Reklama

Reklama

VOD (1)

18. marec 1965. V kozmických pretekoch ZSSR ešte stále predbieha Spojené štáty americké, ale Američania už pripravujú let na Mesiac a ZSSR nesmie zaostať - sovietski kozmonauti musia ako prví podniknúť výstup do otvoreného vesmíru a naživo sprostredkovať tento úspech celému svetu. Posádku letu,  ktorá má uskutočniť tento priekopnícky čin, tvoria dvaja kozmonauti - veliteľ Pavel Ivanovič Beľajev (Konstantin Chabenskij) a druhý pilot Alexej Archipovič Leonov (Jevgenij Mironov). Na výrobu kozmických lodí Voschod 1 a Voschod 2, na doladenie technológií a výcvik kozmonautov zostáva veľmi málo času. Skúšobná loď explodovala v atmosfére, a preto je ďalší štart mimoriadne riskantný. Astronauti sa však cítia perfektne fyzicky pripravení a presvedčia vedenie, že podstúpia akékoľvek riziko. Po štarte letu Voschod 2 kozmická loď bezpečne vystúpila na obežnú dráhu, ale aby kozmonauti misiu dokončili a vrátili sa domov živí, budú musieť podstúpiť ešte mnohé náročné skúšky, vyriešiť veľa nečakaných problémov a úspešne zvládnuť životu nebezpečné situácie, akými sú napríklad nafúknutý skafander Alexeja Leonova v otvorenom vesmíre, ktorý mu znemožňuje návrat do kabíny, či otrava kyslíkom v dôsledku aktivácie senzora úniku vnútornej atmosféry, alebo manuálny zostup z obežnej dráhy s pristátím v neplánovanej oblasti na Urale a prežitím v drsnom permskom lese do príchodu záchranárov. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (143)

noriaki 

všetky recenzie používateľa

Film o jednom z menších ruských triumfů ve Vesmírném závodě jsem si pustil při čekání na film o největším americkém vítězství v tomtéž závodě. Přestože jsem jméno prvního člověka ve volném prostoru pochopitelně znal, že to bylo takové drama, to jsem tedy netušil. Ruská kinematografie jde už pár let nahoru a kupodivu se jí částečně daří držet distanc od hollywoodských klišé. Efekty a herecké výkony jsou ovšem od amerických blockbusterů nerozeznatelné. Konkrétně vizuální stránka je opravdu luxusní a i když má snímek úctyhodné dvě hodiny a kousek, díky překrásným záběrům je na co se dívat. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

V porovnaní s tými americkými verziami chýbal tomu ten nádych pátosu, mňa to veru nenadchlo, necítil som z toho filmu veľkosť. Vizuálne bola v niektorých momentoch jasne vidieť práca v štúdiu, najmä pri akože výstupe do voľného vesmíru, to by sa nemalo stávať. Pozitívom sú ale vyhrotené situácie, tie boli dramaticky zvládnuté na jednotku. Film je taký polovičato vesmírny a polovičato survival. Nič čo by som musel vidieť znovu. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Po úspešnom snímku Pavla Parchomenka: "Gagarin: Pěrvyj v kosmose", prichádza Dmitrij Kiseljov s ďalším vesmírnym dobrodružstvom podľa skutočnosti. Tento krát, sa samotný režisér zameral na udalosti z roku 1965, kedy pri lete kozmickou loďou Voschod 2, Alexej Archipovič Leonov, ako prvý človek vo vesmíre, vystúpil z družice do voľného priestoru, pričom veliteľom dvojčlennej posádky, bol Leonov najbližší priateľ Pavel Ivanovič Beľajev. Toto je príbeh dvojice kozmonautov, ktorí v čase studenej vojny, s odhodlaním riskovali svoje vlastné životy, aby splnili očakávania vysokých predstaviteľov vlády ZSSR, v boji s najväčším oponentom v snahe o podmanenie vesmíru: USA ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Takáto udalosť, ako prvý človek v otvorenom vesmíre, sa vo filme bez pátosu, samozrejme, zobraziť nedá. Dokonca mi je ten filmový ruský pátos medzi súdruhmi oproti americkému akosi sympatickejší. Adrenalínové scény boli dobre zvládnuté, no nepomôžem si, ale rozbeh aj záver filmu boli pridlhé aj na megafilm. –––– My sme národ, ktorý od počiatku lieta v putách. Predstavte si, keď ich zložíme. Čo bude? Stratíme rovnováhu, a navyše si rozbijeme hubu. Taký sme národ. ()

ripo 

všetky recenzie používateľa

Ruská kinematografia ešte nezomrela. Práve naopak, týmto "kozmickým" filmom dokázala, že ešte drží aké také tempo so zahraničnými miliónovými produkciami. Lebo toto je klasický blockbuster. Rusi videli, a vedeli, že v kozme sa stalo mnoho zaujímavých vecí a vedeli aj to, že za čias boľševika sa na svetlo božie nedostalo nič, čo by nebolo prefiltrované aspoň dvadsiatimi politickými komisiami. Američania mali svoje "Apollo 13", Rusi ukázali veľmi dramatický skutočný príbeh z čias, keď si amíci a sovieti merali svoje pipíky a súťažili kto ďalej načúra. Tu konkrétne šlo o to, kto bude prvým človekom vo voľnom kozmickom priestore. Bol to Alexej Leonov. Ako malé dieťa som sa dočítal len to, že Sovietsky zväz ukázal svoju prevahu v dobýjaní kozmu a po prvej družici, po prvom kozmonautovi, prvej žene v kozme šlo už len o to, kto vystúpi ako prvý mimo kozmickú loď. Sovieti by obetovali aj životy letcov - kozmonautov, len aby docikali najďalej práve oni. Preto sa právom tá doba nazýva preteky v dobýjaní vesmíru. Leonov bol prvý, ale doteraz som nemal ani tušenia, aké nesmierne dramatické to bolo. A to mi ukázal práve tento veľmi dobre natočený ruský film, ktorý sa nebál hodiť trošku kritiky na vtedajšiu dobu. Tí čo majú radi "kozmické" filmy podľa skutočnosti by si ho určite nemali nechať ujsť. 4**** ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (6)

  • Hlavním konzultantem filmu byl současně jeho hlavní protagonista, generálmajor Alexej Leonov. (Jehova)
  • Plukovník Pavel Běljajev (Konstantin Chabenskij) zemřel pouhých pět let po přistání Voschodu 2, ve 44 letech, na následky nepovedené operace žaludečních vředů. (kulyk)

Reklama

Reklama