Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princezná Anne sa vydáva na ostro sledovanú cestu po európskych mestách. Keď so svojim sprievodom dorazí do Ríma, vzoprie sa proti prísnym pravidlám protokolu. Jednej noci sa jej podarí uniknúť z luxusnej izby a na úteku sa zoznámi s americkým novinárom Joeom Bradleym, vďaka ktorému spozná Rím ako obyčajné dievča. (STV)

Zaujímavosti (59)

  • V Nemecku sa film volá „Ein Herz und eine Krone“, čo v preklade znamená „Srdce a koruna“. (Arsenal83)
  • Keď Audrey Hepburn poznamená, že nikdy nenosí peniaze, je to skutočný fakt. Členovia kráľovských rodín vo všeobecnosti nenosia peniaze, o všetko sa stará ich personál. (Arsenal83)
  • Jedným z dôvodov, prečo Frank Capra odmietol natáčanie tohto filmu, keď mu bol ponúknutý scenár, je, že si myslel, že anglická vláda by mohla protestovať, pretože príbeh bol čiastočne inšpirovaný búrlivým súkromným životom princeznej Margaret. (Arsenal83)
  • V scéne ambasádneho plesu sa objavila skutočná talianska šľachta, ktorá všetky svoje platy venovala na charitu. Reportéri na konci filmu boli tiež skutoční. (Arsenal83)
  • Sám Gregory Peck naliehal, aby bol Audrey Hepburn vyplatený vyšší honorár než jemu, pretože cítil, že jej rola je oscarová. To sa nakoniec aj vyplnilo. (Arsenal83)
  • V sedemdesiatych rokoch, dve desaťročia po tom, čo sa film dostal do kín a bol vychvaľovaný ako majstrovské dielo, Audrey Hepburn a Gregory Peck boli obaja oslovení, aby si zahrali v možnom pokračovaní. Nakoniec z nápadu zišlo. (Arsenal83)
  • Film sa dočkal neobvyklého úspechu v Japonsku, kde vzniklo až sedem rôznych dabingov filmu. Výrazný účes Audrey Hepburn z filmu napodobňovali ľudia z mnohých krajín, no najmä v Japonsku sa stal módnym výstrelkom. (Arsenal83)
  • Keďže film sa točí okolo princeznej, Paramount sa musel dohodnúť s britskou vládou, že vo filme nebude žiadny náznak, že by postava Audrey Hepburnovej mala nejaký vzťah k britskej kráľovskej rodine – najmä princeznej Margaret. William Wyler musel pre film nakrútiť celú scénu, len aby bolo jasné, že postava Hepburnovej nie je britská princezná. (Arsenal83)
  • Cary Grant nebol obsadený do úlohy Joea Bradleyho (Gregory Peck), pretože bol pre Audrey Hepburn údajne príliš starý. Dvojica si však spolu zahrala o desať rokov neskôr vo filme Šaráda, kde sa okamžite spriatelili a Cary neskôr tvrdil, že práve s Hepburnovou sa mu najviac páčilo pracovať. (Arsenal83)
  • Na konci natáčania štúdio Paramount darovalo Audrey Hepburn (Anna) celý jej šatník z filmu, vrátane klobúkov, topánok, kabeliek a šperkov. Tieto dary boli určené ako svadobné dary, ale čoskoro po natáčaní Audrey zrušila jej zásnuby s podnikateľom Jamesom (neskôr Lordom) Hansonom. (TheRoller)
  • Audrey Hepburn získala rolu princeznej Ann vďaka dnes už legendárnej kamerovej skúške. Predviedla v nej jednu zo scén filmu, no kameramanovi bolo nariadené, aby pokračoval v kamerovaní aj potom, ako režisér povie „strih“. Niekoľko minút nepripravenej, spontánnej Hepburn bolo takto zachytených na film. To jej, v kombinácii s niekoľkými úprimnými rozhovormi, získalo rolu. (TheRoller)
  • Audrey Hepburn hrala na Brodwayi v hre „Ondine“ s jej budúcim manželom Melom Ferrerom v čase, keď získala Oscara za najlepšiu herečku v Prázdninách v Ríme. Neskôr, v tom istom roku, Audrey vyhrala cenu Tony za jej rolu v „Ondine“. Patrí tak len medzi dve herečky, ktorým sa podarilo vyhrať ocenenia Oscar a Tony v tom istom roku. Druhou je Ellen Burstyn. (TheRoller)
  • Prázdniny v Ríme boli Americkým filmovým inštitútom (American Film Institute) zaradené na štvrté miesto v rebríčku „10 najlepších filmov v žánri romantická komédia“. (TheRoller)
  • List papiera, z ktorého Hennessy (Hartley Power) číta otázky pre interview, je v skutočnosti strana zo scenára. (TheRoller)
  • V dobe nakrúcania malo štúdio Paramount v Taliansku zmrazenú časť svojho majetku. Využilo tak príležitosť natáčania priamo v Ríme. (TheRoller)
  • Když se Gregory Peck s Audrey Hepburn projeli Římem na skútru Vespa, zvedly se jeho prodeje o 100 000 kusů za rok. Film měl také zásluhu na urychlení představení nového modelu Vespa 125 U s reflektorem na řídítkách. Ve filmu se prohání původní typ 125, jehož světlomet na předním blatníku však vadil kameramanům kvůli odleskům. (kenny.h)
  • Celosvětová premiéra proběhla 20. srpna 1953 na Benátském filmovém festivalu v Itálii. (Varan)

Súvisiace novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (viac)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (viac)

Bryana Cranstona pronásleduje „americký režim“

Bryana Cranstona pronásleduje „americký režim“

20.09.2013

Právě v těchto dnech zažívá vrchol slávy jako Walter „Heisenberg" White v seriálu stanice AMC Breaking Bad. V neděli odvysílaná epizoda „Ozymandias" strhala rekordy v sledovanosti a kritici i diváci… (viac)

Reklama

Reklama