Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na skále nad mořem se v autě milují muž a žena. Najednou se ozvou dva výstřely, žena vyjde z auta, zamyšleně se dívá z útesu a pak odchází... Nekonformní policejní inspektor Harry Callahan opět neuspěje u soudu. Jeho nadřízený je toho názoru, že kde se inspektor objeví, dochází k nepříjemnostem a úmrtím. Případ zastřeleného muže ale stejně svěří Harrymu. Pátrání pokračuje v malém městě San Paulu. Callahan potká mladou malířku a restaurátorku Jennifer Spencerovou. Netuší ještě, že za vraždou muže v autě stojí ona a rozhodně se zabíjením nemíní skončit. Likviduje totiž členy bandy, kteří ji a její sestru kdysi brutálně mučili a znásilnili. Jennifer a Harry se stanou milenci. Harry tuší, že Jennifer je vražedkyně, ale události nabírají stále vyšších obrátek... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (183)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Vlna filmov, ktorú v zásade odštartovalo Prianie smrti s Charlesom Bronsonom v úlohe nekompromisného osamelého svojvoľného mstiteľa a čističa veľkomesta od zločincov najrôznejšieho druhu, vo verejnosti zarezonovala.  Iste, nekompromisné metódy pri vysporiadaní sa so zločinom používal aj inšpektor Harry Callahan vo filme Dona Siegela Dirty Harry, ale ten bol stále zapojený v oficiálnych štátnych štruktúrach potierania zločinu. Divákom sa zapáčila predstava vzatia spravodlivosti do vlastných rúk, pretože oficiálne štruktúry a najmä súdne pravidlá umožňujú až príliš časté vykĺznutie zločincov spravodlivému trestu. Všetky tieto zdanlivo odvážne filmy však od začiatku len slúžili oficiálnej americkej režimnej propagande. Tá zdôrazňovala, že podstatou kriminality sú pouličné gangy, sfetovaní a nezvládateľní hipíci, agresívni znásilňovači - jednoducho lumpovia spoločenskej spodiny, sociálneho dna. Ak sa s nimi vysporiadame guľkou do hlavy, všetko bude ok. Nenápadne sa tak, aspoň dočasne, odvrátila pozornosť od zločinov ekonomicko-politických.  Náhly úder v ničom nevybočuje z tohto trendu. Azda ho len posilňuje spojením oboch línií - samozvaná trestajúca obeť znásilnenia sa tu spája s policajtom, nerešpektujúcim príliš mäkké oficiálne pravidlá vyšetrovania. Samozrejme, že je to divácky príťažlivé, odpudivé typy agresívnych násilníkov tu kapú ako muchy po daždi (ulice sú hneď bezpečnejšie!). Navyše Clint Eastwood nie je vôbec hlúpy režisér a tak prináša vcelku pozerateľný príbeh. Nič to však nemení na tom, že ide len o ďalší z filmov, pritakávajúcich pravicovo anarchistickým myšlienkam o svojvoľnej tvrdej spravodlivosti voči tým, ktorí fyzicky ubližujú. Spravodlivosti, ktorá trestá fatálne, konkurenčne, bez snahy o akúkoľvek solidárnu nápravu voči zločincom, ktorí sa dali na krivé chodníky, často len z dôvodu vyrastania v neutešených sociálnych pomeroch. Tento aspekt tieto násilnicky pomstiteľské filmy zámerne ignorujú. Raz zlý - navždy zlý. A dobrý je, len ak je mŕtvy. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Stvrty diel Dirty Harryho dostal nazov Sudden Impact. A co je pre seriu najhorsie, opat sa zmenil reziser. Pokial Dirty Harry z roku 1971 reziroval Don Siegel, dvojku uz tusim Ted Post, Trojku Enforcer uz reziroval James Fargo, no a tuna v Dirty Harry 4 Sudden Impact sa rezie chytil samotny Clint Eastwood / /Bronco Billy, Honky Tonk man/. Pan Eastwood uz sice mal reziserske skusenosti /Tulak z sirych plani, Honky Tonk man/ a urcite aj talent, ale serii celkovo zmena rezisera s kazdym novym filmom skor uskodila nez prospela. Naslo by sa tuna par serii znicenych castym striedanim reziserov. A presne takto dopadol aj Dirty Harry. Scenar je tuna slaboduchy, samotny Harry Callahan ma opletacky nielen s vrahom, ale aj so so sefom/sudmi. Vysetrovanie vrazdy vedie tentokrat k trochu prekvapivemu zaveru. Akcnych scen je pramalo, a su mdle, strielacky taktiez nic moc. Ale aspon ze su. Herecke vykony mizerne, hlavny zaporak je oproti strachnahanajucemu Andrew Robinsonovi /Dirty Harry 1/ nevyrazny a slaby. Spracovanie az moc televizne, dejova linia nevyrazna. Bohuzial sa vsak natocila aj 5 -ka The Dead Pool, a ta sla kvalitou este viac dole. O tom vsak pisem az v komentari k samotnej Dirty Harry 5. 62 % ()

Reklama

Tommy987 

všetky recenzie používateľa

Keďže Harry odstraňuje organizovaný zločin veľmi svojským spôsobom (kriminálnemu bossovi privodí infarkt na svadbe jeho vnučky), tak ho vedenie pošle vyšetrovať nudnú vraždu do zapadákova. Zapadákov je ale evidentne ešte skazenejší než San Francisco a z nudnej vraždy sa vykľuje zaujímavé sériové zabíjanie, takže Harry sa nenudí ani tu. Sudden Impact je asi ešte jednoduchším a priamočiarejším filmom ako všetky Harryho dovtedajšie dobrodružstvá, ale stále do má svoj drsný šmrnc... a westernový príchod Clinta na záverečný shootout. "Jednotka" a "dvojka" zostávajú nedotknuté, ale mne sa to páčilo viac ako Enforcer. 8 / 10 ()

luka4615 

všetky recenzie používateľa

Tak tohle se tedy vážně moc nepovedlo. Celý snímek i navzdory hutnému příběhu působí neuvěřitelně utahaným dojmem, hlášky Harryho už také nejsou co kdysi a akcí se tu nečekaně šetří. Je to vážně velká škoda, jelikož ve westernově laděném finále se zrcadlí všechno co na této sérii fanoušci tolik milují. Bohužel, tvůrci si to zřejmě uvědomili vážně až na poslední chvíli. Škoda. „Go ahead, make my day.“ ()

Paldini 

všetky recenzie používateľa

Čtvrtý film s Harrym Callahanem se vymyká jakékoli realitě. Harry má co dělat, aby vůbec přešel ulici, protože z poza každého druhého rohu vyskakují jako čerti z krabičky po zuby ozbrojení mafiáni, různí zparchantělí výrostci nebo alespoň provinční zlodějíčci s úmyslem nepěkně Harrymu ublížit nebo alespoň vykrást obchod, naštěstí má Harry vždy při ruce přátelé Smithe a Westona a gauneři jsou po desítkách odesílání do věčných lovišť a před smrtí si musí vyslechnout nějakou suchou harryho hlášku. V druhé linii vyšetřuje Harry vraždy a kastrace pár příjemných chlapíku ze sousedství někde v kalifornském maloměstě. A i v této linii přijdou na řadu harryho přátelé, doplnění ještě o pana Magnuma, který předvede své kvality v závěrečné přestřelce. ()

Galéria (47)

Zaujímavosti (12)

  • Jediný díl ze série o Harry Callahanovi, který režíroval sám Eastwood. (ClintEastwood)
  • Eastwood se rozhodl, že pokud bude mít kvalitní scénář, film sám natočí. (ClintEastwood)
  • Revolver ráže 44 automag, kterým střílí Eastwood ve filmu, vznikl v pracovně výrobce zbraní Harryho Sanforda v Pasadeně, kde byly vytvořeny dvě Clint 1 a Clint 2. Clint 1 se používala na natáčení se slepými náboji a Clint 2 používal Eastwood na střelnici. (Roztržitý Luke)

Reklama

Reklama