Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jazdec Shane sa nechá najať na farmárske práce u Joe Starretta. Vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý rančer Rufus Ryke, ktorý vyháňa usadlíkov z ich pôdy. Jediný, kto je ochotný postaviť sa zlu - je Shane. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (129)

CheGuevara odpad!

všetky recenzie používateľa

Nestačím se divit, místním komentářům. Realistický western? Není to tak černobílé? Cože? To už rovnou můžete o rychlých šípech prohlásit, že jsou psychologickou sondou do duše mládeže. Přestože je tento film barevný, tak je jinak černobýlí až to praští. Na jedné straně máme dobráckého Mirka Dušína a proti němu stojí podlé bratrstvo kočičí pracky. Kdyby to mělo aspoň vtip, ale to nemá vůbec nic, kromě teda hodně a hodně tupých dialogů a přehrávajících herců, kteří jsou místy až hysteričtí. Tenhle western klasikou není a nikdy nebude, aspoň v mém srdci... ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Shane je zaujímavý tým, že sa snaží divákovi priblížiť situáciu a vzťahy, aké panovali na danom území v danom čase. Viac, ako sme pri westerne zvyknutí. Rieši otázku vlastníctva pôdy, ktorá bola vždy na území USA veľmi zapeklitá. Oba tábory si nárokujú na jej vlastnícke právo, každý z iných, ale pochopiteľných príčin. Lenže doba sa stále mení a ten, kto bol na výslní pred pár desaťročiami, pretože získaval pôdu od indiánov, dnes už patrí do starého železa. Pôdu treba aj obrábať a pestovať na nej zemiaky, nie iba pásť kravy. No a chudáci indiáni, tí už sú dávno z hry von. Prostriedkom na dosiahnutie cieľa sa zdá byť vymetenie zbraní z kraja a keďže tie nosia ľudia, bez streľby a poriadnych bitiek sa to neobíde. Shane (film, nie postava) možno pôsobí občas trochu naine, v ďalšej scéne však naopak vyzreto. No a neverím, že z vizáže Alana Ladda si nevzali príklad kostyméri Old Shatterhanda. ()

Reklama

JohnMiller 

všetky recenzie používateľa

Na to z akého roku je tento Western nakrútený je na moje prekvapenie dosť naturalistický. Nestrieľa sa tu ako s kapslovky (prípad Winetou) ako skoro v každom Westernu 50 rokov. Režisér poukazuje na fakt že zbraň nie je taká sranda ako si to Old Shatterhand myslí . George Stevens bol poznačený vojnou a dobre vedel čo taký revolver alebo colt dokáže narobiť. Je to troška naivné ale vo svojej podstate realistické. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $3,1miliónaTržby USA $20,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Vyvlastňovanie majetku ako základný námet nie je vo westerne nič nové ale zas dosť často sa táto téma dokáže dobre využiť pre dramatičnosť príbehu tak ako aj v tomto prípade. Pištolnícke prestrelky sú to len zriedka ale zato to vynahradzujú pästné súboje a vypäté situácie. /80%/ ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Výborný western takmer bez prestreliek (ale tá záverečná, ktorá mi pripomenula Unforgiven je skvelá)sústrediaci sa takmer výhradne na svoj príbeh .V podstate jediné čo mi vadilo bol titulný hrdina. Prišiel mi príliš vyžehlený a málo drsný ( niečo ako keby ste do Leonovky hodili Old Shatterhanda). Inak nemám výhrady. ()

Galéria (76)

Zaujímavosti (29)

  • V roce 2008 se film podle Americké filmové asociace umístil na 3. příčce v Top 10 kategorie western. (TheDude)
  • Shaneova zbraň je poniklovaný jednočinný armádny revolver Colt 1873 s hlavňou 7 a 1/2 palca a slonovinovými rukoväťami s vyrezávanými konskými hlavami v kalibri .44 alebo .45. Nosí sa v „mexickom“ puzdre s dvojitou slučkou na opasku zdobenom početnými striebornými otvorenými mušľami. (westerns)
  • Poslední film ve kterém si zahrála Jean Arthur. (Pumiiix)

Reklama

Reklama