Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu je založený na skutočných udalostiach odohrávajúcich sa v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do detského ústavu v Gudbjergu sa dostanú dvaja bratia, Elmer a Erik, na obdobie, kým sa ich matka (Sonja Richter) nevylieči z vážnej choroby. Avšak z týždňov sa stanú mesiace, z mesiacov roky a chlapci si uvedomujú trpkú skutočnosť, že na to, aby prežili v ťažkých podmienkach, ktorým panuje násilná autorita riaditeľa ústavu (Lars Mikkelsen) a neustále ponižovanie zo strany vychovávateľov, sa musia stať "duchmi", ktorých si nikto nevšíma. A práve mladší z bratov, hendikepovaný Elmer, ktorému sa darí zvládať ťažký život v ústave lepšie a to vďaka inteligencii prevyšujúcej ostatné deti, sa rozhodne svojmu osudu jedného dňa postaviť. (sochoking)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (113)

Karamanlis 

všetky recenzie používateľa

Šikana počas núteného pobytu v detskom domove + škandinávska kinematografia - to znie ako zaujímavé spojenie, kupodivu však išiel Der kommer en dag dosť mimo mňa. OK, bratia si v zariadení vedenom despotickým personálom vytrpeli svoje, na rozdiel od podobne ladených filmov ako Ondskan, King of Devil's Island, Sleepers či Bad Boys ma však The Day Will Come akosi nedokázal poriadne vtiahnuť do deja a neobjavilo sa v ňom nič, čo by ma vyslovene dostalo. ()

Necrotongue 

všetky recenzie používateľa

Pokud stojíte o drama s dokonale bezútěšnou atmosférou, jděte do toho. Dánové přišli s dalším sirotčincem, tentokrát se mi ale příběh obou bratrů trefil do chutě, takže jsem si ho opravdu užil. Larse Mikkelsena jsem už mohl sledovat v seriálech i filmech (naposled to byl snímek 9. april) a pokaždé podal kvalitní výkon, tentokrát se ale překonal a zprostředkoval mi opravdu mrazivý zážitek. ()

Reklama

vyfuk 

všetky recenzie používateľa

Dánové se vždy dokáží pochlubit nějakými zajímavými filmy. Nejednou vzešel ze Skandinávie naprosto skvělý film a vidím to dost i poslední dobou. Zde jsem ani nevěděl do čeho jdu. Nu a měli jsme zde Shawshank po Dánsku a z dětského domova, což je od pravěku symbolem utrpení. Nicméně asi se nedá říct, že bychom koukali na Shawshank. Logicky. Ale z mého úhlu pohledu šlo o zajímavý, ale pro mě nepříliš ucelený film. Příběh jasný, poselství a všechno ostatní je v pořádku. Ale nebylo ve filmu něco, co by mě naprosto jasně uchvátilo a nebo by mne jenom bavilo sledovat od začátku do konce v nadšení. Plus k tomu Lars ukazuje, že je málo viditelný starší brácha, který ale určitě má co nabídnout. I když tato jeho role byla mrazivá. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Severania proste tie drámy vedia točiť parádne (škoda, že sa to nedá povedať aj o ostatných žánroch). Už po prečítaní námetu som tušil, že toto ma bude určite baviť, a tak sa aj stalo. Tá nádej prudko kontrastujúca s beznádejou tu hrala naozaj ústrednú rolu. Smutné, že takéto niečo obdobné sa aj v skutočnosti stalo. Strach udržiavaný kvalitnou šikanou držal chlapcov poriadne na uzde. Nič proti disciplíne, ale toto bolo moc! Čo sa týka rozuzlenia zápletky, tak to mi prišlo trochu moc naivné. Čo akože čakal ten geniálny riaditeľ, keď dal chlapcovi "dovolenku" na výlet? A k čomu bolo dobré takéto absurdné riešenie? To ma trochu sklamalo. Aj keď veľké zmeny si asi občas fakt vyžadujú výstredné činy. Až na spomínané naivnosti a absurdnosti, veľmi dobré! ()

EvilPhoEniX 

všetky recenzie používateľa

Zpočátku mě film příliš nelákal, ale už od úvodních minut film vtáhne diváka, chytne za srdce a přiměje ho zuřit nad ošklivě nespravedlivým systémem, který v té době byl. Hlavní dva mladí představitelé jsou výborní, Lars Mikkelsen jako zákeřná slizská svině ústavu je zahrána přesvědčivě, ale i ke zbytku vychovatelů divák od začátku chová velkou nenávist až na Učitelku, která jako jediná má soucit. Místy hodně drsná nepříjemná podívaná. Dětem tedy nezávidím. Paráda a silná záležitost. 90% ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (5)

  • Začiatok deja filmu je zasadený na jeseň 1967. Malý Elmer, ktorý túži byť astronautom, poučuje ostatných chovancov v ústave, že doposiaľ ešte nebol vo vesmíre človek, iba zvieratá (ktoré tam umreli). Prvý človek však cestoval do vesmíru v apríli 1961 a v tom čase tak malo za sebou cestu do kozmu až 31 ľudí. (jakeer)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. dubna 2016 v dánském Odense. (Varan)
  • Písnička, která hraje na začátku filmu, je „The Bird's The World“ od The Rivingtons. (Duoscop)

Súvisiace novinky

Začíná Severský filmový podzim

Začíná Severský filmový podzim

07.11.2017

Severský filmový klub již poosmé pořádá tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských států. Festival divákům nabídne 24 snímků ze 7 severských zemí. Přehlídka začíná 9. 11. v Praze a… (viac)

Reklama

Reklama