Reklama

Reklama

Citizenfour

(festivalový názov)
  • Česko Citizenfour: Občan Snowden (viac)
Trailer 2

Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí. Americký film režisérky Laury Poitrasové získal Oscara za nejlepší dokument. (Česká televize)

Videá (4)

Trailer 2

Recenzie (122)

Pepinec 

všetky recenzie používateľa

Tak hele. Prd tomu rozumím a stejně jako třeba v případě kvantový fyziky je mně to upřímně ukradený. Svět je hra a život tvůj ovladač. Jestli někoho baví sedět v kanclu a šmírovat ostatní, jenom dobře, aspoň je víc místa v přírodě. Sdělení dokumentu je určitě zajímavý, ale těžko mě nějak významně osloví jenom sborník odborných keců. Ono se o tom asi dál bude hodně mluvit, jednou mi třeba někdo poví, jak to všecko dopadlo. Já se budu mezitím bavit. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Vzhľadom k zachovaniu najväčšej bezpečnosti amerického národa, budeme odpočúvať celý svet. A niektoré vlády nám s tým pomôžu, lebo predsa len, v každom štáte je obyčajný človek iba ovca, ktorú potrebujeme iba v čase volieb. Téma k spracovaniu dokumentu je veľavravná, akurát musím skonštatovať, že som sa spočiatku, miestami trošku nudil. "Husto" nastalo až v momente prvého zverejnenia informácii v médiách. Klobúk dolu pred "Občanom4", ktorý sa rozhodol zničiť si vlastný život, na úkor boja za "slobodu" iných, ktorí si to tak či onak nevážia. Je rok 2015, 2 roky od vypuknutia šialenstva medzi kompetentnými v rôznych vládach, pričom som "jak živ nezaživ", že by sa za dané obdobie, v správach, niekto zmienil Edwardovi Snowdenovi. Chlapec môj, "nemels strkat ty vypálené sirky zpátky do krabičky", lebo ľudia majú krátkodobú pamäť aj v prípade, keď sa pre nich urobí niečo pozitívne. "Bojím sa", že si tvoju odvahu už čoskoro nikto nebude pamätať a neštekne po tebe ani susedova Bela. ()

Reklama

poz3n 

všetky recenzie používateľa

Z hlediska filmového, stojí tenhle dokument někde v šedém průměru. Dokonce i samotná struktura a poslepování příběhu je poněkud chaotické a působí trochu neuceleným dojmem. To podstatné je obsah a událost, kterou můžeme prostřednictvím Citizenfour sledovat, a která si opravdu nezavdá s kdejakým politickým thrillerem. Zároveň si uvědomíte, že tenhle Oscar nemá druhé jméno "filmový", nýbrž "politický". Pokud jste celou kauzu minuli v době, kdy byla hlavním tématem ve světových médiích, je tohle určitě dobrý začátek, jak se o ní něco dozvědět. Zbytek je už potom "for your consideration". 7/10 ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Až sa čudujem, že tento kontroverzný dokument dostal Oscara !? Edward Snowden vyzerá ako „bonzák” , pričom nie je, urobil dobrú vec, čo autenticky zachycuje film režisérky Laury Poitras, keď vyniesol von, kľúčové informácie, ktoré preukázali, že americká The National Security Agency, t.j Národná bezpečnostná agentúra - informačno - bezpečnostná služba v USA odpočúva milióny telefonických hovorov, číta SMSky, to sa nedeje len v Spojených štátoch, ale aj napríklad v Číne,... Dianie sa datuje k dátumu : 20.5.2013, keď priletel z Havaja do Hongkongu, po niekoľkých dňoch prišli novinári z The Guardian, postupne začal Snowden odhaľovať citlivé informácie, dokumenty, pričom taktiež vyšla najavo „whistle - blowerova” totožnosť. Snowden sa vyrozprával, je toho požehnane, jednak program PRISM, ďalší program TEMPORA, alebo že USA majú odpočúvacie zariadenia v budove diplomatického zastúpenia Európskej únie vo Washingtone a pri OSN, v tých istých budovách sa NSA napojila na počítačovú sieť, čiže sleduje všetku komunikáciu pracovníkov; Európania sú v príslušných dokumentoch zo septembra 2010 explicitne uvedení ako cieľ (sledovacieho) útoku. Okrem toho je pravdepodobné, že NSA (prinajmenšom donedávna) odpočúvala aj ústredné budovy EÚ v Bruseli. Podľa štatistík, ktoré mal k nahliadnutiu nemecký týždenník Der Spiegel, poukazujú v normálnych dňoch až na 20 miliónov telefónnych spojení a 10 miliónov internetových dátových dát smerujúcich z Nemecka. Na Štedrý večer, roku 2012 preverili a uschovali Američania okolo 13 miliónov telefónnych spojení a 7,5 miliónov dát z internetových spojení. V špičkových dňoch ako 7. januára 2013 preverila americká tajná služba okolo 60 miliónov telefónnych spojení. Snowden musel po tomto tak, či tak zdrhnúť, vziať nohy na plecia, AZYL dostáva v Putinovom Rusku. Už dlho som nevidel dokument, ktorý má takúto neuveriteľnú výpovednú hodnotu, ako táto vec od L. Poitras, je to silná káva už v tom, že po 11. septembri 2001 sa táto sledovacia služba ešte brutálnejšie zintenzívnila, že si predstaviť žiť v “Krajine Policajtov”, nie je nič, čo by sa mi asi páčilo ? Amerika sú LOTRI, ktorí majú človeka maximálne prečítaného od hlavy po päty, je to hnusná krajina, ktorá si dovolí úplne všetko, na čo si len tak pomyslí... PS : Uvidím, ako sa k veci postaví filmár OLIVER STONE, ktorý chystá filmové spracovanie o Edwardovi Snowdenovi, SNOWDEN, ktorý sa má do kín dostať o pár mesiacov s Josephom Gordonom - Levittom, ale najmä, či prichádza do úvahy CENZÚRA ? Ale myslím, že Stone je natoľko skúsený tvorca, že bude chcieť povedať pravdu ... ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Snowden len naplno zverejnil niečo, čo každý tušil. Že všetci sú digitálne sledovaní, nahrávaní a špehovaní, a to aj bez akéhokoľvek dôvodu. Keď to zákony umožňujú, tak prečo by sa vlády ostýchali. Rozhovory s novinármi sa nezameriavajú len na samotné odhalenia, tie sú zobrazené skôr v záberoch zo spravodajstva, ale aj na Snowdenovo súkromie, pohnútky a následky. Zahŕňa obdobie pred tým, ako sa sám odhalil a vyšiel s pravdou o svojom čine von. Trochu veľa je v dokumente hluchých miest, zábery na prsty klepkajúce po klávesnici nikomu nič nepovedia, mňa veľmi otravovali. Informačná hodnota fimu je vzhľadom na vážnosť témy nakoniec malá. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (4)

  • Názov dokumentu vychádza z prezývky, ktorou prvý krát v roku 2013 Snowden kontaktoval režisérku Lauru Poitras. Štvorka odkazuje na predchádzajúcich troch mužov, ktorí sa pred Snowdenom pokúšali odhaliť praktiky NSA. Ich mená sú Thomas Drake, William Binney a J. Kirk Wiebe. (Real Tom Hardy)
  • Laura Poitrasová musela tento film editovat v Berlíně, protože se bála, že by její dokument byl zabaven americkou vládou. (Leopard105)

Súvisiace novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (viac)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (viac)

Snowden podle Olivera Stonea

Snowden podle Olivera Stonea

20.02.2015

Julian Assange už svůj film má a teď je na řadě další oblíbenec americké vlády, Edward Snowden. Bývalý systémový administrátor NSA, díky němuž víme, že sledování mobilní a elektronické komunikace… (viac)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (viac)

Reklama

Reklama