Reklama

Reklama

12. apríla 1961 sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin odštartoval zo Zeme v rakete Vostok 1 a ako prvý človek vo vesmíre obiehal 108 minút okolo Zeme. Bol v jednej z prvých skupín kozmonautov, ktorých vybrali z viac než troch tisícov stíhacích pilotov v celom Sovietskom zväze. Legendárna najlepšia dvadsiatka bola výberom tých najlepších letecký es, ale nikto z pilotov nevedel, kto z nich sa zapíše do histórie ako účastník prvého letu do vesmíru s ľudskou posádkou. Keď vyberú Gagarina, rýchlo sa pripravuje v tvrdom tréningu na životný výlet do neznámeho a nepoznaného sveta. Keď sa prvý raz usadí v interiéri svojej rakety, Gagarin premýšľa o svojom doterajšom živote a a spomína na všetko, čo zažil počas svojho výcviku. Ohromujúce je predovšetkým nesmierne odhodlanie sovietskeho vesmírneho tímu a jeho neúnavné úsilie urobiť všetko pre to, aby úspešne vyslal prvého človeka do vesmíru. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (140)

Joges 

všetky recenzie používateľa

Uf, tak tohle jsem si užil. Životopisný film zprvu nenápadně připomněl dokument. Po chvíli se však slušně rozjel, a tak jsem jen se zájmem koukal a hltal okamžik za okamžikem. Jasně, "Gagarin: Pěrvyj v kosmose" zaváněl ruským patosem a pompézností, snažil se ohromit jako vždy, ale já to tomuto historickému snímku spolkl i s navijákem. A proč? Scénář je velmi dobře napsaný a propracovaný, postavy jsou dobře zahrané, závěr pak dramaticky vrcholí. To vše je podbarveno nádhernou instrumentální a sborovou hudbou, námět hudby je hrdinský, jak jinak. ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Ta retrospektivna struktura vobec nefunguje. Az som mal podozrenie, ze tradicny linearny dej bol v ramci filmu uplny trapas, tak to vyriesili na poslednu chvilu takto. Fakt som nemyslel, ze z takto fascinujucej temy moze vzniknut takto nevzrusivy a nudny film. A pritom Spacewalker bol vynikajuci, takze Rusi evidentne vedia tocit divacky strhujucu propaandu. Skoda. 5/10 ()

Reklama

maddy 

všetky recenzie používateľa

Rusi si po vzore Hollywoodu natočili vlastnú životopisnú „oscarovku“ o jednom zo svojich najvýznamnejších človekov. A vznikol tu časový výsek z Gagarinovho života od flashbackov do detstva na dedine až po okružnú dráhu okolo Zeme. Zjednodušený pohľad na, pre Rusov, aj pre svet, významnú udalosť, pri ktorej nie je čas (alebo skôr potreba scenáristu/režiséra?) zamerať sa na čokoľvek iné. Natočené síce v poriadku, ale až učebnicovo uhladene, sterilne a dosť suchopárne. Bez jediného momentu na úvahu, bez napätia pri prvej ceste človeka do vesmíru, bez emócií počas prípravy na túto cestu, bez nejakého bližšieho technologického objasnenia problematiky prípravy takejto cesty v sovietskom zväze. Žiadna práca s psychológiou Gagarina, resp. so silným tlakom na psychiku, ktorý taká cesta a osamotený pobyt na obežnej dráhe musel prinášať. Namiesto toho mierne sentimentálny a zbytočne patetický životopis (tá orchestrálna hudba v pár scénach bola niekedy až na hrane gýču), ktorý síce ničím neurazí, ale čakal som, že si Rusi o svojom velikánovi natočia významnejší film na poli kinematografie, než takúto neškodný pohľad na Gagarina, o ktorom sa vo filme divák vo výsledku nedozvie nič viac ako na hodine dejepisu v základnej škole. Neškodné, ale zbytočné. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Jaroslav Žalnin má skoro stejně krásný úsměv jako měl Gagarin. Což mu možná pomohlo mě přesvědčit, že jsem spolu s Jurijem Alexandrovičem prožívala jeho let. Spolu jsme byli nadšení, že to dokázal. A spolu jsme se stali prvními dobyvateli vesmíru. Film o hrdinovi musí být hrdinský epos, což Parčomenko ví. A nejen že to ví, umí to i prosadit na plátno. ()

tahit 

všetky recenzie používateľa

Přišlo mi, že jeho životopisné pojetí v zidealizované podobě má poněkud konveční děj. Vznikl tu jen jakýsi časový idylický úsek jeho života let 1934 až 1961, kolem nějž se soustřeďoval děj. Neobyčejná osobnost Gagarina je vykreslena nesporně sugestivně s rysy fajn kluka, což se mi líbilo. A pokud jde o způsob vyprávění? Slušně zjednodušeno bez hlubokomyslných úvah. Tak výtku mám pouze k tomu, že film pominul dalších epizody jeho života. Rozhodně pro mne nebyl film zklamáním. Let do vesmíru byl hodně působivý. ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (8)

  • Pri štarte rakety Gagarin údajne vyslovil: „Поехали!“ - „Ideme!“ Po návrate na Zem zas: „Keď som v kozmickej lodi obletel Zem, videl som, aká je naša planéta krásna. Ľudia, chráňme a rozmnožujme túto krásu, ale neničme ju!“ (Marek1991)
  • Film sa začal točiť už 1. septembra 2009. (sashazv)
  • Dĺžka filmu je 108 minút, teda toľko, koľko trval let Gagarina do vesmíru, jeho prelet okolo Zeme až po úspešný návrat Zem. (Marek1991)

Reklama

Reklama