Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Krimi
  • Komédia
  • Dokumentárny
  • Akčný

Posledné recenzie (906)

plagát

Tancuj Matylda (2023) 

Matylda: „Tady budu doma. U tebe.“ Sú filmy, ktoré sa vám nemajú „páčiť“, ale majú vás obohatiť. Toto je jeden z nich – žáner komédia málo vystihuje jeho podstatu. Áno je to trochu klišé, ale nie gýč. Príjemne ma prekvapila postava v podaní Karla Rodena. Zahral arogantného, necitlivého človeka, žijúceho vo vlastnom svete a pre seba. Nikto mu nie je dosť dobrý, nechváli, len kritizuje. Jeho život je sterilný, čistý a usporiadaný, ale prázdny. Matylda je excentrická - a toho som sa obávala, že v podaní Reginy Rázlovej pôjde o prehnanú pózu. Mimika jej tváre sa však s postupom choroby upokojuje a dokázala utlmiť svoje prejavy na minimum. Postava jej vnuka Pavla má asi vniesť do filmu humorné situácie a priblížiť ho aj mladšej generácii. Nakoniec však konštatujem, že film najviac zasiahne generáciu štyridsať plus, ktorí sa nad podobnými rodinnými tragédiami zamýšľajú alebo ich zažili a väčšinou sa tejto diagnózy obávajú. Pieseň „Walzing Matilda“ dodáva emóciám silu. Pavel: „Proč jí říkáš Matyldo? A né mami?“ Karel: „Ona to tak chtěla.“

plagát

Tanec medzi črepinami (2012) 

Nakoniec som zmenila hodnotenie filmu. Mala som totiž problém hľadať v ňom príbeh a dokonca som mala podozrenie, že Marek Ťapák sa predvádza. Ale áno, tancuje mu to výborne. Nakoniec pozitívne hodnotím námet a beriem ho ako poctu celoživotnému dielu jeho otca – Martina Ťapáka. Pustil sa do odvážneho filmovania. Samotné obsadenie – členmi SĽUKu posúva folklór ako posolstvo pre súčasného diváka. Krásne scenérie zákutí Slovenska dopĺňajú tanečné scény. Ťažšie sa hľadá ucelená myšlienka, ale obrazy sú zrejmé – osudové ženy, sila a odvaha jednotlivca, boj s vlastnou smrteľnosťou.

plagát

Ripley (2024) (seriál) 

Freddie Miles: „Jeho Rolexky. Jeho oblečenie. Jeho Ferragamos. Čo ešte máš, Tom? Jeho peniaze? Jeho Picassa?“ Dlho ma filmové dielo nenadchlo tak, ako tento Ripley. Starú verziu s Mattom Damonom si pamätám len pocitovo, môj ďalší krok bude, že si „Talentovaného pána Ripleyho“ zopakujem. Atmosféra 60-tych rokov je dokonalá. Film je natočený tak, až sa pristihnete, že ste jeho súčasťou. Upútajú vás viaceré podporné prvky – mačka, ktoré neustále sleduje Ripleyho pohľadom, vŕzgajúci starý výťah, ťažký sklenený popolník a novinové stánky, ktoré dotvárajú  atmosféru Talianska. Vyniká práca kameramana (Robert Elswit si zaslúži Oscara!). Zmysel pre nasvietenie je geniálny – snímok je čierno-biely, aj keď nie celkom. Čierna je hlboká a biela na plátne žiari a odráža sa od povrchov. A veľa, veľa odtieňov sivej. V mnohých scénach svietia stolné lampy, dodávajú scénam atmosféru renesančného šerosvitu. Spojitosť s Caravaggiom, z ktorej mrazí. Výsledný pocit bol, že sa pozeráte na výtvarné dielo. Andrew Scott je bravúrny, často kontroluje svoj výzor v zrkadle, s výrazom spokojného psychopata, ktorý má svoju šachovú partiu dopredu premyslenú. Tom Ripley (pozerajúc na svoj obraz v zrkadle): „Áno. Presne tak. Dickie Greenleaf. Rád vás poznávam." Skvele načasované napätie, intrigy a psychológia postáv.

Posledné hodnotenia (4 531)

Spravodlivosť - Episode 2 (2017) (epizóda) (E02)

09.05.2024

Den cvoka (2002)

09.05.2024

Vysvoboď mě (2024) (seriál)

08.05.2024

Tancuj Matylda (2023)

08.05.2024

Tanec medzi črepinami (2012)

08.05.2024

Ripley (2024) (seriál)

04.05.2024

Spravodlivosť - Episode 1 (2017) (epizóda) (E01)

02.05.2024

Nočná mora diktátorov (2022) (TV film)

30.04.2024

Rocketman (2019)

27.04.2024

Reklama

Posledný denníček (71)

Tretí deň - Aj keby nekvitol fík

Benjamín, chýbaš. Hore je už dobre, však?