Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

V psychologickej dráme z prvej svetovej vojny je ústrednou postavou bývalý priekupník koní kaprál Hoferik, ktorý prevezme velenie po padlých dôstojníkoch na ruskom fronte. Na statok, kde sú vojaci ubytovaní, prichádza generál Berger, ktorý mu odovzdá vyznamenanie. Signum laudis. Situácia sa však vyhrotí v momente, keď statok obkľúčia nemeckí vojaci. Hoci generál na Hoferikovu radu vyšle proti nim pluk vojakov, štáb sa rozhodne vzdať sa. Ale najskôr sa musia zbaviť fanatického Hoferika, a preto sa rozhodnú postaviť ho pred vojenský súd... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (172)

Tjaden 

všetky recenzie používateľa

Patrně nejlepší československý film, jaký jsem zatím měl možnost vidět. Tolik hereckých es jsem už neviděl dlouho pohromadě. Skvělý scénář a vynikající psychologie postav, mezi kterýmy vyčnívá cynický realista hejtman König v podání Josefa Bláhy. Výprava a bitevní scény jsou na 80.léta v našich končinách také unikátní. Kaprál Hoferik v podání Vlado Müllera byl i přes svoji drsnou povahu veskrze kladnou postavou a ten konec jsem mu opravdu nepřál. Neschopní velitelé posílají své podřízené na smrt a sami nakonec slíznou smetanu (i když zde je tou pomyslnou "smetanou" paradoxně ruské zajetí). Je trochu s podivem, že tento vynikající (proti)válečný snímek zůstáva, alespoň co se týče zdejšího počtu hodnocení, veřejností opomenut. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Tak o tomto snimku jsem se dozvedel az tricet let po jeho vzniku. Dej se odehrava netradicne ( v nasi kinematografii ) za prvni svetove valky, kdy predevsim sleduje stezejni kousek zivota kaprala Hoferika. Jedna se spise o komornejsi zalezitost, ktera misto vypravy klade duraz na charakter hlavnich postav.. Zajimave herecke obsazeni, bohuzel mam nejaky problem s Vlado Mullerem, ktery mi je prudce nesympaticky snad ve vsech rolich, ktere jsem s nim videl. Nejvice me tak zaujal Blaha. Film postrada atmosferu ( narozdil od Tiche bolesti ) a snad i lepsi dialogy. Zaver ale neni spatny a za nej pridavam hvezdicku. Slabsi " ctyrka ". ()

Reklama

Jello Biafra 

všetky recenzie používateľa

Aj československá kinematografia mala svoje "na západe nič nové". Film o fanatickom kaprálovi Hoferikovi v majstrovskom podaní Vlada Mullera, ktorý sa snaží na východnej fronte za každú cenu plniť príkazy nadriadených, ale až na konci zistí za čo celá vojnová mašinéria stojí. Sugestívne spracovaná téma militarizmu a plýtvania ľudskými životmi, ktorú len zdokonalujú vynikajúci herci a hlavne nezabudnuteľná Liškova hudba. ()

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

No vida, tak se dá i v dnešní době vidět ještě kvalitní válečný respektive protiválečný film, a dokonce i s tématikou až ne tolik často ve filmech zobrazované první světové války. Chce to jenom zabrousit trochu do minulosti, a můžete při tom zůstat i v našich luzích a hájích a nemusíte si pouštět rádoby spektakulární ptákárny typu 1917. Tenhle kousek mi dlouho unikal a za mě nakonec vesměs spokojenost. Některý věci ke konci mi přišly trochu urychlený a samoúčelný, ale jinak kvalitní mrazivá exkurze do hrůz první války. Fanatik Hoferik který se stane obětí toho co si sám nastavil je naprosto přesný. Film určitě nedoporučuji milovníkům koní.70% ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Vlado Muller v ničom nezaostáva za Klausom Mariom Brandauerom v podobne ladenom Kapitánovi Riedlovi, uznanlivo musel hlavou pokyvovať aj tvorca Paths of glory, Stanley Kubrick (ak by film videl, čo pochybujem), nad vyváženosťou všetkých filmových zložiek antimilitaristického filmu zpoza "opony". Mňa najviac Signum laudis okrem nepredvídateľného deja (najlepšie vopred nič nevedieť) a zobrazeného násilia dostal svojim cynizmom. Hláškami, ktoré nie sú ani tak fórikmi, ako skvele pasujúcimi mrazivými bonmotmi jednotlivých postavičiek. Kedykoľvek otvorí hubu napríklad Zedníček a dáte si to do kontextu deja, začnete chápať Hollého perspektívu zobrazovaných udalostí a charakterov. "Veď on nie je predsa žiaden vodca! V danom momente je ten najlepší..." O dvadsať sekúnd divák pochopí... ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (15)

  • Ve filmu mají někteří herci/vojáci v rukou pušky Mauser 98 K, které se vyznačují zahnutou klikou odsuvného závěru. Tyto karabiny byly ale zavedeny až v roce 1935, a to do německé armády. (Pavelkedar)
  • Natáčanie snímky prebiehalo od 24.10.1979 do 7.1.1980 v Mostecku a okolí. (dyfur)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené