Reklama

Reklama

Bozk vraha

  • Česko Vrahův polibek (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Davy Gordon je boxérsky šampión, v tejto chvíli sa mu však práve nedarí. Po prehratom zápase sa rozhodne prijať ponuku svojho strýka a stráviť pár dní voľna na farme, ďaleko od hluku a zhonu mesta. Náhodne spoznáva Gloriu, ktorá pracuje v tančiarni pre gangstra Rapalla. Davy Gloriu ochráni pred ďalším z Rapallových návrhov a tak si získa sympatie mladej ženy. Davy s Gloriou sa do seba zamilujú, chystajú sa vziať a odísť na strýkovu farmu. Tesne pred odchodom si Davy ešte potrebuje vyzdvihnúť peniaze od svojho manažéra Alberta a dohodne si s ním stretnutie. Náhoda však kruto zasiahne do života všetkých postáv. Rapallo nezabudol na úrážku, ktorú mu uštedril mladý boxer a chystá pomstu. Pošle svojich zabijakov, aby Davyho zmlátili, tí si ho však pomýlia s Albertom, ktorý zakrátko zraneniam podľahne. Keď sa Davy dozvie o Albertovej smrti, vydá sa hľadať Rapalla. Sokovia sa nakoniec stretnú v opustenej továrni na figuríny... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (122)

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Kubrick bol majster. Dokázal sa realizovať v hocijakom období a v hocijakom žánri v hocijakej podobe... Samozrejme, tiež som nečakal zázraky 3,5/5... Noir sa pre mňa snáď šokujúco stáva srdcová záležitosť. Najviac sa mi prostredníctvom tohoto žánru vybavuje temná minulosť, kde je rušno medzi ľuďmi iba na verejnosti v uliciach a v zákutiach temných miestečiek sa odohrávajú ťažké, mnohokrát násilné veci. ()

Cival 

všetky recenzie používateľa

Moc jsem od začátků mistra nečekal, ale Stanley znovu zvítězil. Na svou dobu nebývale živě zrežírované a příjemně zábavné stylistické cvičení na téma "jeden muž s nesprávnou blondýnkou v noirových kulisách". Už jen to jak je natočen boxerský zápas a finále se sekyrkou stojí za divácký průzkum. 4 a 1/2* a lepší než The Killing. ()

Reklama

Trevor 

všetky recenzie používateľa

7.500 hodnotenie na čsfd pripadlo poslednému filmu z tvorby legendárneho režiséra Stanleyho Kunricka (ďakujem za pripomenutie užívateľovi NorseSword24 ktorý rozhodne patrí k tým ľuďom vďaka ktorým je táto databáza stále miestom kde človek dokáže stretnúť inteligentných ľudí, podobne ako k nim patria ostatní užívatelia ktorých mám v obľúbených). Už Fear and desire ukázal že Kubrick má v sebe potenciál, ktorý sa ukáže až o niekoľko rokov neskôr. V tomto filme ako režisér, scénarista a kameraman v jednej osobe ukázal že film noir je niečo čo sa raz stane fenoménom na ktorý bude musieť kinematografia nájsť nové slovo. Z komentárov by som vyzdvihol tie od David.Darco a POMO, pretože máme tu naivné postavy ktoré stvárnia priemerný herci s priemerným príbehom kde až druhá polovica filmu ukáže genialitu samotného Kubricka. Pri záverečnej scéne práve detailné zábery z rôznych uhlov podstatu tohto žánru vystihujú dokonale. Treba však kriticky priznať že napriek tomu že Stanleyho Kubricka považujem za najväčšieho génia filmového plátna ani on v prvej polovici nedokázal ponúknuť nič výnimočné. Avšak už v tom čase sa dokázal vyrovnať Orsonovi Wellsovi a jeho Dotyku zla. Samotný Orson Wells sa tiež nakoniec dočkal uznania až o mnoho rokov neskôr a jeho Občan Kane, svojho času prepadák sa dočkal zadosťučinenia. Tých 65-70 percent ktoré sa tu v komentároch spomína respektíve ich film na tunajšej databáze má sú odrazom toho ako tento režisér dokázal v tomto období prežiť aby sa raz vypracoval tam kam právom patrí. Na úplný vrchol kinematografie. ()

Sfinkter 

všetky recenzie používateľa

Kubrick ihned na začátku tvorby dokázal, že právě v jednoduchosti je krása a genialita. Divák sleduje ne zrovna příjemné chvilky během dvou dnů jednoho lehce zkrachovalého boxera, v nitru naprosto obyčejného člověka. Vše na mě působilo přirozeně i v nepřirozených situacích, lebedil jsem si v atmosféře, kterou může poskytnout jen noir Kubrick. Finální souboj by mohl směle patřit mezi kultovní, sekyra proti kopí mezi figurínami v noir kapuce se opravdu často nevidí. ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Velice snadno poznáme, že se jedná o dílo z Kubrickových počátků, avšak oproti mnohým jiným debutům je film rozhodně na dobré úrovni a především stále zajímavý. Kubrick si zde dovolil i kapánek experimentovat (negativ ve snu), což rozhodně není na škodu. Velice krátká stopáž pak zabrání jakýmkoli náznakům nudy, i když film se naplno rozjíždí až při "přestupu" do akčního žánru. Překvapuje mě, jak realisticky a přitom přitažlivě je tu zobrazen boxerský zápas a na konci při oné bitvě mezi nahýmí figurínami jsem si připadal jako na začátku Mechanického pomeranče. ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (11)

  • Záver filmu odohrávajúci sa v továrni na figuríny sa natáčal 2 týždne, počas ktorých sa zničili figuríny v hodnote 15 000 dolárov (hodnota 147 000 v roku 2021). (beso74)
  • Umeleckou vedúcou pri natáčaní filmu bola Ruth Sobotka, v tej dobe režisérova manželka. Ako bývalá balerína predviedla vo filme tanečné číslo. (beso74)
  • Stanley Kubrick natáčel v ulicích New Yorku (včetně Wall Street) bez povolení, které už v té době bylo nutné. (raffspIn)

Súvisiace novinky

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (viac)

Reklama

Reklama