Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdrogované dievčatá sa stávajú hračkami vplyvných mužov z mafie i najvyšších miest  politike. Vo veľkom biznise sa tu točia peniaze, vydieranie je len iný spôsob obchodu. A moc je ten najlepší spôsob, ako chrániť svojich ľudí pred políciou a súdmi. Ak máš moc, môžeš všetko. V tejto krajine sa niektorí budú mať dobre. Malebnú krajinku kdesi pod horami ovládajú vysokopostavení zločinci, ľudia prepojení  politikou, mafiou, ale aj s políciou, súdmi a veľkými kšeftami. Závislá tínedžerka zmizne z resocializačného centra, no nikomu nechýba. O nútenom sexe a drogách chce povedať na polícii, ale pošlú ju preč. Vyhľadá novinára, ktorý sa pustí do rozplietania neuveriteľnej chobotnice zločinu, mafie, vydierania. Talentovaný politik sa stane Predsedom a ovládne celú krajinu, pretože kto má moc, má pod palcom aj políciu aj štátne obchody. Z malého veksláka sa stáva veľký vydierač, ktorý s ľuďmi narába ako so šachovými figúrkami. Lenže môže pravda prežiť, medzi ľuďmi, ktorým ide o prachy a moc? Alebo sa Boh peňazí neštíti ani vraždiť? (Cinemart SK)

(viac)

Videá (11)

Trailer

Recenzie (371)

Radko 

všetky recenzie používateľa

K podstate sa často dostanete len čistým, jednoduchým rezom. A áno, hoci aj zjednodušeným, ale výstižným. Lebo na to slúži umelecká licencia. Či už autora predlohy alebo režisérky. Ukázať cez nadsázku silný, nekomplikovaný príbeh podstatu toho, ako a kto tu vládne. V skutočnosti tu panujú arogantné, peniazmi natukované hovná. So sieťou poskokov v podobe ich mafiánskych spriaznencov z južnej a východnej časti Európy (Albánsko, Rusko, Taliansko). Cez neuveriteľné peniaze, ktoré získali oni alebo ich rodičia vďaka spojeniu s ekonomickým oddelením ŠTB, ľudmi zo štátnej plánovacej komisie. K moci a peniazom pričuchli tiež tí, čo sa vzdelali na MGIMO - čiže Московский государственный институт международных отношений [(университет) Министерства иностранных дел Российской Федерации] - Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov [(univerzita) Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie - čiže zjednodušene, škole vychovávajúcej za socializmu vedúce kádre tajných služieb pre komunistické satelity). Tieto persóny ovládajú do značnej miery hospodárstvo, politiku, zábavu i cirkev. Film v tomto trochu zavádza. Pretože nahovára divákovi, že tu vládne akási druhá liga pôvodne vekslákov, falšovateľov a obchodníkov s bulvárnymi informáciami. Tá nevládne, tá poslušne poskakuje popri zadkoch skutočne mocných a snaží sa urvať si omrvinky. Ale aj tak - slušné popozeranie o intelektuálnych, kultúrnych a vzťahových záujmoch našej verchušky a ich ozaj úprimnom ľudsky hlboko precítenom záujme o riešenie sociálnych problémov mladých dievčat. Tvorcovia si mohli odpustiť tie zvláštne paralely na mýtický príbeh (v knižnej predlohe tieto bullshity neboli), naopak celkom chválim osekanie knižnej predlohy na základnú dejovú linku (inak by to bolo na seriál) a celkové zjednodušenie v duchu ukázania hlavného posolstva - tento štát je v riti, z ktorej sa nevyhrabe. Nech vládne ktokoľvek. Pretože povahu mocných nezmení nik. No a zhruba všade na Balkáne aj mimo neho je to plus mínus tak. Je ale dobré, ak sa na to aspoň tu a tam poukáže. Bárs aj cez takúto predvolebnú agitku. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Pravda je relatívna. “Sviňa” je lákavo podaný uhol pohľadu, ktorému niekto nechce veriť, aj keď v hĺbke svojej duše mu je jasné, že “presne takto to mohlo byť”, alebo sú potom takí, ktorí sú skalopevne presvedčení, že “presne takto to bolo”, aj keby sa odstupom času ukázalo, že “takto to teda absolútne nebolo”. Zachovať si chladnú hlavu, rozvahu, zdravý rozum, objektívnosť, pri takejto citlivej téme, je ako balancovať na tenkom ľade so závažím na nohách. Nech si každý posúdi sám, Ja si myslím, že ... ()

Reklama

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Je docela vtipné si ve zdejších komentářích přečíst moudra nějakých zdejších neinformovaných retardů, kteří byli zřejmě zrovna v umělém spánku, když se celým Slovenskem a snad skoro i světem prohnala kauza ohledně chladnokrevné objednané vraždy novináře Kuciaka. Za mě velmi zdařila dramatizace celé této kauzy, která má velmi hezky napsaný provokativní scénář. Navíc má film příjemně svižné tempo a minimum vatových scén. Trošku škoda sotva průměrných hereckých výkonů, kvůli kterým snímek zřejmě nemá tak silný dopad, jak by si zasloužil. Rovněž jsem si vybral ke zhlédnutí hezkou dobu, kdy si Slovensko Fica znovu vyvolilo za svého spasitele. Někdy je až smutné, jak krátkou paměť některé národy mají. Na druhou stranu nám ti příčetnější Slováci nemusí moc závidět. S tou fanatizovanou sebrankou kolem Fialovýho hnusu jsme to rozhodně taky nevyhráli. Třeba se o nich taky časem dočkáme nějakého hezkého mafianského filmu. S ohledem na mafiánské konexe současného ministra vnitra, který přišel kradením zbavovat Česko korupce, je to zřejmě jen otázkou času. [77 %] ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Solčanská to opäť zubami nechtami dala na priemer, pričom Sviňa je technicky určite lepšie zvládnutá než Únos. Trochu sa obávam, že za to môže viac menej Biermann. Ak sa pozrieme na Sviňu ako na politický triler bez prizerania sa na reálne okolnosti cez lupu, tak mi vychádza nasledovné. Scenáristi si nedokázali ujasniť, kto je hlavná postava. Pritom film nepripomína ani klasickú mozaiku príbehov, kde to nevadí. Výsledok je potom taký, že tu máme najskôr viacero scén s predstaviteľmi cirkvi. Tí sa potom na hodinu odporúčajú. V polovici je nám zrazu predstavený novinár, tu hneď je z neho hlavná postava a na konci sa zase vracajú cirkevní hodnostári, aby len niečo múdre povedali. Celá linka s kšeftami s cirkvou tak všetko zbytočne zdržuje a odkladá. Nerozumiem, prečo Sviňa nemohla byť hneď od začiatku filmom s jasným zameraním na novinára ako jasnú hlavnú postavu a jeho vyšetrovanie. Sviňa by tak mohla byť zovretejšia, napínavejšia a nemusela tak zakrývať nedostatky za pátos v závere a tú spoločenskú nadhodnotu, ktorá automaticky akože všetky nedostatky zmazáva, pretože odvaha tvorcov a podobne. Bohužiaľ to tak úplne nefunguje. Nakoniec som ale viac spokojný, než som dúfal. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Konečne aj u nás sa môže natočiť dobrý film, a nemyslím si, že by si zaslúžil tak nízke hodnotenie. Na červené čísla rozhodne má. Pomerne jasne poukazuje na princíp fungovania našej politiky, za čo veľké plus. Myslím, že pred pár rokmi by niečo takéto ani nevyšlo. Netvrdím, že všetky fakty sú kóšer, minimálne jedna dejová linka bola nafúknutá, ale to len preto aby sa dej mohol lepšie zlepiť a zlepšila dramatizácia už aj tak ľudsky odporných udalostí. A Vajda... no ten bol perfektný, s tým brušiskom a v nafukovacej kačici... to nemalo chybu. A Kočnera zahral vynikajúco, i napriek tým vulgarizmom, aj keď na druhú stranu je jasné, že tam patrili. Za mňa veľká spokojnosť, nadpriemer. 75/100 ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (8)

  • Titulnú pieseň k filmu naspievala skupina Hrdza, ktorej repertoár tvoria najmä ľudové piesne v modernom šate. Titulnou piesňou sa stala "Slovensko moje, otčina moja", ktorej najznámejšiu úpravu poznáme od skladateľa a kňaza Jozefa Strečanského, ktorého prenasledovali v období komunizmu. (giaruj)
  • Film vznikl na motivy knihy slovenského novináře Arpáda Soltésze. Ten se v ní inspiroval skutečnými událostmi okolo vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. (raikonen16)
  • Film Sviňa, ktorý opisuje prepojenia zločincov a mafiánov na slovenských politikov si za 3 týždne v slovenských kinách pozrelo rekordných 315 320 divákov. [Zdroj: dobrenoviny.sk] (cappolo)

Reklama

Reklama