Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (182)

vypravěč 

všetky recenzie používateľa

Výstižný obraz maloměšťácké špíny, z níž se vylíhla hrůza jako červi ze starých hadrů. Z chrlivého lůna obyčejné (lidské, příliš lidské) americké rodiny povstane vraždící nenažranec s naivním sebe-obrazem velkého (snad dokonce dandyovského) trestajícího Zla a začne ještě trávící prchat, přičemž magnetizován bezelstným rodinným teplem se vrací do rodného hnízda, které záhy začne také polykat. Uboze a male, drkoce zuby, ze sebe souká hloupé teorie o právu Zla na trest za lidskou nedokonalost (jíž je ovšem sám skvělým příkladem) a bojí se. Okolo tiše bubří středostavovský klid, nestravitelný a přes svou grotesknost zrůdný, a jako hmyz krouží naivní strážci zákona, planoucí "láskou na první pohled", jejímž stínem zákonitě bude košatý rodinný strom s plody až příliš podobnými strýčku Charliemu. Skvěle vystavěné drama pak vrcholí dokonale ironickou poctou nehybnému klidu, líhni toho, co nakonec stráví celý svět. ()

Epistemolog 

všetky recenzie používateľa

Na scénáři spolupracovala manželka Alfa, a spolu s novinářkou S.Bensonovou jej pak ¨doladily¨. Interiéry se točily ve studiu. Majitelé domu chtěli, aby jejich dům vypadal fajnově a když posléze Alfy zjistil, že dům vymalovali a spravili fasády, museli malíři celý dům opět restaurovat do původní zašlé podoby. Skvostné scénické vyřešení úhlů pro záběry kamerou si povšimne nejeden gurmán. ¨Když kamera přijíždí dovnitř, odjíždí nebo projíždí domem, aby natočila akci, okna se otvírají, zápraží jde stranou, střecha se odkloní.¨ ()

Reklama

Madison 

všetky recenzie používateľa

Na Hitchcocka mi tu chýba viac deja, viac zvratov, viac prekvapení a viac toho, pre čo milujem Psycho alebo Vertigo. V podstate ide o príbeh, ktorý v dnešnej dobe vyvoláva skôr úsmevné úškľabky, no i tak disponuje sympatickými hercami a fajn spracovaním. Hlavná záporná postava strýčka Charlieho drží film nad hladinou a milá je tiež vedľajšia romantická vsuvka so zamilovanou neterou a nedôverčivým detektívom. 70% ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Ja normálne čumím a nechápem. (oficiální text distributora) síce načmáral úplný idiot, no omnoho väčší ho schválil. Skutočne si neviem predstaviť, aké kroky viedli jedinca k tomu, aby zverejnil obsah, ktorý je kurva fix takým "spoilerom", že je človeku normálne do revu, ako dokonale niekto dokáže dojebať celkový dojem z filmu. Stačí aby človeku padli oči na týchto pár viet, a ušetrí 108 minút svojho života. Škoda .. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Skvele zrežírovaný naivne jednoduchý príbeh, ktorý dokonale vystihuje názov - Ani tieň podozrenia - ako ústrednou myšlienkou tiahnúcou sa celým filmom, tak aj samotným záverom (z pohľadu detektíva a netere Charlie). Alebo aj o tom, ako je ťažké skryť svoju pravú tvár pred svojimi milovanými. A tiež o tom, ako je nebezpečné túto masku odhaliť. Svoje o tom vedela aj Charlie - neter jej milovaného strýčka Charlieho. Príbeh ozvláštňujú aj humorné vsuvky v podobe rozhovorov otca Josepha so svojim kolegom o najlepších spôsoboch prevedenia vraždy, pričom ani len netušia koho majú po strechou. V rámci žánru film-noir ide o celkom neobyčajné spestrenie príbehu, humor vždy poteší. Samozrejme nedá mi nespomenúť aj výbornú atmosféru amerického vidieka tej doby. Veľká spokojnosť, môžem len odporučiť. 85/100 ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (26)

  • Jméno Charlie je ve filmu vysloveno zhruba 170krát. (Witta)
  • Teresa Wright v interview v roce 1959 prohlásila, že právě tento film je její nejoblíbenější. (Witta)
  • Alfred Hitchcock příběh doplňuje slovy: "Říká se, že postavu matky ve filmu Ani stín podezření jsem vytvořil podle své vlastní matky. Mohu vám říci, že jsem to záměrně nedělal a ani bych si to nedovolil. Postavy mých filmů žijí vlastním životem a občas s nimi část života sdílím, a to dokonce snad i podstatnější část než s kýmkoliv jiným, včetně nejbližších členů rodiny.“ [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama