Reklama

Reklama

Zmiznutie starej dámy

  • Česko Zmizení staré dámy (viac)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmiznutie istej starej pani guvernantnky počas jazdy trans-európskeho rýchliku zapletie mladú ženu (Margaret Lockwood) do mätúcej spleti intríg. Mysteriózna komédia, nakrútená podľa novely Ethel Lina Whiteovej "The Wheel Spins". (POMO)

Recenzie (75)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Hitchcock je zárukou aj v čiernobielom, hoci v USA mu nedôverovali a toto bol prvý komerčne úspešný film v Hollywoode. Až s nostalgiou sa pozerá na bývalých hercov, ktorý majú svoje čaro a gráciu aj bez toho, aby sa museli vyzliekať alebo museli hrať štramáka oplzlými vtipmi. Doba sa posunula aj v kinematografii, zdá sa ale, že skôr smerom do stoky. Hitchcock ale aj tu dokázal, že je majstrom vo svojom žánri. Dokonale buduje napätie, ponúka náznak zločinu, romantiky a psychológie, pričom výborná kombinácia komédie a thrilleru obsahuje veľa typicky ostrovného ostrovtipu. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Spolu s 'The 39 Steps' najlepší Hitchov film z jeho anglického obdobia tvorby. To, že Sir si vie poradiť s trefným a milým odľahčením situácií som už zistil v neskoršom 'Mr. & Mrs. Smith', ale o akčných scénach zatiaľ v jeho filmoch nebola ani zmienka a tu ich zvládol perfektne. S ohľadom na vek filmu veľmi svižná práca kamery a výborná hudba. Zo začiatku sa film síce trošku vlečie, divák nevie, čo ho čaká, pretože k žiadnemu žánru sa film zatiaľ nehlási. Po hlavnom zvrate (cca 30minútach) sa však roztáča kolotoč skvelých hlášok, napínavej thrillerovej atmosféry, skvelých hereckých výkonov s množstvom zaujímavých postáv, znamenite presnej réžie a skvelej kamery; a točí sa neprestajne až do konca. 85%. ()

Reklama

POMO 

všetky recenzie používateľa

Roztomilé, zábavné, napínavé, inteligentné. Dôkladná charakterizácia postáv, nabušený dejový vývin a scenáristické postupy, na ktorých sa doteraz zakladajú predlohy thrillerov. Klasické krimi, ktoré vás dokáže zaujať a strhnúť rovnako, ako hocktorý súčasný blockbuster. Nadčasovosť bola ostatne vždy jedným z parametrov geniality Alfreda Hitchcocka. Odporúčam tiež film The 39 Steps, ktorý je námetom veľmi podobný a spracovaním ešte dramatickejší a filmovejší. ()

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Začátek utahaný, ale pak se to skvěle rozjede, je to zábavné, vtipné i napínavé zároveň a nemůžu říct, že bych se od dvacáté minuty někde nudil. Tady totiž pak fakt funguje všechno, funguje to dodnes a funguje to skvěle. Fakt, líbilo se mi to a některé scény jsou nezapomenutelné (a jedna scéna by klidně obstála i u Lynche). Tady je vidět, že Hitchcock fakt uměl a v dnešní době by ho těžko někdo ve špiónských filmech porazil a to myslím vážně. 5* ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Hitchcock bol proste kráľ! Parádny thriller skombinovaný s komédiou a romantikou bez toho aby to pôsobilo ako bordel a bolo to skutočne napínavé, vtipné aj romantické chce naozaj veľkú dávku majstrovstva. Rozuzlenie je síce trochu pritiahnuté za vlasy ale to už k podobným filmom nejako patrilo ( a stále patrí napr. nedávny Non stop alebo Tajomný let s Jodie Foster ktorý Lady Vanishes dosť vykráda).Aj po takmer 80 rokoch výborná zábava 10/10 ()

Galéria (68)

Zaujímavosti (26)

  • V roku 2017 sa v ankete 150 hercov, režisérov, spisovateľov, producentov a kritikov pre časopis Time Out film umiestnil na 31. mieste najlepších britských filmov vôbec. (Arsenal83)

Reklama

Reklama