Reklama

Reklama

Film inšpirovaný skutočnými udalosťami brutálnej občianskej vojny v Sudáne, ktorá sa začala v r. 1983. Po vražednom vojenskom útoku na dedinu v Južnom Sudáne sa zachránilo len šesť detí. Najstarší z nich, Theo, musí na seba prevziať bremeno vodcu a zaviesť deti, vrátane svojej sestry Abital, do bezpečia. Prekonali stovky míľ naprieč Afrikou, prešli cez tri nehostinné krajiny, bez vody a jedla, aby sa dostali do utečeneckého tábora v Keni - do  Kakumy. No čas plynul a nádej na lepší život pomaly bledla. Až po trinástich rokoch dostali novú možnosť opustiť tabor a usídliť sa v Amerike. V Kansase sa stretnú s Carrie Davisovou (Reese Witherspoonová) , ktorá im pomôže nielen začať život v nových podmienkach, ale otvorí im aj svoj domov. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (194)

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Kýčovitý multikulturní doják s prvky Návštěvníků a Kokosů. Seznamování se s civilizací bylo veselé i hravé a patří asi k tomu nejlepšímu, co může film nabídnout. A na Reese se taky dobře kouká. Co se týče strastiplné cesty několika černoušků k vytouženému uprchlickému táboru, tak ta mě příliš za srdce nechytla a dá se říct, že mě nudila a stejně tak mi neseděla africko-křesťanká moudra či násilně podaný dramatický rádoby konflikt mezi bratry. Ale dívat se na to dá, to zase jo. 60% ()

Hees 

všetky recenzie používateľa

The Good Lie znamená dobré klamstvo (dajme tomu) a to je názov, ktorý filmu naozaj sedí a to pochopíte až keď film dopozeráte. Cena svobody ako je to tu preložené po česky až taký zmysel nedáva, ale nevadí. O čo ide vo filme? Partia detí ide krajinou, v ktorej prebiehajú tuhé boje no proste je tam občianska vojna a postupne sa dostávajú do utečeneckého tábora a následne do Ameriky, kde môžu začať nový život. Následne im v USA hľadá prácu Reese Witherspoon. Vo filme je veľa úsmevných, ale nie smiešnych situácii. Sú to skôr také milé situácie, príjemné a tak film pôsobí veľmi dobre a zakončenie je naozaj veľmi dobré a to vlastne ma vráti k tej prvej vete - "áno naozaj to bolo dobré klamstvo" a hej vlastne za ten koniec som nakoniec išiel s hodnotením hore, lebo film má aj výpovednú hodnotu, aj poučnú a cítiť v ňom ľudskosť.. Nemyslím si, že tento film je nejakou propagáciou, že aj utečenci sú ľudia pretože to vie snáď každý. Problém vo svete je obšírnejší a nestačil by mi jeden komentár a ani môj život, aby som vysvetlil ako to cítim. Čiže s filmom som spokojný. ()

Reklama

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Philippe Falardeau opäť nesklamal a priniesol nám ďalší pozoruhodný film s krásnym posolstvom. Pôvodne som sa nazdával, že názov filmu by mal byť "The Good Life", ale napokon to "Lie" malo predsa len svoje opodstatnenie. Strastiplný úvod vystriedal vytúžený "Americký sen", s ktorým sa musela štvorica súrodencov vysporiadať, hoci kultúrny šok bol citeľný. Trochu mi je ľúto, že z udomácnenia Abital nebolo prezentované absolútne nič a celá prostredná časť filmu bola zameraná len na trojicu bratov. Reese Witherspoon vôbec nebola tou ústrednou postavou ako by som čakal, ale to je len plus. Miestami to bolo naozaj úsmevné, inokedy zas dramatické, a záver mal krásne posolstvo - preto The Good Lie! ()

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Zdálo se to poněkud uhlazené, lehké, "sluníčkové" (včetně stovky mil dlouhého pochodu ze Súdánu do Keni, lemovaného vyčerpáním, hladem, vojáky a mrtvými, stejně jako náhlého závěru s onou "dobrou lží"), dokázalo to však v několika momentech tnout do živého. Obzvlášť při vědomí inspirace skutečnými osudy. Jinak adaptaci (asimilaci) tří imigrantů (azylantů - zde vděčných, pokorných, pracovitých) z naprosto odlišné kultury a poměrů (z východní Afriky do konzumních USA) málokerý film zobrazil citlivěji, lidštěji a reálněji. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Rok 2014 všetci chválili Reese Witherspoon pre Wild. A hoci musím povedať, že som si ten film užil a bol podľa mňa veľmi dobrý, tak je škoda, že málo ľudí videlo "The Good Lie" lebo tam by som slovo veľmi dobrý nahradil slovkom vynikajúci. V prvom rade veľmi dobrý dramatický aspekt, kde sledujeme vojnu v Sudáne a našich hlavných hrdinov, ktorí sa snažia prežiť. A súčasne vidíme aj ako sa ich vzťah postupne vyvíja a ako nerozumejú fungovaniu americkej spoločnosti. Keď sa jedlo nepredalo a vyhadzujeme ho do kontajnera, prečo by darovanie takéhoto jedla človeku, ktorý ho potrebuje znamenalo krádež? A prečo sa vlastne jedlo vyhadzuje, keď v iných krajinách je ho ťažký nedostatok. Toto sú dobré otázky, ktoré film modernej spoločnosti kladie. A do toho tu ešte máme aj skvelú Reese Witherspoon, ktorá má srdce na správnom mieste a súčasne je aj veľmi vtipná. Záver filmu je fantastický a myšlienka, ktorú podáva takisto. "The Good Lie" ma proste zasiahlo na správnom mieste a pre mňa je to film, ktorý je škoda, že nevidelo viac ľudí. Ak ste ešte nemali šancu, tak sa po ňom určite poobzerajte. Pre mňa jeden z najväčších highlightov roku 2014. Hodnotenie: A ()

Galéria (42)

Zaujímavosti (8)

  • Pri premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte si film vyslúžil päťminútové standing ovation. (Arsenal83)
  • Okrem amerického štátu Georgia prebiehalo natáčanie aj v Kanade, Keni a Juhoafrickej republike. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama