Reklama

Reklama

Jeff Bauman (Jake Gyllenhaal) je bostonský rodák, celkom obyčajný muž, ktorý pracuje v lahôdkach a žije v malom dvojizbovom byte so svojou matkou Patty (Miranda Richardsonová) závislou od alkoholu. Jedného dňa Jeff stretne v tamojšom bare svoju bývalú priateľku Erin Hurleyovú (Tatiana Maslanyová), ktorá obdivuje jeho láskavosť a šarm, ale frustruje ju jeho nedostatok zaujatia. Erin mu oznámi, že pobeží  Bostonský maratón, aby získala peniaze pre nemocnicu, v ktorej pracuje. Jeff požiada každého štamgasta v bare, aby finančne prispel a sľúbi jej, že na ňu bude čakať v cieli s veľkým transparentom. V deň maratónu sa Jeff ponáhľa, aby sa dostal do cieľa včas. Ako sa Erin približuje, na mieste, kde čaká Jeff, vybuchne bomba. Jeffovi musia amputovať obe nohy nad kolenom. Keď znovu nadobudol vedomie, spomenie si, že pred výbuchom zbadal atentátnika. Patty volá FBI a Jeffov osobný boj sa práve začína. Kým sa všetci jeho blízki vyrovnávajú s následkami zranenia, Jeff sa stáva symbolom hnutia Boston Strong, symbolom nádeje a nezlomného odhodlania čeliť zlu a násiliu. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (128)

sedm.1 

všetky recenzie používateľa

Po naprosto fantastickém a strhujícím Patriots Day je pro mě snímek Stronger druhým filmovým počinem, zabývajícím se teroristickým útokem při bostonském maratonu. Zatímco první jmenovaný se ale zabýval samotným útokem a následným dech beroucím honem na ty islámský zmrdy, Stornger je zaměřen na oběti onoho zbabělého činu, respektive na jednu z nich, Jeffa Baumana a jeho poměrně živelnou rodinu. Příběh se odvíjí od samotného bombového útoku, přes následný Baumanův pobyt v nemocnici, ovšem největší úsek filmu je věnován následnému, jak fyzickému, tak hlavně psychickému vyrovnávání se s nastalou situací, rehabilitacím a také vnímáním okolí, tedy bostoňanů především, vůči ústřední postavě, které mi tedy přišlo až příliš zidealizované, ale dobrá, třeba byli všichni skutečně tak vřelí a soucitní, nevím. Hodně se tu příběh zaoobírá i vztahem mezi Jeffem a jeho přítelkyní, která to též neměla zrovna jednoduché, a právě ona je tím hlavním prostředkem ke zdůraznění obětavosti a ochoty v dané chvíli. A právě kvůli tomu všemu je Stronger především snímkem o emocích, s čímž ovšem přichází hlavní problém, a to že zde ty emoce příliš nefungují. Jake Gyllenhaal tu sice odvádí další ze svých famózních výkonů, vyprávění má spád a divák lehko soucítí s lidmi, kteří jsou jakýmkoliv způsobem doživotně poznamenáni zhovadilostí náboženských fanatiků, ale tvůrcům se zde zkrátka vůbec nepodařilo vyvolat ani sebemenší působivé pocity právě vůči situaci a handicapu hlavní postavy, celé mi to přišlo strašně chladně nepřístupné a povrchní, nepodařil se jim proniknout do nitra Jeffa Baumana, já to prostě vnímal jen jako tragický osud jednoho týpka, který mi byl ale prakticky zcela cizí a lhostejný. Já jsem tedy z výsledného dojmu bohužel dost zklamaný, očekával jsem daleko dramatičtější a emočně silnější příběh, takže to především díky Gyllenhaalovi sice nenudí, ale vzrušení z filmu, na které jsem tak vsázel, mám tak maximálně padesátiprocentní. ()

kaposlav 

všetky recenzie používateľa

Čo sú to dve odj*bané nohy oproti miliónu zavraždených ľudí (civilistov) v Iraku Američanmi na základe falošnej zámienky ušatého Tonyho Blaira z Británie. Prečo nespravia film o nich? Kto je vlastne terorista? Agresor (USA), alebo zúfalí pomstitelia? Milión ľudských životov je menej ako dve nohy Američana? Ani mi ho neprišlo ľúto, tak aspoň 2*. Ta prvá hviezdička je za nederavý scenár, čo pri filmoch mapujúcich skutočnú udalosť je asi aj samozrejmé a ta druhá za dobré maskovanie Gyllenhaalových nôh. Inač nič výnimočné. Takýchto prípadov sa rodí denne niekoľko a častokrát sa o to postarajú práve "mierumilovní" Američania hneď v niekoľkých krajinách, ktoré terorizujú a drancujú. ()

Reklama

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

David Gordon Green mě opět nepřesvědčil o svých režisérských kvalitách. Jeho styl vyprávění mě prostě nesedí. Jake po Bojovníkovi předvádí další snaživý výkon, ale stejně jej mám raději jako Slídila. Američané tyhle filmy o silných událostech potřebují, já to respektuju. Víc než jedno shlédnutí ovšem tomuhle nedám. 40% ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Ohľadom bombového atentátu na Bostonskom maratóne 2013 ma viac zaujal Deň patriotov s Markom Wahlbergom. Stronger občas ponúkne inovatívnu scénu (hororová pasáž tesne po výbuchu) a snaží sa ukázať pre zdravého človeka bežné veci, ktoré sú ale pre telesne postihnutého takmer až nezdolateľné (dávanie dole obväzov, WC, sprcha). Za to dole klobúk. Bohužiaľ, film má strašne veľa mínusov. Je hrozne dlhý a nudný. Výkon Jakea Gyllenhaala je veľmi nesympatický (Jake to zároveň produkoval). Scenár hrozne nezáživný. No skutočnou bombou je až hrdinova rodina. Ak by to bola paródia alebo satira, nepoviem. Lenže je to film aj o sile rodiny. Prečo ju potom režisér ukazuje ako bandu hajzlov, ožranov, miestami ako keby až negramotných primitívov, otravných hulvátov, blbcov a hlučných kreténov, to je mi záhadou. Ak tvorcovia chceli vzdať týmto filmom hrdinovej rodine poklonu, myslím si, že im to hrubo nevyšlo a v skutočnosti ju do špiku kostí vyurážali a ako bonus to zaznamenali na film, aby sa to dochovalo budúcim generáciám. Spomínate si na bandu stroskotancov okolo Hilary Swank v Million Dollar Baby? Tak niečo také (jediný, kto má aspoň trochu rozumu je Clancy Brown, ale to sa od najpragmatickejšieho bachara zo Shawshanku dalo čakať). V neposlednom rade ma irituje americká posadnutosť zbraňami, vojnou a patriotizmom. Pripadá mi to tak, že sa strašne, ukrutne boja a týmto to maskujú. A to sa mi na tom ako Európanovi hnusí. ()

laik_60 

všetky recenzie používateľa

tí asociáli sú vari na svete všetci rovnakí. Či v Bystrici, Nitre, v bratislavskej Petržalke alebo v New Yorku. Z takého prostredia takej rodiny pochádzal aj Jeff. Celej rodine nešlo o nič len si užiť, a z nešťastia vyťažiť popularitu čo najviac. Byť Erinou dávno sa na všetko vykašlem. Ale nestalo sa tak a tak som to musel dopozerať do konca .. pekne americky pátosového. Nech žije Amerika, nech žije Američan, Nech žije hrdina z Bostonu. Gylenhaal nesklamal. A tretí bod dávam za sympatickú hudbu , hlavne tá záverečná sadla !!!! ()

Galéria (23)

Zaujímavosti (7)

  • Mnoho vedlejších postav ve filmu hraje sebe sama, včetně většiny lékařského personálu. Např. Dr. Jeffrey Kalish, který odstranil obvazy z nohou Jeffa Baumana, odstranil ve filmu i obvazy z nohy Jakea Gyllenhaala. Ve filmu se objeví i stejné rehabilitační techniky a sestry z centra Spalding Rehab, kde se léčil skutečný Jeff Bauman. (Dr Lizal)

Súvisiace novinky

Gyllenhaal si zahraje Bernsteina

Gyllenhaal si zahraje Bernsteina

02.05.2018

Jake Gyllenhaal má za sebou Patrolu, Zmizení, Slídila nebo Demolici a do každého svého projektu jde na sto procent. Naposledy se Jake objevil v dramatu Silnější, kde si zahrál jednu z obětí výbuchů u… (viac)

Reklama

Reklama