Reklama

Reklama

Sirota Brooklyn

  • Slovensko Temná tvár Brooklynu (viac)
Trailer 1

Skvelý Edward Norton, ktorý režíroval, napísal, ale aj produkoval film Sirota Brooklyn, si v ňom zahrá aj hlavnú postavu - osamelého súkromného detektíva s Tourettovým syndrómom. Ten sa pokúša objasniť vraždu svojho mentora a jediného priateľa Franka Minnu (Bruce Willis) len za pomoci nejasných stôp a svojej jedinečnej pamäte. Postupne odkrýva prísne strážené tajomstvá, ktoré udržujú osud mesta New York v päťdesiatych rokoch v rovnováhe. Pri pátraní sa dostáva do kontaktu s násilníkmi, korupciou a najnebezpečnejším človekom v meste, len aby sa dopátral k pravde a zachránil ženu, na ktorej mu záleží. (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (212)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Osobne mám väčšie výhrady snáď len k prehnanej dĺžke. Zápletka nie je až tak komplikovaná, aby sa musela tiahnuť cez dve hodiny a v takejto dĺžke film trochu stráca tempo a mám dojem, že si ho už nikdy nepozriem. Ale dosť bolo kritiky, pretože všetko ostatné ma príjemne prekvapilo. Netradičný hlavný hrdina s handicapom, pri ktorého prejave sa budete občas nahlas smiať a taktiež aj samotné vyšetrovanie istej vraždy a nakoniec aj vrážd. Potom je tu ale aj Alec Baldwin, ktorý si to akoby s Nortonom pred kamerou rozdával v snahe o upriamení divákovej pozornosti na svoju osobu. Darí sa to obom zhruba rovnomerne. No a koniec koncov aj jeho slizký politik má tú svoju pravdu, svoj uhol pohľadu a v niektorých veciach s ním možno budete aj súhlasiť. Alebo si vydýchnete, že ste sa nestali politikom s veľkými snami na počiatku kariéry, ktoré len tak v súlade so zákonom uskutočniť nemôžete... ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $26miliónovTržby USA $9,277,736Tržby Celosvetovo $24,021,504▐ Dosť snaživé, to sa Nortonovi nedá uprieť. Miestami to vie dostať na slušné otáčky, či už v rámci ponúknutej témy o územnom riadený mesta, či nejaké to nahánanie sa za dôkazmi. Dosť dobre zachytil dobovosť, herci fungujú pre dej, príbeh tak zamotaný aby z toho nebolela hlava. Nortonová až traumatická veršovacia zajakávosť dáva riadne zabrať, na úvod to dosť deptalo ale potom si človek zvykne na tento úlet. Určite taký priemer ktorý stojí za pozretie. /60%/ ()

Reklama

silentname 

všetky recenzie používateľa

Musím Edwardovi Nortonovi pogratulovať. Zobral si na toho seba v tomto projekte skutočne dosť. A celé to pôsobí dosť kompaktne a nemá to momentky, kde by mi príbeh vyslovene nedával zmysel. A to je teda úspech. Najmä už len z titulu, že je to podľa mňa veľmi komplikovaný príbeh, kde treba dávať pozor na detaily. Z anotácie som si myslel, že film bude o niečo akčnejší, no to nie je celková situácia. Väčšinou je to skôr sledovanie príbehu, kombinovanie súvislostí a akcie tam je len trochu. Možno by to s väčšou dávkou akcie bolo príťažlivejšie pre bežného amerického diváka, no ja som s tónom filmu celkom spokojný. A to najmä z toho titulu, že Edward Norton je skvelý ako hlavný hrdina Lionel. Má charizmu, je mi sympatický a je vysoko inteligentný. Takže počas filmu som si sledovanie scénok s ním skutočne užíval. Okrem toho chceme vedieť čo sa vlastne stalo, ako sa to zomlelo a podobne. Ostatné postavy sú na tom celkom okey. Mám pocit, že sa im miestami ale nevenuje dostatok priestoru. Celý príbeh je hlavne Lionelova cesta. A je to celé prerozprávané skrz jeho vnútorné monológy. Možno nám to má hovoriť, že dostaneme len jeho pohľad, no ja som vnútorne dúfal, že niektoré postavy stihnem spoznať trošku viac. Lebo ten čas by si celkom zaslúžili. Okrem toho je problémom trošku aj príbeh. Myslím si, že príbeh ako taký zaujímavý je, no nemyslím si, že dostatočne zaujímavý na to, aby sme ho boli schopní v pohode a zaháknutí sledovať 144 minút. Určite sa to dalo minimálne o 20 minút skrátiť a neprišli by sme o tak veľa. Môj názor. Myslím si, že sa Norton bál, že keby nám nedá všetky potrebné scénky, tak by sa to rozsypalo a začali mať medzery. Neviem. S troškou šikovnosti sa film dal podľa mňa skrátiť. Každopádne si myslím, že za pozornosť film stojí. Vyzerá to dobre, Edward Norton je skvelý a ak máte radi zložitejšie krimi prípady, tento vás môže chytiť. Čeknite si ho a uvidíte sami. Hodnotenie: B ()

Skeksis 

všetky recenzie používateľa

Konečne niekto! Konečne to niekto zobral do rúk celé! Scenár, réžiu, produkciu, rolu. Toto robí stále málo režisérov. Niekto iba ukradne scenár a natočí podľa toho film, niekto tam iba hrá, niekto iba napíše scenár a zapredá sa nejakému dementovi, ktorý mu ho dodrbe zlým filmom... Ale Edko si povedal: NIE!!! Ja to urobím celé, a dopadlo to cool. Gratulujem. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

HEREC, ktorý taktiež sám seba i režíruje, málokedy dá svojej postave niečo extra, t. j. nový rozmer, pretože sa musí sústrediť na dve profesie súčasne, ako pred kamerou, tak automaticky aj za ňou, čiže si to nechce ešte viac zbytočne sťažovať (komplikovať), lebo už to má i tak náročné... Herecky je to väčšinou štandardne zvládnuté, že tým pádom sa snaží samotnú réžiu ozvláštniť atypickými vlastnosťami, ktoré ju posúvajú do vyššieho levelu, ale nie vždy to platí, keď si napríklad vezmete herca a režiséra Mela Gibsona v historickom príklade, a la Statočné srdce, tak veľmi dobre zastával obidve funkcie naraz, a tak výnimka potvrdzuje pravidlo... ? „Ale zase William Wallace netrpel “Tourretovým syndrómom” , ktorým trpí súkromný detektív Lionel Essrog” , čím konečne prechádzam k samotnému predstaviteľovi Edwardovi Nortonovi, ktorý sa po dlhých, 19. rokoch opäť chopil režisérskeho kormidla, kde i napísal scenár podľa predlohy Jonathana Lethema, k tomu produkuje vlastný film, a tak tu mám rovnicu 2+2=4. Áno, štyri filmové povolania ovláda zároveň, čo je samo o sebe obdivuhodné, hodné pochvaly ! Mne sa najviac pozdával svojími majstrovskými hereckými kreáciami, ktoré sú jednak o moc lepšie, ako nie príliš dotiahnutá réžia, v ktorej má isto medzery, čo bránili vyššiemu hodnoteniu z mojej strany. Je nevyspytateľný, nikdy neviete poriadne odhadnúť, čo jeho Lionel zahlási, a to je na tom vôbec to najlepšie, ako sa uchopil psychicky handicapovaného jedinca s extrémne výstredným správaním sa. Je hlavné lákadlo, prečo by ste mali dať jeho filmu šancu+celkový ansámbel-Bruce Willis, Alec Baldwin a Willem Dafoe sú až takí dobrí, že neuveríte, pokiaľ ich neuvidíte. Oku lahodila Gugu Mbatha-Raw. Edov scenár je popretkávaný všelijakými odbočkami a zvratmi, ktoré sa dopredu prezrádzať nemusia, aby som nevyzradil, v čom je pes zakopaný. Tak isto ako dumal Lionel nad prípadom, tak to isté vyžaduje od nás-divákov. Jedine tak prezradím iba to, že Edward Norton priam exceluje, ukradol si film sám pre seba, zatieňuje všetky vedľajšie postavy, ktoré sa po čase úplne vytratia, aspoň citovaní sú výborní, ktorí majú dostatok skúseností i na malom priestore. Inak ide o maximálne-profesionálne zrežírovaný, zostrihaný, ozvučený a nasnímaný projekt od významného herca Eda Nortona, s dobrou hudbou Daniela Pembertona. Dúfam, že s ďalším filmom nepríde až v roku 2038 !? Má potenciál byť ešte lepší, ako momentálne je ! ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (7)

  • Jedná se o adaptaci úspěšného románu amerického spisovatele Jonathana Lethema, který v Čechách vyšel pod názvem „Sirotci z Brooklynu“. (vnimatkrasu)
  • Dle režiséra, scenáristy a hlavního herce Edwarda Nortona, ty největší filmový hvězdy na tomto filmu pracovaly bez honoráře. (MarLin)
  • První informace o chystané adaptaci odhalil sám Edward Norton již v roce 2005. Plánovaným rokem premiéry filmu byl tehdy rok 2009. Film se nakonec do kin dostal o deset let později. (vnimatkrasu)

Reklama

Reklama