a bezpečne pristál, ubehlo 108 minút. Toto je "jeho" príbeh. Veľmi pekný film. Miestami by si to síce želalo vyvolanie väčšieho pocitu napätia pre diváka ( nakoľko predsa len išlo o prvý let človeka do vesmíru ), ale tak budiš. Až som prekvapený, že všetko prebehlo tak "ľahko". ()

Mylouch 

všetky recenzie používateľa

Zdařilá varianta velkého příběhu lidí kolem prvních skoků do vesmíru, která se úspěšně vyhýbá velkému patosu a s pestrými i když občas příliš přímočarými scénáristickými (především retrospektivními) postupy sleduje biografii hlavního hrdiny. Ve vizuálně přesvědčivém zpracování (občas snad zadrhne styl) vynikne stav hospodářské situace země a stejně elementární technologické zázemí, v nichž se tyto výkony zrodily. Z jednotlivostí se do paměti vtiskne střípek z Gagarinova asociačního psychotestu, v celkovém pohledu příhodná skromnost autorského přístupu (srovnej Scorseseho Letec). Vedle Jurije a jeho otce se vyskytují i slabší herecké výkony, často ovšem založené už v předepsaných replikách. ()

Honzek 

všetky recenzie používateľa

Může, jménem Gagarin, by měl dnes znát každý. Pokud se ještě najde někdo, kdo nezná člověka, který byl první ve vesmíru, bude pro něj tento životopisný film tím prvním, co by měl vidět. Proč? Neskutečné herecké výkony, upřímný patriotismus, hrdost, láska, štěstí a vlastně i výborná ukázka historie, by vás měli přesvědčit, když už to neudělá samotný kosmonaut. Vynikající a místy dechberoucí příběh, který takhle skvěle může natočit skutečně jen Rusko, protože Jura je jejich poklad a tohle si prostě zasloužil. 5/5 - pokud máte srdce na pravém místě a nějaké ty city, zajímá vás historie a baví vás životopisy, je to film stvořený pro vás, stejně jako pro mě. ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (8)

  • Dĺžka filmu je 108 minút, teda toľko, koľko trval let Gagarina do vesmíru, jeho prelet okolo Zeme až po úspešný návrat Zem. (Marek1991)
  • Pri štarte rakety Gagarin údajne vyslovil: „Поехали!“ - „Ideme!“ Po návrate na Zem zas: „Keď som v kozmickej lodi obletel Zem, videl som, aká je naša planéta krásna. Ľudia, chráňme a rozmnožujme túto krásu, ale neničme ju!“ (Marek1991)
  • Jedná se o první filmovou biografii, k jejímuž natočení dala Gagarinova rodina souhlas. (Snorlax)

Reklama

Reklama