Reklama

Reklama

Právnik a jeho asistenti sa snažia zachrániť černošského otca rodiny pred odsúdením za vraždu. Dôvodom jeho činu bol obzvlášť závažný trestný čin dvoch belochov: dvaja robotníci zbijú a znásilnia černošské dievčatko. Jej otec Carl Lee Hailey je zdesený - rozhodne sa, že vezme spravodlivosť do svojich rúk - aby tak zabránil  oslobodeniu obidvoch mužov. Spomenul si totiž na podobný prípad z neďalekého mestečka, ktorý sa skončil oslobodením útočníkov. Carl ich zabije priamo v budove súdu - pred viacerými svedkami.  Jeho právnik Jake Brigance sa teraz musí so svojimi asistentami postarať o to, aby mal Carl spravodlivý súdny proces. Podarí sa mu to - v rasovo neznášanlivom prostredí mestečka Canton v štáte Mississippi? Jake a jeho právnici majú čas na pochybnosti - pochybnosti o tom, o čom sú presvedčení, pochybnosti o tom, čomu veria, ale - nemajú čas na žiadne chyby. V meste medzitým narastajú rasové vášne - medzi afro-americkou komunitou a prívržencami Ku Klux Klanu... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (473)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Vyvážená komercia s umením, to znamená, že podanie myšlienok a posolstiev je trochu polopatickejšie. Veľa patosu, ale svižná réžia, ako sme si pri Schumacherových trileroch zvykli a výborná dusná atmosféra južanského vidieku. Trochu mám problém s rozuzlením, pretože vražda je vražda a určitý, aj keď podmienečný trest je na mieste. Rasizmus tu mala byť skôr vedľajšia téma, priamo s prípadom nesúvisel, išlo predsa o znásilnenie a vraždu. Výborne sa na to pozerá a takéto hviezdne obsadenie sa vidí snáď už len v Dannyho parťákoch. A aby som nezabudol, dabing Spaceyho je to najhoršie, čo som v slovenskom dabinu za dlhé roky počul. ()

3DD!3 

všetky recenzie používateľa

McConaughey uměl i zamlada, jen se mu nechtělo. Schumacher ve formě, plejáda hvězd (Jack Bauer jako hlava místní pobočky Ku Klux Klanu!), která drží dvě a půl hodiny diváka našponovaného až k nečekaně klasickému konci. Grisham přišel se skvělou myšlenkou točící se okolo rasové nesnášenlivosti, Goldsman skvěle přetlumočil pro stříbrné plátno. Právnická klasika, které čas neubírá ba naopak přidává. ()

Reklama

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Fim o rasizme, ktorý je postupom času stáva filmom o pomste, ktorý sa neskôr utopí v motívoch a zvratoch, ktoré postavy menia viac a viac na karikatúry a to všetko preto, aby na záver deepdivoval v tom najklišeovitejšom pátose. Majstrovstvom ostáva, že napriek tomu si udržiava charizmu a aký-taký náboj. každopádne viac sa oplatí Horiace Mississippi. Alebo Gavrasov Betrayed. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Dobré právnické drámy si stavajú hlavne na tom, že taktiku, problematiku, všetky opletačky a advokátske finty okolo pozná len málokto. Ale s pohľadu laika ide veľmi kvalitnú a napínavú drámu. Na 'Rainmaker' síce nemá, no svojou problematikou sa mu určite aspoň vyrovná. Obsadenie potvrdilo, že sa oplatilo ich dosadiť a Joel sa im za to odvďačil skvelou prácou. Kto by to povedal. 80%. ()

KarelR 

všetky recenzie používateľa

V dobách, kdy psal Akiva Goldsman dobré scénáře, Matthew McConaughey se nebál jít do těžké role a Sandra Bullock byla sexy, natočil Joel Schumacher jeden z nejlepších filmů z právnického prostředí, který se nebál řádně zakousnout do tématiky rozlišování barvy kůže a ještě u toho stíhal vykreslit zajímavou romantickou linku. Pro fandy žánru povinnost. P.S. Zajímalo by mě, kolik lidí žije v přesvědčení, že McConaugheyho manželka nechala dítě u rodičů :-) ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (29)

  • Kiefer Sutherland tvrdil, že Forest Whitaker mu neskôr zložil kompliment za jeho neochvejný výkon ako bieleho rasistu Freddieho Lee Cobba a povedal mu, že to chce odvahu zahrať takúto postavu. Sutherland sa tejto poznámke najskôr zasmial a spýtal sa Whitakera: "Ale no tak, veď ľudia aj tak vedia, že to len hrám, nie?" Na čo Whitaker odpovedal: "Nie." (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (viac)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (viac)

Reklama

Reklama