Reklama

Reklama

Temný prípad - Série 1

(séria)
Krimi / Dráma / Mysteriózny / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvorcovia:

Nic Pizzolatto

Scenár:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrajú:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Detektívi a bývalí partneri Marty Hart (Woody Harrelson) a "Rust" Cohle (Matthew McConaughey) pracovali v polovici 90. rokov na oddelení vrážd v Louisiane. V roku 1995 riešili aj brutálnu vraždu prostitútky, ktorú pravdepodobne spáchal sériový vrah so znepokojujúcimi okultnými sklonmi. Hart, ktorého manželstvo sa rozpadá pod ťarchou pracovného stresu a nevery, a pesimistický samotár Cohle sa vracajú k nevyriešenému prípadu a ich napätý vzťah sa stáva ústrednou témou... Dej seriálu nominovaného na štyri Zlaté glóbusy poháňa vpred spoločná posadnutosť Harta a Cohlea rituálnym vrahom, ale skutočná dráma sa odohráva okolo nestálosti ich vzťahu a charakterov. (HBO Max)

(viac)

Recenzie (242)

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Definícia áčkovej kriminálky; Vynikajúci herci, pomalý scenár, nervy na maximum. Už sa o tom hovorilo v čase Jany Eyrovej; Fukunaga by mal točiť horory! Medzi štvrtou a piatou časťou som musel ísť do práce a veru o veľa vlasov som za tú noc prišiel. Zároveň akčná scéna na konci štvrtej časti je jedným z vrcholov roku, načo piata nadviaže v rovnakom tempe a s pointou. Potom chvíľu zmiernenie... Taký je vlastne celý seriál, jak keby sa vyvýjal spolu s rokmi ktoré ubehnú. Menšia zmena nálady a zas staré koľaje. No Country for Old Men, produkcia HBO, opäť depka, opäť udalosť. Mŕtve deti, sekta, nevera, chlast a cesta k viere. A funguje to. Husté. ()

kajda.l 

všetky recenzie používateľa

Cary a Matthew potěšili, šišlající Woody víceméně štval, Alexandřiny přednosti nadchly, kamera a exteriéry okouzlily, (ne)dořešenost případu zklamala a tragická (nemocniční) poslední desetiminutovka vyloženě nasrala. Na čtyřku to ale je. Každopádně seriálový hype jak prase, zase tak super to opravdu není. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Skvelá záležitosť, ktorej strašne veľa pomáha množstvo vecí: vynikajúci herci hrajúci perfektné postavy (nechýba ani tradičný "večne nasratý policajný šéf"), dusná južanská atmosféra s tomu odpovedajúcou pôsobivou výpravou a vydarene zamotaný scenár, ktorý vraha ukáže už v jednej z prvých častí, ale bez toho, aby ste to vedeli. Ku koncu sa tvorcom po lúke síce rozuteká o čosi viac zajacov, než sú schopní chytiť, ale mám podozrenie, že niektoré veci nám "zamlčali" schválne, možno aby bolo kam pokračovať, ak by sa Woody a Matthew chceli vrátiť. Oceňujem nielen dej zaujímavo sa ťahajúci naprieč rokmi, ale i kvalitný a vcelku dojemný koniec. ()

sugythesugar 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Nic Pizzolato je talent a jeho 8 dielnu poctu Fincherovmu "se7en" som si užil tak, ako máloktorý seriál! McConaughey a Harrelson tu predvádzajú herecký duet, aký sa len tak na obrazovkách nevidí. Zápletka, ktorá pôsobí ako klasické klišé detektíviek sa vďaka psychologizácií postáv a geniálnemu technickému prevedeniu dostáva na špičku žánru. A to som ešte ani nespomenul rozporávanie naprieč dvomi časovými líniami, ktoré sa stretávajú na konci 6. epizódy a vyvrcholia v mystickom finále s krásnou záverečnou bodkou. Dúfam že sa v prípadnej 4. sezóne Rust a Marthy vrátia a dokončia to čo v roku 2014 zdanlivo ukončili. 10/10 ()

Viktooorka 

všetky recenzie používateľa

Temný případ stojí a padá na excelentním výkonu Matthew McConaughey. Woody se vedle něj snaží. Téma má být silné, ale celých osm dílů je spíš jen pojítkem vývoje dvou hlavních hrdinů, kdy sledujeme chladný život Rustyho a nudný život Martyho, který neví, co vlastně chce. Vyšetřování vyšetřovatelů bylo nezáživné až obtěžující, a tak z dobré kriminálky máme jakýsi slepenec. Závěrečné citové otevření zabilo celou sérii a jedinou zajímavou postavu v seriálu. Sakra, vždyť vyšetřovali vážné téma, ale v jejich podání mi bylo úplně ukradené, vyprávění chladné a upřímně říkám, že jsem se u toho ani pořádně nesoustředila, takže vlastně ani po druhém zhlédnutí pořád nevím, o co přesně šlo. Asi poprosím někoho o vysvětlení :o) ()

Galéria (144)

Zaujímavosti (39)

  • Zvláštní stavba na konci epizody je opuštěná cihlová pevnost Fort Macomb, postavená v roce 1851. (ultrainferna)
  • Když Marty Hart (Woody Harrelson) vyrazí dveře domu Billyho Childresse (David Stifel), dveře zůstanou po vyražení otevřené, ovšem v následující scéně jsou zase zavřené. (Rocoj)

Reklama

Reklama