Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videá (1)

Ukážka z filmu

Recenzie (132)

Trevor 

všetky recenzie používateľa

Historický vekofilm o známom (pre holanďanov určite) admirálovi, ktorý svojho času vybojoval veľké námorné bitky v prospech malého Holandska. Vo filme sú námorné bitky zvládnuté veľmi dobre, dej trochu zaostáva iba na pevnine, avšak intrigy politikov aj ten okorenia dostatočne nato, aby som filmu nakoniec udelil nie 3 ale 4*. Tentokrát hodnotenie užívateľov na čsfd kvalitu filmu vystihuje veľmi dobre. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Myslel som si, že Holandsko muselo do tohto filmu zainvestovať poriadne prachy, ale ako píše Cervenak vraj iba 8 miliónov eur. Slávneho holandského admirála som až doteraz nepoznal, ale o holandských obchodných a plavebných aktivitách v minulosti musí vedieť každý, kto aspoň okrajovo zahryzol do histórie. Hneď v úvode potešilo zjavenie R. Hauera, ktorý však už o necelú minútu! z obrazovky tragicky odišiel, čo ma dosť nasralo. Na bojových scénach sa nešetrilo, gule z diel lietajú a trhajú všetko, čo im príde do cesty. Zaujímavejšie však bolo politické pozadie a zradcovia na každom kroku. Možno aj vďaka Ch. Danceovi som na chvíľu videl boj o moc ako v seriály Hry o tróny. Filmu by som vytkol priveľa spomalených záberov, niektoré zbytočne uhladené a až príliš veľa vznešenej hudby, ktorá je sama o sebe skvelá, ale spolu so spomalenými zábermi zbytočne uberá na reálnosti. Mnoho vecí je veľmi zjednodušených, asi najviac zamrzí vek admirálových detí, ktoré sa rokmi, vôbec nemenia, rovnako admirál a všetci okolo neho nestarnú, aj keď je jasné, že tieto udalosti sa nestaly v priebehu jedného roka. Inak výborný historický film, stačilo málo a bola by to dokonalosť. 80%. ()

Reklama

argenson 

všetky recenzie používateľa

Dokonalost filmu spočívá hlavně v tom, že ten zvláštní týpek s vizáží umaštěnýho křupana si postupně získá vaše sympatie a ke konci mu už zcela fandíte. Vizuálně dokonalou podívanou na námořní bitvy střídají neméně dramatické scény ze zákulisí paláců (v obou případech s fantastickou kamerou). Nizozemské dějiny té doby jsou našinci hůře pochopitelné s tou jejich státní formou trochu republika/trochu monarchie, ale pobrat se to dá. Troufnul bych si i říct, že v nepatrných náznacích prosvítá ne zcela asexuální vztah mezi Vilémem III. a Bentinckem, o němž se dodnes spekuluje. Mezi úplně minimální a drobné nešvary patří poněkud familiérní chování postav i v nejvyšších kruzích a osobnosti té doby by se v diplomatickém protokolu nikdy nedopustily rádobyvtipných přebreptů (Karel II.: Šestnáctý nebo čtrnáctý, těch Ludvíků je tolik, kdo si to má pamatovat). Film má dva neskutečně emocionální momenty, vražda bratří de Wittů a Ruyterova hrdinská smrt. Bravo Nizozemí za tenhle zážitek. (Ještěže nemáme moře a nikdo od nás nic podobného nemusí očekávat.) ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Protože od ME ve fotbale v Německu 88´ už uplynulo hodně času, museli si Holanďané znova nafouknout svá ega národního uvědomění a tak vznikla historická vzkazka o admirálu Michieli de Ruyterovi, modle nizozemského válečného loďstva 17.století. Tady sice při snaze o věrnou podobu připomíná kníratého Meat Loafa, ale jinak je to mazaný stratég, co zesměšnil Angličany sebevědomou akcí proti ústí Temže, mužstvem milovaný „Dědeček“, vzorný manžel nestárnoucích dětí a odvážný hrdina, který by kvůli třísce v palci rozhodně neřekl: „Au, to bolí..! Přerušte útok!“ Z řemeslného hlediska oceňuji docela dost muziky za málo peněz, ale po jistém čase se i ta okatě digitální muzika začne zajídat. Když si přidám brutální nadužívání zpomalených záběrů v doprovodu s hudbou epičtější, než když Frodo se Samem čekali na přílet Orlích aerolinek, jen pár vteřinovou přítomnost R.Hauera a i přes fabulaci nepříliš funkční dramatický oblouk, pak docela nechápu, jaké množství uživatelů tady vyjíždí s pětistěžníky. Asi to bude tím, že od 7.B, kdy spolužákovi zničili křižník na E3 až E7, nezažili pořádnou námořní bitvu.. Škoda, že se látky nechopil Verhoeven, byly by aspoň víc vidět cecky i krví zbrocené námořnické necky (i když lynč bratří de Wittů už splňoval jisté parametry).. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Takže už aj Holanďania si natočili svoj veľkovýpravný historický snímok. A čo sa týka spracovania, sa im to nadmieru vydarilo, ešte aj špeciálne efekty, ktorých vôbec nie je málo, sa smelo vyrovnajú európskej elite. Akcie je dostatok, nechýba ucelený príbeh, ktorý k záveru pekne graduje, aj keď s prílišnou dávkou pátosu. Tiež pár prvoplánových gore prvkov a prehnané revolúcie vnútri krajiny boli pritiahnuté za vlasy. Tak som im prial, aby Holanďania zotrvali v moderne (republika) a zmietli raz a navždy spiatočníctvo (monarchia), no nestalo sa. Potešilo ale obsadenie známejších holandských hviezd - Hauer a Derek de Lint, najmä Hauer si mohol zahrať viac ako len menšiu epizódnu rolu. Vo filme sú spomenuté snáď všetky veľké víťazstvá, vrátane pozoruhodného vypálenia súperových lodeníc priamo na anglickom pobreží. A kto doteraz nepoznal meno jedného z najväčších námorných veliteľov (prezývaného aj Deduško), tak si ho zapamätá. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (16)

  • Ve filmu použita replika ruské fregaty Shtandart, postavené v roce 1703 pro baltskou flotu. Ruské lodě byly v té době stavěné především podle holandských vzorů, jejich mělký ponor se hodil pro Černé a Baltské moře a v Holandsku se car Petr I. učil lodnímu stavitelství. Tuto loď jsme mohli vidět také v ruském historickém dobrodružném filmu Sluha jeho veličenstva. (flanker.27)
  • Atmosféra 17. storočia sa vytvárala podľa obrazov z tohto obdobia. Napríklad slávny obraz majstra Johanna Vermeera „Mliekárka“ slúžil ako predloha scény, keď u rodiny Klaartjeovcov nalieva slúžka mlieko. (beso74)
  • Na začiatku filmu je možné v úlohách námorníkov na lodi vidieť skutočných námorníkov holandského námorníctva. (beso74)

Súvisiace novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (viac)

Reklama

Reklama