Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben, Frank a Paul byli přátelé na život a na smrt. Když na konci šedesátých let utíkali před mafií z Hongkongu, aby se vrhli do víru černého obchodu ve válkou zničeném Vietnamu, netušili, že jejich přátelství bude vystaveno té nejtěžší zkoušce. Gangsterské války saigonských klanů, zajetí Vietkongem - to vše rozežralo jejich přátelství jako koncentrovaná kyselina. A tak všechno skončilo jako tisíckrát předtím i potom. Kulkou v hlavě. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (144)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Woo nepotrebuje k totálnemu akčnému filmu scenár so silným príbehom. Ani silu hollywoodskych efektov. Jednoduchý príbeh priateľstva a vernosti v pozadí akčného eposu úplne stačí. Po miernejšom, ľudskejšom rozjazde, v ktorom sa naplno stotožňuje divák s postavami troch priateľov nastáva šialenosť v podaní akčnej nádielky, ktorá až na pár výborných ľudských momentov pokračuje až do konca. Samozrejme mi znovu trochu vadil spôsob východného hereckého podania, ale tu je chyba vo mne. Nie v hercoch. 90%. ()

Fordzy 

všetky recenzie používateľa

Woo spojil válečné drama s gangsterkou a ukuchtil skvělý akční film se silným příběhem o rozpadu přátelství tří kamarádů na pomezí války ve Větnamu s bravurními přehnanými akčními scénami ve kterých teče olovo proudem a mrtvoly se počítají na desítky. Doporučuji zhlédnout i alternativní drsnější konec, který vám splní jednu představu co začnete mít ke konci filmu. 82% ()

Reklama

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to vydarená akčná dráma od Johna Woo. Má dosť dobrý príbeh o trojici nerozlučných priateľov, ktorí sú kvôli poblému so zákonom nútení opustiť krajinu a tak sa vydajú do Vietnamu, kde ale práve prebieha vojna. Tu sa chcú zapliesť do nelegálnych obchodov, pričom sa spriatelia aj so schopným nájomným zabijakom a spoločne sa im podarí ukradnúť zlato, lenže práve kvôli nemu a vojne, ktorá je všade okolo je ich priateľstvo podrobené najťažším skúškam. Spracovanie sa mi páči, úvod slušne zoznámi so všetkými tromi priateľmi a ich problémami a po prenesení deja do Vietnamu sa to výrazne vylepší. Pribudne skvelá postava zabijaka, začne to byť dynamickejšie a navyše to aj zaujímavo graduje, takže počiatočné mesto a mafiu nahradí príroda a armáda, pričom celá táto fáza je rozhodne vrchol filmu a tu sa je skutočne stále na čo pozerať, len tá posadnutosť zlatom jedného z priateľov mi už prišla až moc prehnaná, no pre film to má svoj podstatný význam, takže to chápem. A v poslednej tretine sa to už trochu skľudní, priateľstvo dostane výhradný priestor, ale aj toto je dobre zvládnuté, rozhodne musím pochváliť zaujímavý a celkom aj dojemný nápad s lebkou, len to úplné finále mi už prišlo trochu predlžované, ale tiež dokáže zaujať. Akcie je tu dosť a je výborná. Prestrelky sú síce trochu odlišné, než v iných režisérových filmoch, keďže sú ovplyvnené vojnou a tak sa väčšinou odohrávajú v exteriéroch, protivníkmi sú často vojaci a nechýba ani nejaká tá vojenská technika a väčšie výbuchy. Síce tieto prestrelky kvôli tomu nie sú až tak nápadité, ale tradične sú perfektne natočené, s množstvom zabitých a slušným výberom zbraní a tak je na ne skutočne radosť pozerať. Okrem nich sa tu nájde aj pár súbojov, ktoré ma moc nebavili, ale to mi vôbec neprekáža, keďže prestrelky tu majú jasne prednosť. Najviac sa mi páči akcia pri krádeži zlata alebo časť v zajateckom tábore, ktorá je dokonca na pomery akčného žánru aj dosť krutá, no až na tie súboje sa všetka akcia vydarila. Herecké obsadenie je výborné, zo štvorice hlavných postáv najviac vynikajú Tony Leung Chiu Wai a Simon Yam, ale ani zvyšní dvaja nesklamú a okrem nich sa tu už jedná skôr len o epizódne postavy. Réžia a technická stránka sú skvelé, John Woo je jednoducho majster žánru, čo dokazuje aj tu, skvelá akcia, výborná atmosféra, tradičné priateľstvo, ktoré v jeho filmoch nesmie chýbať, tu sa až na pár detailov nedá nič vytknúť. Guľka v hlave síce nie je taký skvost ako Killer alebo Hard Boiled, ale aj tak sa jedná o vydarenú žánrovku, ktorá sa dá pozerať aj viackrát. 79% ()

Ravi 

všetky recenzie používateľa

Poněkud kostrbaté, ale přesto vzhledem k délce zajímavé a nenudící drama o třech přátelích, které vypovídá typicky Wooovským způsobem o epické cestě do Vietnamu a zpět za méně než tři roky a pro nic za nic. Akční scény skvělé s několika režisérskými zlozvyky (střelba z AK na nepřítele ze dvou metrů na poli apod.), na něž je obecenstvo nuceno si zvyknout. Hudba výrazně lepší, než v ostatních filmech režiséra, avšak zdaleka ne výborná. Chválím triky a pohled do zákulisí války z jiných očí, než jsme na "západě" zvyklí. Přesto mě některé zásadní zvratové scény moc nesedly, ale to je zkrátka John Woo blancující neustále mezi ještě berným a už pitomým. Dávám 70% = 3+/5 ()

Radiq 

všetky recenzie používateľa

Pyrotechnici a kaskadéři se asi pěkně vyřádili. Kulka byla nejen v hlavě, ale snad úplně všude. Borci sice nabíhali do střel, jak je tomu už v takovejch filmech, ale to už je prostě John Woo. Podívaná vyloženě pro muže - ženská by z toho mohla chytnout nějakej záchvat a být zachvácená. S dějem se musel scénárista asi posrat, protože ho pravděpodobně psal ve spěchu, aby stihnul doběhnout na záchod, než to pustí. Je tam toho totiž nahuštěnýho hrozně moc a než se rozkoukáte, jste někde jinde. Motají se tam do toho nějaký demonstrace, jejichž účel mi unikal. Asiatky vypadají všechny stejně, takže se to mate. Herci jsou klasičtí se svejma hysterickejma výlevama a typickejma pohybama. S dabingem je to na kulku do mojí hlavy. No nic jsem od toho nečekal a taky jsem se toho dočkal. Kdo by taky od toho mohl čekat nějakej životní zvrat, že? No ale na zvrat dávící to zas nebyl... hoj. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (5)

  • V určitých fázích natáčení chaotických filmových scén, v nichž propukala hlasitá vřava s následnou vzpourou, byl celý chaos natolik velký, že i samotní filmový tvůrci ztráceli čas od času ten správný orientační smysl. Dokonce i John Woo, filmový představitel policejního inspektora, jedním svým panickým průnikem vnikl do přímého natáčení scény, v niž explodovaly trhaviny, a narušil tak natáčení jedné takové filmové scény. Díky tomu si uštědřil nepříjemné poranění hlavy. A obdobně si vedl i Simon Yam, filmový představitel Luka, když si během natáčení popálil obličej. (Conspi)
  • V alternativním konci Tony Leung zabíjí Waise Leeho hned v realitní kanceláři stejným způsobem, jako Waise Lee zabije Jackyho Cheunga v průběhu filmu. Tento alternativní konec byl uzamčen v trezoru na pět let. (tequilla)

Reklama

Reklama