Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hamletovský príbeh hľadania si svojho miesta v živote a postoja k svetu zasadený do rómskej komunity. Cigán je príbeh Adama, chlapca, ktorý sa po smrti otca pokúša prekročiť hranice rómskej osady a snaží sa zlepšiť život svojich súrodencov. Dostáva sa do konfliktu s rasovými, sociálnymi, kultúrnymi predsudkami i s nepísanými zákonmi vlastnej komunity. Okolnosti sa obracajú proti nemu... (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (190)

PinokKio 

všetky recenzie používateľa

Narodit se jako cigán je pech. Obzvlášť když je to v místech, které s civilizací mají pramálo společného. Snaha vzepřít se tradici v oborech jako je sběrač barevných kovů, pasák nebo místní hvězda správy sociálního zabezpečení možná zní jako čirá utopie, přesto se svět točí a zázraky dějí. I Martin Šulík se o jeden takový pokusil .. a podle mne uspěl. Netvrdím, že příběh je bez chyb, ovšem filmařsky je to v naší kinematografii (potažmo slovenské) zvládnuté na jedničku. Pochválit musím kameru, stejně tak střihačské nůžky Jiřího Brožka, povedený Godárův soundtrack (jakoby propůjčený od von Triera) a v neposlední řadě samotného Šulíka za odvahu se do tohoto tématu vůbec pouštět. Český film (alespoň porevoluční) o romské tematice nemlčí, ovšem téma je to divácky nevděčné (to každodenní soužití s "nepřizpůsobivými" dělá své, rasistický komentář paaschy mluví za vše). Na některé z těch filmů je možná lepší zapomenout (Indián a sestřička, El Paso, Roming), ovšem jiné není důvod opomíjet (Smradi, Marián). Neveselý Šulíkův Cigán si zaslouží být v té lepší skupince. ()

Jordan 

všetky recenzie používateľa

Najlepší slovenský hraný celovečerný film po roku 2000. Geniálni neherci, skvelý humor, autentická atmosféra, na mňa trochu prepoetizovaná hudba a kampaň k filmu (trajler, heslo na plagáte...), ale nič to nemení na fakte, že Cigán je nielen film roka, ale aj film dekády (čo je však spôsobené hlavne vďaka skoro žiadnej a ak, tak kvalitatívne slabej konkurencii), a odhliadnuc od filmárskych kvalít to je navyše aj veľmi dôležitý film. Konečne slovenský film, ktorý niečo rieši, ktorý rozoberá a poukazuje na niečo, čo je aktuálne, čo je problém, čo je súčasné a zároveň univerzálne - a bez pátosu, politika alebo alibizmu. Veľká spokojnosť. ()

Reklama

FlyBoy 

všetky recenzie používateľa

[MFF Cinematik 2011, Piešťany] Žiadne fiasko, žiadne ohňostroje. Na percentá 50tka rovná jak pravítko, na subjektívne hodnotenie nenachádzam mnoho slov. Nie že by som nechcel alebo sa bál, ale problematika rómskej menšiny je na dlhšiu debatu a nie na unáhlené ortiely vychádzajúce z púhej existencie Šulíkovho filmu (viď. tunajšia diskusia "pretekajúca" zakomplexovanosťou a tuposťou). Ak niekto relevantne vypichol negatíva a prospešne zbrzdil neprimeraný chválostroj, tak je to Kamil Fila vo svojej recenzii na aktuálně.cz, ktorá neg. kritikou rozhodne nešetrí, ale-na rozdiel od iných-vecne argumentuje. Ani ja nie som spokojný s tzv. polorealizmom, ktorý sa bojí ísť až na dreň a radšej sa ukája v hamletovských presahoch, nadprirodzených vstupoch-v nepríhodnom poetične. Vadia mi tiež nepriehľadnuteľné postsynchróny, príbehové nezrovnalosti/protirečenia, úsek na záchytke odvolávajúci sa na týranie rómskych chlapcov na Obvodnom oddelení PZ v Košiciach v marci 2009 a ždibec aj "do seba zahľadená" zvuková stopa, ktorej sentimentálny podtext mi nekorešponduje s (imho výborne zachytenými) reáliami osady blízko Spišskej Novej Vsi. Za čo teda tá tretia hviezdička? Za vtip, ktorý predovšetkým v kolektívnych scénach zaručene účinkuje ("Ronaldo? Veď aj ten je cigán", "bola taká krásna, že sa ani umývať nemusela", atď.) a za odvahu, ktorá spočíva v rozhodnutí stvoriť v dobe názorovej slepoty/ignoranstva "svetlú výnimku o sporiadanom cigánovi" čo by podpornému nástroju na oprášenie prastarej prosby civilizovaného človeka: "nehádžme všetkých do jedného vreca." To podpíšem... ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Martinko Šulík, ty bláznivý šulín, čo mi to tu vešiaš na nos? Čím ma to chceš oblbnúť? Nikdy v živote si nenájdem pozitívny vzťah ku nejakému smradľavému vyúdencovi zo špinavej cigánskej osady. Moje pocity pri sledovaní tejto kraviny by sa dali prirovnať ku tomu, čo by asi prežíval ortodoxný Žid pri pozeraní filmu o Ježišovi Kristovi. Absolutné odmietanie, pohŕdanie a nezáujem. * ()

Folpa odpad!

všetky recenzie používateľa

Stoprocentní odpad. Jako co se mi tady pan Šulík snažil ukázat? To jsem toho cikána měl litovat? Měl jsem odsoudit policajty, kteří nechali aby si dva bratři navzájem nafackovali poté, co je chytli při krádeži nafty? Nebo jsem mu snad měl fandit, že to byl jakž takž trochu slušný a jediný cikán z celé osady, kterému se nechtělo krást a všichni mu to pak dávali sežrat? To mu mám fandit za něco, co by mělo být snad samozřejmé, že nebudu krást, vraždit a že se budu snažit poctivě pracovat? Já to fakt nechápu, vysvětlete mi to někdo prosím. ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (10)

  • Natáčení filmu zabralo 40 dní. (Rugero)
  • Na 46. ročníku Filmového festivalu v Karlových Varech získal film Cigán Zvláštní cenu poroty. (Terva)
  • Prvý slovenský film, ktorý je celý natočený v rómskom jazyku. (pista_baci7)

Súvisiace novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (viac)

46. ročník MFF Karlovy Vary

46. ročník MFF Karlovy Vary

19.06.2011

Od 1.7. do 9.7. se v Karlových Varech uskuteční nejvýznamnější filmový festival kategorie A ve střední a východní Evropě. Festival představí 178 celovečerních filmů, převážná většina z nich bude mít… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené