Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Amerika padesátých let. Každý, kdo má televizi, zná pana Stempela, několikanásobného vítěze zábavné soutěže. Jeho vědomosti jsou fantastické, ovšem jeho obtloustlá postava, chybějící zub a vůbec typický židovský vzhled příliš nevyhovují sponzorovi tohoto velkolepého pořadu. A tak je mu důrazně doporučeno, aby jednu otázku zodpověděl špatně - a jelikož to navíc není zadarmo, pan Stempel to nakonec vzdá... A už je připraven nový hrdina! Úplný prototyp úspěšného, inteligentního a sympatického Američana. Charles Van Doren, syn proslulého spisovatele, je sice zpočátku překvapen, že jsou mu otázky i odpovědi pečlivě připraveny, ale pak na hru přistoupí. Jeho hvězda stoupá, konto se zvětšuje, Amerika jej miluje! Výčitky svědomí vůči otci zaplašit ještě umí, ale z vytrvalého a dotěrného právníka Goodwina už dostane strach a chce "vycouvat". Ale ani to už nejde - ve hře je příliš mnoho peněz. A přestože se Charles nakonec odhodlá odhalit šokující zákulisí televizních show a u soudu se přizná, ti zasvěcení dobře vědí, že až skandál zmizí z titulních stran, objeví se na obrazovce další báječná soutěž... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (102)

angel74 

všetky recenzie používateľa

Robert Redford na postu režiséra opět odvedl úctyhodnou práci, když se chopil diskutabilního námětu, manipulace televizního média s diváky, souvisejícího s věčnou honbou každého jen trochu „šťastnějšího” jedince za slávou a mamonem. Jde o mistrně natočený film poukazující na zkaženou morálku, která už tenkrát zamořila společnost tak dokonale, že si dodnes nejsme schopni připustit, jak nehezky ovlivňuje naše životy. Velký podíl na výsledném dojmu mají bezesporu i přesvědčivé herecké výkony Johna Turturra a Ralpha Fiennese. Ovšem ten typicky americký potlesk všech přítomných v závěrečné fázi soudního přelíčení bych klidně oželela. (80%) ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Popol a diamant fungovania nielen televíznej spoločnosti a jej sponzorov, ale aj celej spoločnosti založenej na rýchlej spotrebe, hromadeniu majetku, instantných dojmoch a pocitoch a pretvárky. 50. roky sú pre túto observáciu ako stvorené, keďže sa klasická spotrebná západná spoločnosť práve formovala, ale keďže sa Redford chopil látky o 40 rokov neskôr, tak môžete sledovať aj paralely s dobovou súčasnosťou a bezpochyby aj dnes, keď si film pozriete po štvrťstoročí. Skrátka ide o husto nadčasové umelecké dielo, ktorému (paradoxne bohužiaľ) nikdy nedôjde dych. ()

Reklama

Radyo 

všetky recenzie používateľa

Robert Redford dal divákům šanci nahlédnout pod pokličku jedné televizní soutěže a je to nahlédnutí velmi zajímavé a kvalitně natočené. Vynikající jsou hlavní hrdinové "duelu" - John Turturro a Ralph Fienes, kteří se tak trochu díky vlastní naivitě stali loutkami v rukou mocipánů z televizního zákulisí. ()

Topco 

všetky recenzie používateľa

Hutná konverzačná dráma nahliada do zákulisia vedomostnej súťaže z čias, keď bol televízny priemysel v plienkach. A to s výborným remeslom, skvelými hercami a dobovou 50s výpravou. Signifikantný je tu nástup televízie, ktorá sa stala stredobodom pozornosti amerických rodín. A nástrojom zábavy. Ako nové médium sa akosi automaticky stala serióznym zdrojom informácií. Tento príbeh podľa skutočných udalostí tento predpoklad prirodzene vyvracia. ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Výborná retroatmosféra 50. rokov, chytľavý námet a k tomu, navyše, pred kamerou excelujú Ralph Fiennes a John Turturro. Štyri nominácie na oscara za najlepší film, réžiu, adaptovaný scenár a mužskú vedľajšiu rolu (Paul Scofield) ostali v mimoriadne silnej konkurencii (napr. Shawshank, Forrest Gump, Pulp Fiction) nepremenené a tržby boli takisto slabé. Aj napriek tomu za mňa najlepší Redfordov režijný počin, vďaka ktorému si budete veľmi dlho pamätať, kto sa stal oscarovým víťazom v roku 1955. ()

Galéria (61)

Zaujímavosti (9)

  • Paul Attanasio získal cenu BAFTA za nejlepší adaptovaný scénář. (Terva)
  • V roce 2008 přiznal Charles Van Doren, že ve filmu je mnoho pravdy z doby, ve které byl uveden. Zároveň však tvrdil, že měl přítelkyni, o které se ve snímku nezmínil. (Terva)
  • Snímek vyhrál cenu za nejlepší film u New York Critic Circle. V kategorii nejlepší scénář skončil Paul Attanasio na druhé příčce, stejně jako Paul Scofield jako nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)

Reklama

Reklama