Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká ambasáda v Jemenu je obklíčena rozlíceným davem zfanatizovaných demonstrantů. Plukovník Childers, který odpovídá za její bezpečnost, zajistí tři helikoptéry, kterými je evakuována celá rodina amerického vyslance. Následuje atak Jemenců, při kterém jsou tři vojáci z ambasády zabiti. To je jasný pokyn pro plukovníka, aby dal rozkaz k ozbrojené obraně. 83 jemenských civilistů je zlikvidováno. Jeho rozhodnutí je ale diplomatickými kruhy odsouzeno a Childers se stane obětním beránkem a je postaven před soud. Vybere si ke své obhajobě válečného veterána z Vietnamu, cynického opilce a dlouholetého přítele plukovníka Hodgese, kterému ve válce zachránil život. Hodges není přesvědčen, že svého přítele kvalifikovaně obhájí a rozmlouvá mu to, ale Childers je skálopevně přesvědčen, že právě on je ten pravý. Soudní pře, ten věčný souboj o objektivní pravdu a spravedlnost začíná. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (121)

kingik 

všetky recenzie používateľa

Americká ambasáda v Jemenu je obklíčena davem zfanatizovaných demonstrantů. Plukovník Childers, který zodpovídá za její bezpečnost, zajistí 3 helikoptéry, kterými je evakuována celá rodina amerického vyslance. Následuje útok Jemenčanů, při kterém jsou zabití 3 vojáci z ambasády. To je jasný pokyn pro plukovníka, aby dal příkaz na ozbrojenou obranu a 83 jemenských civilistů je zlikvidováno. Jeho rozhodnutí je ale ostře odsouzeno diplomatickými kruhy. Childers se stane obětním beránkem a je postaven před soud. Vybere si na svoji obhajobu vojenského veterána z Vietnamu, cynického opilce, kterému ve válce zachránil život. Začne se soudní spor, který má zjistit na čí straně je pravda.Tohle není špatný film, ale sotva se ocitneme v soudní síni, získáme dojem, že by to mohlo být i kratší, protože pak už nás čeká zhusta tuna dialogů a úvodní tempo se zcela vytratí, ale herci jsou dobří po celou dobu. ()

Kaka 

všetky recenzie používateľa

Friedkin nezapomněl točit filmy a tenhle kousek se dá považovat za poměrně povedený. Scénář je poměrně solidní a patosu a proamerikanismu tam není tolik, jak bych čekal, což je samozřejmě dobře. Dialogy jsou velice úderné a to především, co se soudní síně týče a děj rychlý, nepostrádající dynamiku a napětí. Akční scény jsou místy dost nevěrohodné a válečná atmosféra nepřesvědčivá (zejména úvodní akce ve Vietnamu), ale hlavní bod ve filmu - masakr v Jemenu - je natočen překvapivě zručně a velice mě zaujaly některé kameramanské fígle (oční pohled na mušku zbraně apod). ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

William Friedkin nakrútil podľa mňa iba jeden mimoriadny film - Francúzsku spojku. Napriek tomu aj filmy, ktoré som hodnotil ako mierne nadpriemerné môžu byť a často aj sú zaujímavé. Svojim námetom, nejednoznačnosťou postoja diváka k problematike filmu a ďalšími kritériami. To je aj prípad Krvavej voľby. Je typické, že slušní, bohabojní, bohatí a vplyvní ľudia posielajú do čudných vojen za čudné záujmy ľudí, ktorým vtĺkajú do hlavy, že bojovať kdekoľvek a s kýmkoľvek je ich najvyššia a vlastenecká povinnosť. Väčšina bojovníkov im uverí a správajú sa tak, ako sa to od nich očakáva. Niekedy sa však niečo zomelie inak, než aký bol predpoklad. A potom znova nastupujú tí slušní, bohabojní atď, aby potrestali tých, ktorí plnili ich priania. Takto to funguje veky a väčšina ľudí v tom nevidí nič zvrhlé. I keď podobne zvrhlé je aj prostredníctvom filmu presviedčať divákov, že spravodlivosť v USA vždy zvíťazí. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

William Friedkin dostal po dlhej dobe svoju réžiu pod kontrolu a takmer bez zaváhania a s najprísnejším okom natočil pútavú vojenskú vyšetrovaciu krimi drámu so skvelým akčným rozbehom. Najväčšie pozitívum vidím v zásadnom a takmer vražednom anti-patriotizme, ktorý sa len tak v amerických vojenských hrdinských snímkoch nevidí. Skvele dynamickú prvú polhodinu vystriedala pomerne svižná súdna dráma, ktorá má svoje plusy aj mínusy. Jej zápletka sa zo začiatku zdá takmer prekombinovaná, no v závere je to všetko až príliš jednotvárne, akoby to niekam celé vyfučalo, či prasklo ako balón. Súdne hračky, slovné prestrelky, vypočúvanie pod prísahou, či záverečné príhovory porote už som videl aj na vyššej úrovni, ale je tiež pravda, že som čakal menej, takže spokojnosť. Našťastie je na čo, alebo na koho sa pozerať, Tommy a Samuel podávajú svoj štandard, Pearce sa chopil šance v tejto partii sekundoval dominantne. 75%. ()

Derek 

všetky recenzie používateľa

ďalšie súdne drama v ktorých sa američania zrejme vyžívajú. človek by pri takom hereckom obsadení čakal určite trochu viac. najväčšiu vinu nemajú na záverečnom rozpačitom dojme z filmu herci, ale skôr scénar, ktorý je miestami prekvapivo trápny a nudný. inak ide od slušné remeslo, avšak skorej by som povedal že to vyzerá ako film z produkcie hallmarku a nie nejaká hollywoodska veľkoprodukcia. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (21)

  • Fiktívna loď USS Wake Island LHA-7 sa často spomína aj vo vojenskej seriálovej dráme JAG (od r. 1995). (Arsenal83)
  • USS Wake Island LHA-7 je fiktívna a nie skutočná loď amerického námorníctva. Loď videná vo filme je v skutočnosti USS Tarawa LHA-1. (Arsenal83)

Reklama

Reklama