Reklama

Reklama

Koza

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Cesta bývalého olympijského boxera za jeho poslednou prehrou. Bývalý olympionik, boxer Peter Baláž, prezývaný Koza, býva so svojou družkou Mišou v gete pre sociálne prípady. Žijú zo dňa na deň a stále sú bez peňazí. Miša nečakane otehotnie a je rozhodnutá nechať si dieťa vziať. Núti Kozu, aby zohnal peniaze na potrat. Koza, ktorý už dlhšie netrénuje, sa rozhodne opäť vstúpiť do ringu, aby zarobil a zmenil Mišine rozhodnutie. So svojim manažérom Zvonkom sa vydávajú na "turné", v ktorom nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť.
Vo filme vystupuje Peter Baláž, účastník OH v Atlante, a v úlohe trénera Ján Franek, účastník OH v Moskve. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (76)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Ja som bol príjemne prekvapený. Film je pomalý s uhrančivou atmosférou. Hlavný hrdina je sympatický a jeho cesta sa šťastím lemovaná ťažkými situáciami. Nejedná sa pritom o sociálnu drámu, ale pomerne odľahčený road movie s veľmi silným artovým feelingom a krásnou kamerou. Koza možno nespĺňa veľa atribútov, ktoré majú fanúšikovia slovenskej kinematografie radi. Zároveň si ide ale svojou cestou a mne osobne sa táto cesta páči. Niečo ako Tsai Ming Liang, len na Slovensku. A nie je to vôbec zlé. Naozaj málo chýbalo k plnému počtu. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Život je někdy prostě moc na píču a je celkem jedno, jestli jste bývalý olympionik, který toho na olympiádě moc nepředvedl, ale doma vyhrál, co se dalo, anebo obyčejný člověk. Syrovost snímku se mi líbila, ale dost často jsem si říkal, jak moc jsou jednotlivé scény nahrané, takže určitě nevnímat jako dokument. ()

Reklama

Karamanlis 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa ako človeka, ktorý sa celý život zaujíma o box určite zaujímavý motív, no tvorcovia sa s tým prevedením Balážovho príbehu do podoby celovečerného filmu mohli vyhrať ešte o čosi viac. Kozova otrasná artikulácia, ktorá je kdesi na úrovni mentálne postihnutého človeka a nezrozumiteľné chrochtanie druhej hlavnej postavy - čiernohorského odrbávača Zvonka dosť zrážajú celkový dojem z filmu, miestami som tým ich dialógom nerozumel ani hovno a to ani keď som si danú scénu 3x pretočil. Sviežim vetrom do plachiet je naopak krátke účinkovanie známeho boxera - bezdomovca Jána Franeka, vďaka ktorému vznikla aj najlepšia scéna filmu v rámci ktorej ide Franek pre "šampióna" zháňať špeciálny chránič... ()

stuntmanMIKE odpad!

všetky recenzie používateľa

No... co povedat o Koze. Pribeh cigana, ktory si kedysi zaboxoval v Atlante bez velkeho uspechu a skoncil tam, kde sa na pologramotneho primitiva patri... Za par susnou si nechava rozbit hubu, kde ho do toho vsetkeho ojebava nejaka lopata z kovosrotu. Ja by som aspon jednu hviezdu dal... ale vo filme su 3 postavy, ktore daco hovoria... Cigan, pre ktoreho je zosmolit rozvitu vetu rovnaky boj ako pre Mariku Gombitovu chodit po schodoch. Lopata z kovosrotu "Zvonko" rozpravat pre istotu nevie...len mrmle nieco po rusnacko-vychodniarsky a rozumiet bolo len slova kokot a pica... inak ani hovno. A posledna postava, ktora to mala zachranit bol boxersky trener. Jediny problem bol, ze kedysi boxoval aj on...ma uplne mrtvu hornu peru...nema zuby a je imrvere najebany. Takze vlastne... film je o troch socialoch v jednej starej dodavke, ktorym nie je rozumiet...Pozdravujem Madsebendera, ktory nesklamal a dal tejto "pecke" s oscarovym scenarom a dialogmi plny pocet... pointu filmu ani spominat nebudem... nebola... ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

Rozporuplný film - ako dokumentárna sonda je ovplyvnený zásahmi tvorcov do deja, ako hrané dielo zase pôsobí veľmi staticky. Kamera je zaujímavá skôr iba miestami a povedal by som, že na pľaci bola iba jedna jediná. Zvuk na nízkej úrovni. a pri druhom pozretí na ČT 2 som bol vďačný za pridanie titulkov počas ťažko zrozumiteľných dialógov. Bez urážky, ale z hľadiska technickej kvality i celkovej hodnoty mi to z veľkej časti prišlo nakrútené ako na mobilný telefón. (387. hodnotenie, 32. komentár k filmu) ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (16)

  • Peter Baláž, hrdina snímky, začal s boxom ako 13-ročný. Box bol v ich rodine tradíciou, boxoval jeho otec aj starší brat. (Biopler)
  • Ivana Ostrochovského úspech filmu potešil a po festivalových turné skonštatoval: „V Európe vzniká ročne okolo 1200 celovečerných filmov, a to nerátam Ameriku a Áziu. Nejde o vyhrávanie festivalov, ale je skvelé, keď sa o slovenskom filme píše v zahraničí.“  (Biopler)
  • Snaha boxera Kozu zarobiť peniaze, aby si jeho partnerka nechala dieťa a nerealizovala zamýšľaný potrat, bol scenáristický výmysel. V reálnom živote partnerka Kozu opustila. (Biopler)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené