Reklama

Reklama

Bean: Najväčšia filmová katastrofa

  • Česko Mr. Bean: Největší filmová katastrofa (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Správna rada Kráľovskej národnej galérie by sa rada zbavila neschopného Mr. Beana (Rowan Atkinson). Keďže ho nemôžu prepustiť, rozhodnú sa ho vyslať do Spojených štátov ako experta, ktorý má vypomáhať kolegom z Griersonovej galérie s prípravou veľkolepej vernisáže, kde sa má predstaviť slávny obraz známy pod menom Whislerova matka! Ten sa po rokoch vrátil do Ameriky vďaka ušľachtilosti generála Newtona (Burt Reynolds). Svojrázny chlapík spôsobí rozruch už v lietadle - s vreckom na zvracanie - a jeho vstup na americkú pôdu je tiež značne svojrázny. Ochranka ho totiž považuje za teroristu a chce ho zadržať! Bean sa tak po prvý raz stretne s poručíkom Brutusom (Richard Gant), ale aj kurátorom Griersonovej galérie Davidom Langleym (Peter MacNicol), ktorý jeho neobvyklé správanie pripisuje jeho genialite. Langley Beana odvezie k sebe domov a predstaví ho manželke Alison (Pamela Reed), dospievajúcej dcére Jennifer (Tricia Vessey) a dvanásťročnému Kevinovi (Andrew Lawrence). Alison nemá pre Beanove kúsky pochopenie a dá manželovi ultimátum: buď dostane Beana z domu, alebo sa ona počas jeho pobytu v Los Angeles odsťahuje! Langley sprevádza Beana mestom, ten však nechce vidieť žiadne galérie, ale zábavný park, kde pochopiteľne spôsobí katastrofu a opäť sa ocitne na polícii... Ešte horšie je to v galérii, kde Bean zostane len chvíľu sám pred už spomínaným vzácnym obrazom - stačí jediné kýchnutie a cenný obraz je navždy zničený... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (427)

rakovnik 

všetky recenzie používateľa

Rowan Atkinson je se svým obličejem prostě originál, ale tento film je skutečně na pokraji katastrofy, když se na můj vkus až příliš často uchyluje k vyvolání smíchu tím, že je prostě vulgární. Myslím, že to potvrzuje i rozporuplné hodnocení uživatelů. Každopádně, mnohé scénky mají své kouzlo a jsou opravdu vtipné, jako celek (což nám alibisticky podsouvá i text distributora) ale film nefunguje a snaží se více vytěžit z pověsti hlavní postavy, než z originality. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

"A po druhé... no a to už sa pomaly dostávame na koniec..." Zásadný problém tohto filmu je, že Mr. Bean sa tentoraz pohybuje v reálnom svete zabývanom plnohodnotnými ľuďmi, ktorí sú s ním v interakcii (v televíznych skečoch šlo o nedôležitých štatistov, ktorí sa občas čudne zatvárili). Ísť na to v roku 1997 bolo aj pre mňa obrovskou udalosťou a neskutočne som sa bavil, ale čím som starší, tým menej sa smejem a tým viac ma mrazí z toho, že tento pošuk býva pod jednou strechou s rodinou. Ako keby som pozeral Smrtiaci bumerang, kedy nečakáte či ale kedy hlavnému antagonistovi definitívne rupne v palici a všetkých pozabíja v spánku. Paradoxne to napokon najviac nezachraňuje Rowan Atkinson, ale skôr herci z vedľajších rolí, ktorí sa naučili ovládať tzv. teľacie výrazy (to je to, keď vedľa seba máte totálneho magora, ale snažíte sa to nedať najavo). Najviac ma napokon i s odstupom desaťročí baví preslov pred novinármi, ktorý o čo je skromnejší, o to je pravdivejší (ono je naozaj pravda, že ak by obraz bol malý, nikto by z neho nič nemal). Zaujímavé je, že Američania sa v tom istom roku pokúsili Angličanom vrátiť smeč, ale ich Muž, ktorý vedel príliš málo je ešte horší, ako celovečerný Bean.V polovici 90. rokov bol Bean na vrchole popularity, o čom svedčí ohromujúca celosvetová tržba 251 miliónov dolárov (pri trápnom rozpočte 22). Kino Považan NMnV 1998 ()

Reklama

Colonist 

všetky recenzie používateľa

Není to jako původní seriál, ale i tak je to dobrá komedie. No, ono to vlastně ani není filmové zpracování seriálu. Humor je jiný, Bean je jiný. Postava Rowana Atkinsona se zde klidně mohla jmenovat jinak a vyšlo by to nastejno, i tak by to byl zábavný film, protože Atkinson baví i zde. S MacNicolem mu to klape a vtipy jsou povedené. Ale jak už jsem napsal, ten Bean tady a v seriálu, to je skoro jak dvě rozdílné osoby, nebýt několika vykrádaček z původních skečů a několika typických Beanovských atribut. Nenáročná zábavná komedie, pokud nečekáte toho starého Beana z britské série. ()

Oskar 

všetky recenzie používateľa

"Ani Marťani, které vyhostili z Marsu za to, že vypadají divně, nejsou tak divní jako on!" :-) Problém filmového Beana nevidím v jeho vyvržení z přirozeného prostředí ani větší upovídanosti (mluví jen když je přinucen), ale v popírání některých jeho neodmyslitelných vlastností, jako je zlomyslnost, soutěživost, sobectví. S vědomím, že USA jsou jedním z mála míst, kde jeho televizní skeče propadly, amputovali Atkinson s Richardem Curtisem Beanově osobnosti všechny vyloženě záporné rysy a asi proto se nám filmový Bean nezdá plnohodnotný. Na druhou stranu - většina nových i recyklovaných gagů je k popukání a myslím, že třeba scény s větrákem, jednostranně propustným zrcadlem a samozřejmě obrazem by rozesmály snad i Whistlerovu matku. 80% ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Veľký muž s červenou botou, Taxi Taxi, Návštevníci......a bohužial aj Mr. Bean. Čo majú tieto filmy spoločné, si domyslíte veľmi ľahko. Ani sa mi nad tým nechce vyplakávať. Atkinson predsa musí pri tejto postave povedať maximálne dve vety za pol hodku! Najväčšia filmová katastrofa to ale nie je. Takže tvorcovia majú vďaka šikovnému názvu alibi. ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (24)

  • Rowan Atkinson (Mr. Bean) ke své postavě řekl: "V kritikách často čtu, že Bean je takový moderní Chaplin. To si ale vůbec nemyslím. A abych byl úplně upřímný: Chaplin mi nikdy nepřipadal legrační. Ze všech komiků na mě vždycky nejvíc působil Jacques Tati. Myslím, že Bean je svého druhu moderním monsieurem Hulotem - s tím rozdílem, že není tak milý, ale je to vyložený mizera." (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 45,3 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových 251,2 milionu (z toho 28,4 mil. v hrdinově domovské Velké Británii). (NIRO)

Reklama

Reklama