Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 3

Nezamestnaný absolvent Igor objaví záznamy výpovedí psychiatrického pacienta Waltera Fischera. Ten pred sedemdesiatimi rokmi záhadne zmizol v pohorí Tribeč a keď sa po vyše dvoch mesiacoch rovnako záhadne objavil, mal na tele čudné popáleniny a zranenia. Bol dezorientovaný, nedokázal vysvetliť, čo sa mu stalo, už nikdy sa nespamätal. Igor pátra ďalej a s údivom zisťuje, že Fischerov prípad nie je ojedinelý – zmienky o tajomnom miznutí ľudí v tomto pohorí siahajú hlboko do histórie. Hrôzostrašných prípadov pribúda. Igor s priateľkou Miou, konšpirátorom Andrejom a tvrdým skeptikom Dávidom preniká čoraz hlbšie a odhaľuje skutočnosti, ktoré sú oveľa desivejšie než akákoľvek fantázia. Vyberú sa na výpravu priamo do tribečských lesov, kde zažijú čosi vymykajúce sa chápaniu. Spočiatku nevinné pátranie sa končí tragicky. Toto tajomstvo má totiž príšerne ostré zuby… (Continental film)

(viac)

Videá (8)

Trailer 3

Recenzie (477)

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Moc jsem se těšil, že v Blavě uvidím slovenský film a Petera mám rád, takže nebylo během mého pobytu co řešit. Bohužel, zejména první část mě přišla taková trošku nezdravá řekněme. Aby se chodili dělníci dívat na trezor uprostřed místnosti jak na svatýho dindinda a vzdychali jak nejde otevřit to se mě nějak nezdá. A živě si představuji jak studenti lačnící po informacích sbírají papírky ze země a čtou si je. Sestavená parta se dala do kupy takovým fofrem, že jsem ani nepostřeh jak. Pak přišla zajímavá část, která měla silné pasáže, dobrou hudbu a atmosféru, ovšem tvrdit že jsem pochopil epicentrum dění, to tedy fakt nemohu. Ještě k hercům, podle mě to nebyl dobrý casting, příliš přehravání a žádné velké sympatie, jedině Tomáš Maštalír snese přísnější měřítko. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,KEĎ MI NEVERÍŠ ANI SLOVO, AKO TI MÁM DOKÁZAŤ, ŽE HOVORÍM PRAVDU?" ,,NEVIEM... NÁJDI NEJAKÝ SPÔSOB." __ Už samotná kniha nebola žiadne literárne veľdielo, hoci sa čítala veľmi ľahko a nútila ma overiť si fakty, na ktoré sa v nej autor odvoláva. Film som si viac než pre jeho - na slovenské pomery - atraktívny námet, pozrel skôr pre porovnanie mojich čitateľských predstáv. Určite som urobil dobre, keď som na ,,Trhlinu" nešiel so známymi do kina a radšej som ju zhliadol až dodatočne doma, pretože som o nič neprišiel. Z môjho pohľadu má film ešte viacej nedostatkov než ukazuje jeho tunajšie pomerne slušné hodnotenie. Treba povedať, že nejde o nudný film, je však zle a zmätočne nakrútený. Predovšetkým pokiaľ by som nečítal knihu, v deji by som tu veľmi silno tápal a nechápal zmysluplnosť jeho postupného vývoja (načo sa vôbec trepú niekam do lesa?) alebo správanie sa postáv. Nepochybným kameňom úrazu je jeho zlé zostrihanie väčšieho materiálu z pripravovanej TV minisérie na kino verziu, ktoré si je možné povšimnúť napr. v zbytočnom rozčlenení na tri diely bez zmysluplnejšej dramaturgickej výstavby. Bebjak svojou rutinnou réžiou vytvárajúcou napätie tuctovým a predvídateľným spôsobom zrejme chcel mať všetko hneď rýchlo z krku, aby sa mohol plne venovať ambicióznejšej ,,Správe". Navyše ak film obohatí veľmi tradičnými - až trápnymi - zvukovými efektami (zvuk trezoru) zatĺka posledné klince do rakvy filmu. Z hereckých výkonov ma prekvapili najmä Hartl a Maštalír, absolútne vzdialený svojim literárnym predobrazom zahrali svoje postavy akceptovateľným a nijako nerušivým spôsobom (obsadenie Márie Bartaloš Havranovej som akosi čakal). Spätne oceňujem radikálne skresanie vulgarizmov, ktorých bola kniha plná a ktoré bývajú povinnou výbavou našej súdobej kinematografie, keďže by tu pôsobili ozaj zbytočne; inak ,,Trhline", snažiacej sa založiť u nás žáner mysteriózneho trileru, bude pre jej celkovú neobratnosť lepšie na TV obrazovkách, kde si ju možno raz znovu pozriem. (2546. hodnotenie, 209. komentár k filmu) ()

Reklama

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Všemožne rozdávané herecké ocenenia v TV a kino produkcii ( OTO, Slnko v Sieti a rôzne festivaly ) by mali uznať aj opačnú stranu. To najhoršie. A týmto sa tento pomerne atmosférický snímok môže pyšniť. Okrem pána Maštalíra ( na moje prekvapenie ), je každý jeden herec hodný minimálne Zlatej Maliny ( ak by sa to určovalo medzinárodne ). A to je presne problém. Nie Bebjaková ´´smutná´´ réžia, slovenský prístup k látke, šablonovitosť. Herci. HERCI! Vymeniť 99% a máme tu ďalší skvelý žánrový príspevok z našich končín. ()

Omnibus 

všetky recenzie používateľa

"Ačkoli podle bestselleru... bez šťávy, chuti... i bez celeru." Vesměs nesympatičtí a trhlí tydýti, vedeni zkušeným osloprůvodcem, se asi hodinu marně snaží vystoupit na vrchol "tajemné" hory, v reálu jen nevýrazný pahrbek uprostřed sympatických lesů (záběry z dronu byly šik, hned bych tam vyrazil na vandr). Naši hororoví hejslováci totiž zapomněli na základní poučku Klubu českých turistů, že vrchol se nejlépe hledá výstupem směrem vzhůru, místo toho zkušeně bloudí pod vrcholem furt kolem dokola, po vrstevnicích :-)). Dobré tak do komedie, v hororu opruz. V průběhu bloudění se pak zodpovědně snaží hysterčit a zakopávat o každý kořen, chcíplého drevokocůra nebo scenáristické oslí můstky. Občas šlápnou i do bačova lejna či louže zapáchajícího mysteriózna, sledováni vyšilujícím kameramanem, kterému se, buďto po předávkování bezcelerem nebo jen strachem amatéra uprostřed "velkého" filmu, otravně třesou ruce. Zralé na odpad. Hvězdu dávám za liškochlapečka a jeho pištící chechtavé skřeky, ten by sám utáhl dobrý horor. Sem bohužel strčil svůj liščí čumák jen jednou a byl fuč. ()

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Slovenský Blair Witch Project z prostredia Tribeču neponúka žiadne žánrové vychytávky, a tak sa bude musieť divák uspokojiť iba s klasickým príbehom dobrodruhov, ktorých pohltí neznáme zlo z lesa. Postava Andreja (Dávid Hartl) mi so svojimi rečami liezla na nervy rovnako Dávidovi (Tomáš Maštalír) a chémia medzi postavami vôbec nefungovala. Ako samostatné jednotky však dobre fungovali najmä Maštalír a Bartálos. Atmosféra nebola najhoršia, ale celkovo ma Trhlina v žiadnom smere nijak veľmi neuchvátila. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (28)

  • Matej Marušin (Igor) si počas natáčania filmu zlomil nohu a ten deň nakrúcania musel zrušiť. Päť týždňov mal nohu zlomenú a bolo dosť náročné, aby to zvládol so sadrou. Vo filme to nie je vidieť, nakoľko mal nohu zamaskovanú ako zdravú. (Raccoon.city)
  • Tvorcovia pripravili pred premiérou filmu výstavu fotografií z nakrúcania od Stanky Topoľskej a Maroša Ďatka. Inštalovaná bola v nevyužívaných priestoroch bývalej tlačiarne Svornosť v Bratislave. Pre verejnosť bola otvorená 12 dní. Následne sa presunula do priestorov Bory Mall, kde mal film premiéru. (Raccoon.city)
  • Ve filmu zazní píseň „Hýkal“ od české kapely Zrní, kterou hlavní hrdna Igor (Matej Marušín) v jednom filmovém momentu poslouchá. [Zdroj: filmovamista.cz] (pornogrind)

Súvisiace novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (viac)

Reklama

Reklama