Reklama

Reklama

Posledný kráľ severu

  • Slovensko Posledný kráľ (viac)
Trailer 3

VOD (1)

Píše sa rok 1206 a Nórsko je rozvrátené občianskou vojnou. Vo víre intríg umiera kráľ a tesne pred svojou smrťou odhaľuje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonsona, dediča trónu. Začína zúrivý súboj o život malého dieťaťa. Lojálni služobníci trónu Skjervald a Torstein sa snažia svojho budúceho kráľa udržať nažive zo všetkých síl. Stojí proti nim neúprosná príroda a dánski nájazdníci, ktorí nemajú zľutovania. Obstojí dvojica hrdinov v nerovnom súboji a dostane následníka trónu do bezpečia? (Film Europe)

(viac)

Videá (5)

Trailer 3

Recenzie (106)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý vynikne jedine na veľkom plátne. Ale tam sa tiež prejaví, že jeho spektakulárnosť je celá založená iba na prírodných scenériách. Bojové scény sú akosi chudobnejšie a prekvapivo aj málo krvavé, i keď tu všetci mužne vrieskajú a hrdo zapichávajú meče do hrudí nepriateľov. Trochu mi to pripomenulo prvú polovicu Mannovho Pádu Ríma, len bez toho veľkého komparzu. Okrem toho, že tu ide o ochranu jednoho batoľaťa, som príliš nechápal súvislosti a scenár sa ani nijako zvlášť nesnažil ísť divákovi v ústrety. ()

DwayneJohnson 

všetky recenzie používateľa

Jako exkurze do světa historie nic moc, jako svěží, akční drama je to mnohem lepší. I přes slabší scénář, je tohle přesně ten film, kdy to jedno oko přimhouříte. A pokud máte rádi (sportovní) dokumenty, pokocháte se nádhernou přírodou a zběsilým sjezdem, je už vlastně skoro vymalováno. A přesně jak píše Marigold. Nakonec ten kus seveřana ve Vás vyhraje. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Nejedná sa o žiadne veľkolepé dielko a tvorcovia sa o to ani nesnažili, napriek tomu sa može oprieť o poctivé severoeurópske spracovanie, ktorému prakticky nie je čo vytknúť. Snáď len klišé, kde klaďas može byť pokojne postrelený šípom, pre jeho uzdravenie potom stačí iba šíp z tela vybrať, prípadne napiť sa špiritusu a všetko je v pohode. Atraktívne zasadenie do zasneženej severskej krajiny, kde predchodcovia dnešných lyžiarskych bežcov sú rýchli sťa konský záprah, kvalitne a surovo spravené akčné súboje sú tým pravým lákadlom. A to aj na úkor slabšie pôsobiacej historickej zápletky, ktorá bežnému Stredoeurópanovi toho veľa nebude vravieť. ()

marvan 

všetky recenzie používateľa

Chvílemi jsem se smál a chvílemi plakal. Historicky dementní, ovšem genderově vyvážené. Muži tu jsou vesměs vyměklí metrosexuálové, když nejsou vyměklí musí být automaticky beznadějně tupí a bitvy... ech, ty jsou tak na úrovni ženského zápasení v bahně. Kdyby tohle natočila nějaká angažovaná feministka, pousměji se, ale pochopím to. U Nilse Gaupa nikoli, že by obřadní sebekastrace jako úlitba severskému progresivismu? ()

LadyPupu 

všetky recenzie používateľa

Slabší scénář spolehlivě vyvažuje přesná kamera a obsazení složené z norské herecké špičky. V zásadě to není vůbec špatné, konkrétně milovníci zimních sportů a historických filmů si přijdou na své, ale vzhledem k tomu, že mě moc nebaví ani jedno, ani druhé, a celé jsem to trapně absolvovala jen kvůli Hagenovi, zůstávám u tří hvězd. ()

Galéria (83)

Zaujímavosti (4)

  • Vo filme sa rozpráva až troma jazykmi. Birkebeinerovci hovoria nórsky, Baglerovci dánsky a kráľovna Margrete (Lia Boysen) používa švédčinu. (MikaelSVK)
  • Rovanko ako dej filmu tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Nórsku, predovšetkým v Lillehammeri a Songdali. (MikaelSVK)
  • V 13. storočí sa zemiaky vo vtedajšom Nórsku ešte nevyskytovali. Prvá zmienka o nich pochádza až z roku 1750. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama