Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Siedmeho apríla 1944 sa Alfrédovi Wetzlerovi podarilo čosi jedinečné – unikol spolu s mladším väzňom Vrbom z prísne stráženého tábora smrti Osvienčimu. Cieľom úteku však nebolo zachrániť si vlastný život, ale zabrániť umieraniu tisícov ľudí. Po smrteľne nebezpečnom putovaní došli na Slovensko, kde vznikla správa o genocíde. Tajnými cestami sa dostala až do rúk Winstona Churchilla a Franklina D. Roosevelta a zasiahla do vývoja 2. svetovej vojny. Príbeh plný napätia a emócií osloví diváka napínavou drámou úteku, absurditou vývoja dejín, ale aj vnútornou silou muža, ktorý sa postavil proti zvrátenosti systému. (Continental Film)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (156)

silentname 

všetky recenzie používateľa

Tak to vyzerá, že "Trhlina" bolo skutočne len chvíľkové zlyhanie a Bebjak sa opätovne vracia do sveta filmu so svojim novým kvalitným počinom. "Správa" bolo jedno z najväčších očakávaní. Na jednej strane som chcel dať Bebjakovi opäť šancu, na druhú stranu ide o silnú tému, ktorá si zaslúžila kvalitné filmové spracovanie. Ako to dopadlo? Film je podľa mňa dobrý. No myslím si, že mohol byť spracovaný o niečo silnejšie. Úvodné časti v Osvienčime sú síce spracované dobre, no myslím si, že mohli byť o niečo silnejšie. Spracované tak, aby sme vnútorne viac dokázali prežiť to, čím si všetci postavení chlapi pred kasárňou prechádzali. Je tu pár scénok, ktoré to síce adresujú, no myslím si, že mohli mať väčšie grády. Na druhú stranu ale nepôsobia prepálene a film vďaka tomu nepôsobí ani umelo, ani pateticky. Ale mohol byť silnejší. Pôsobí to ako keby to Bebjak chcel poňať trošku s dôrazom na skutočnosť a nechcel to nejako filmovo prifarbovať. Možno to bolo správne rozhodnutie, možno nie. Neviem posúdiť. Viem len toľko, že som čakal, že film dostane zo mňa nejakú silnú reakciu. No to sa nestalo. A mrzelo ma to. Stojí film za pozretie? Podľa mňa áno. Je to dôležitý film, ktorý je treba vidieť. Škoda je len tá, že si ho nepozrú tí, ktorí by mali. Hodnotenie: B ()

DJ Rocco iNc odpad!

všetky recenzie používateľa

Z tohto rozsiahlo promovaného filmu som veľmi sklamaný. Veľmi preceňovaný, ako aj samotný režisér, ktorý týmto počinom neurobil vôbec žiadnu dieru do sveta. Vo výsledku je toto spracovanie na úrovni videí s kradnutím triednej knihy. Neuveriteľné nudné scény, nezáživné, žiadne napätie, dej, scenár. Otravný nemecký dôstojník, ktorý takmer celý film prekričal mal viac priestoru, než samotní hrdinovia. Postavám som nevenoval ani jedinú myšlienku súcitu, nič to vo mne nevyvolalo, žiadnu emóciu. Nevidím v tom žiaden potenciál, nič veľkolepé, iba obyčajná tv produkcia typu Rodinné prípady. Tento počin sa ani zďaleka nevyrovná oscarovému Pianistovi, ktorý bol natočený pred 20mi rokmi. ()

Reklama

borec999 

všetky recenzie používateľa

Tak s týmto Bebjak v kinách podľa mňa nepochodí a môže si za to vlastne sám, pretože danú látku spracoval veľmi divácky nevďačne. Správa je artový film. Čiže film pomalý, s dlhými nič nehovoriacimi zábermi, minimom deja,minimom hovoreného slova. V skratke: film pre kritikov a okrajové publikum, ktorý pre bežného-konzumného diváka nie je príliš atraktívny. Nedostatkov má ale Správa podľa mňa viac. Najväčším problémom sú absentujúce emócie. Podobný film má byť surový,drsný,beznádejný,bezútešný,depresívny. Správa až na pár momentov z Auschwitzu (kôň a hlavy v zemi, kopy mrtvol,selekcia...) taká vôbec nie je. Čiastočne za to môže aj spomínaná minimálna dejovosť. Príbeh je zmätočný a kto sa v problematike nevyzná, bude stratený a veľa vecí nepochopí. Hneď v úvode sme hodení in medias res a sami musíme prísť nato, čo sa deje, kto je Wetzler, kto je Vrba, o ostatných postavách nevieme nič, často ani ich meno. Emocionálny vzťah k nim je teda minimálny. Kamera je experimentálna (zábery zhora,zdola,zboku,z prvej osoby, rôzne zoomy) a na mňa pôsobila že sa šlo až príliš na efekt a zabudlo sa na základný účel- v skratke: kamera pôsobí často veľmi rušivo. V scénach v tme nie je nič vidieť a je problém identifikovať kto je kto. Ozvučenie je katastrofálne. V polovici scén postavám vôbec nie je rozumieť, čo hovoria. Takéto veci by sa v podobne ambicióznom filme nemali stávať a sú dôkazom že sme so svojimi filmami oproti svetu stále o krok pozadu. Hlavný herec Noel Czucuzor sa tiež nevyznamenal a ťažké momenty jeho postavy sú zahraté rozpačito. Vo výsledku: Správa je filmom so silným,emotívnym príbehom Alfréda Wetzlera, ktorý si pýtal filmové spracovanie, ktoré sa však podľa mňa príliš nepodarilo. O to väčšia škoda to je, pretože ako tvorcovia umne pripomínajú táto tématika je stále dosť aktuálna a história sa akoby znova opakovala (popierači holokaustu,silnejúca polarizácia spoločnosti, rastúca popularita extrémistických a neonacistických strán u nás ale aj vo svete). Podobný film, ktorý mal potenciál rozvíriť diskusiu a istým ľuďom otvoriť oči dopadne zrejme tak, že ho väčšina ľudí odpíše. Obrovský premárnený potenciál. 3* len z úcty k téme,historickým postavám a odvahe tvorcom do podobného projektu ísť. Inak naozaj nie je príliš čo chváliť, nebyť posledného rozhovoru s Johnom Hannahom a záverečných titulkov s prepojením na dnešnú dobu bol by to regulérny prúser... 50% ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Oči, co viděly, na útěku za srdci, co nebolela.. Po horizontále se pohybující mlha s oranžovým podsvícením, rozostření a úhly záběrů s účelem napumpovat expresionismus, kamera zvolna se přibližující k obličeji úředníka Červeného kříže, jehož výraz se začíná měnit, jako by viděl obživlou mumii.. Super, jenže sám Žiaran ten mechanický obsah do plánovaného cíle nedotlačí.. ()

RelaxMan 

všetky recenzie používateľa

Film Zpráva je pro mne velkým zklamáním. Podle traileru jsem čekal o dost víc, něco jako film Colette, z kterého jsem byl nadšen. Film Zpráva nemá skoro žádné napětí. Nikdo z herců nezískal mé sympatie. Herecké výkony jsou spíš podprůměrné. I jak to celé dopadne mi bylo vlastně jedno. Místy i špatná kamera, která se pro tento žánr vůbec nehodila. Závěrečné titulky jsou docela trapné. Režisér Bebjak opět nezvládl dobré téma, stejně jako u filmu Trhlina. Škoda. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (13)

  • Film bol najprv premietaný v iných krajinách (USA, Španielsko, ...), až neskôr bol uvedený v kinách doma na Slovensku. (banacik)
  • Film bol vyslancom Slovenska na Oscara za Najlepší medzinárodný film. (banacik)
  • „Přestože bylo filmů na téma holocaustu natočeno již mnoho, nebude jich nikdy dost. Při jejich tvorbě je dnes potřeba cílit především na mladého diváka, čemuž je nutné přizpůsobit filmové vyprávění i vizuální prostředky,“ říká jeden z producentů filmu Zpráva Ondřej Zima z české společnosti Evolution Films. (SONY_)

Súvisiace novinky

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (viac)

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (viac)

Reklama

Reklama