Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jazdec Shane sa nechá najať na farmárske práce u Joe Starretta. Vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý rančer Rufus Ryke, ktorý vyháňa usadlíkov z ich pôdy. Jediný, kto je ochotný postaviť sa zlu - je Shane. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (129)

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $3,1miliónaTržby USA $20,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Vyvlastňovanie majetku ako základný námet nie je vo westerne nič nové ale zas dosť často sa táto téma dokáže dobre využiť pre dramatičnosť príbehu tak ako aj v tomto prípade. Pištolnícke prestrelky sú to len zriedka ale zato to vynahradzujú pästné súboje a vypäté situácie. /80%/ ()

Historik 

všetky recenzie používateľa

Je těžké napsat něco nového, také jsem to několikrát četl, dvakrát viděl. Pokud by někdo vůbec nevěděl, co je to western a chtěl vidět typickou ukázku, navrhnu mu Shanea. Je to modelový příklad. Ale to jsem chtěl podotknout - všimli jste si, že Bledý jezdec Clinta Eastwooda je úplně to samé, akorát s jinými postavami? ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Shanea nemožno chápať ako postavu, skôr za akýsi prízrak osvietenia či (berúc do úvahy jeho morálnosť) ako apoštola mieru a spravodlivosti, ktorý príde a odíde. Z ničoho nič. Ako prostriedok dvoch svetov. A predstavme si tú zapeklitú situáciu tyranie, aká panovala na tomto krvilačnom území, bez jeho prítomnosti, ktoré z idealistického hľadiska malo slúžiť každému rovným dielo, namiesto ustavičných sporov. Z tohto uhla pohľadu ma tento film tak fascinuje a v takomto duchu atmosféry dobra a zla sa mu bezvýhradne podriaďujem. Krásne je to napríklad vidieť pri rytmickej syntéze deja, kedy naivnejšiu rozprávkovosť vystrieda vážnosť chladnokrvných rozmerov, pri ktorých sa zatajuje dych ("And where do you think you are going?"). Celé toto okúzlujúce symetrické podkreslenie exteriérov - pestovateľskej krajinky, opusteného susedstva, nasiaknutím farmárčinou a optimistických vízií svetlých zajtrajškov predstavujú jednu veľkú nostalgickú klasiku, ktorú v našich končinách zbytočne prehliadame. ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Zlomový film westernu, především, co se realističnosti týče. Dosud bylo střílení samá sranda, bum sem - bum tam. Chlapi s čistými i špinavými průstřely vstávali a pálili dál o sto šest. Jenomže Stevens byl ve válce a zažil, jak to vypadá, když člověk schytá kulku. Rána, tělo odletí a ani se nehne. ()

Elyssea 

všetky recenzie používateľa

duddek mi mluví z duše, když by z toho malého Joyeho vystříhal. Já taky a ještě bych mu střihla jednu za uši, protože tak otravný dítě jsem dlooouho neviděla. Byla to nuda nuda a ještě jednou nuda. Celý film je tak neuvěřitelně roztahanej... dlouho se nic neděje pak nějaký ten "zvrat" a potom zase půlhodinová nuda. Ach jo. Naši se mi sice snažili říct, že to je film z padesátých let, načež jsem odpověděla, že ho to neomlouvá. Fůůj, ještě jednou tohleto vidět, tak si udělám woodoo panenku toho malýho kluka... O:-) ()

Galéria (76)

Zaujímavosti (29)

  • Alan Ladd, ktorý mal zmluvu s Paramount, zarobil pri filme 145 000 dolárov. (westerns)
  • Od roku 1998 Americký filmový inštitút zaradil film medzi 100 najväčších amerických filmov. (WalterIK7)
  • Shaneova zbraň je poniklovaný jednočinný armádny revolver Colt 1873 s hlavňou 7 a 1/2 palca a slonovinovými rukoväťami s vyrezávanými konskými hlavami v kalibri .44 alebo .45. Nosí sa v „mexickom“ puzdre s dvojitou slučkou na opasku zdobenom početnými striebornými otvorenými mušľami. (westerns)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené