Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Plachetnice Bounty opouští přístav Porthsmouth v roce 1787. Jejím cílem je doplout na Tahiti a přivézt náklad chlebovníku. Kapitán Blight je rozhodnut udělat vše pro to, aby se k cíli dostali tak rychle, jak jen to bude možné, přičemž tvrdě vyžaduje naprostou disciplínu. Když doplují na Tahiti, připadá to tam posádce jako v ráji - je to něco absolutně odlišného od sekýrování na lodi. Ale je tady čas odjezdu a nesmlouvavý kapitán donutí všechny odplout. Nespokojenost posádky už nelze udržet, a tak na cestě zpátky do Anglie dochází pod vedením důstojníka Fletchera Christiana ke vzpouře… (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (118)

OG_Swifty 

všetky recenzie používateľa

Priznam se, ze uz si novejsi Bounty z roku 1984 prilis detailne nepamatuju, takze jsem to hodnotil bez srovnani s tim novejsim filmem.. ackoliv jednomu srovnani se nevyhnu - sexy sestra nacelnika v tomhle filmu byla mene sexy nez sestra nacelnika v tom novejsim. Navic povazuju za velky zklamani, ze v tyhle verzi zadny kozy nejsou, zatimco v ty novejsi ano. Postavy kapitana Bligha a Fletchera mi prisly zahrany dobre, ackoliv Hopkinsnuv kapitan mi prisel vic "pratelstejsi" - Bligh v podani Howarda byl skoro az zlej. Mam tenhle pribeh rad, je to romanovka jak vysita, a film jsem si uzil - jen ten vymyslenej konec byl dost mimo misu... ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Skutočné námornícke dobrodružstvo a povedal by som, že lepšie ako to s Melom Gibsonom. Útrapy námorníkov pod bičom sadistického kapitána a nájdenie rajského ostrova delili síce dlhé hodiny filmu, ale už len to, ako som to v kľude vydržal, svedčia o kvalite diela. –––– Tvrdím, že účelová krutost není krutost. Je to efektivita. –––– Pamatujte, strach je naší nejlepší zbraní. –––– Je to rozkaz, pane? Mám to zapsat do palubního deníku? –––– Jak velkou cenu platíte za malou chvilku prchlivosti. Trapné! ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nemám v úmysle zaoberať sa tým, nakoľko sa Milestonova verzia Vzbury na Bounty zhoduje s historickou skutočnosťou. Videl som po 50 rokoch jej filmové spracovanie a som spokojný. Zaujalo ma zobrazenie pomerov na lodi britského námorníctva v 18. storočí, nutnosť hierarchickej štruktúry a železnej disciplíny vynucovanej aj tvrdými telesnými trestami. Celému filmu dominovala postava Fletchera Christiana stvárnená Marlonom Brandom v jeho najlepšom období. Naopak folkloristicky poňatý pobyt námorníkov na Tahiti ubral filmu v mojom hodnotení jednu hviezdičku. Potešilo ma aj niekoľko známych hercov vo vedľajších úlohách Richardom Harrisom počnúc a trebárs Gordonom "Cowley" Jacksonom končiac. Vôbec neľutujem, že som tento film videl, i keď záujem pozrieť si ďalšie filmovém verzie u mňa absentuje. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Najlepší prepis slávneho románu. Kapitán Blight ( Howard ) používa na svoju posádku metódu strachu ako lieku na všetko. Tá prežíva koncert utrpenia a ponižovania. Oprávnenou nespokojnosťou posádky sa stupňuje aj Bightova brutalita. Napokon príde k očakávanej vzbure na čele s dôstojníkom Christianom ( Brando ). Výpravný dobrodružný veľkofilm aký má byť. ()

d-fens 

všetky recenzie používateľa

...až do krajnosti vyhrotený psychologický rozbor hlavnej postavy, zabalený v prekrásnom farebnom výpravnom háve.... Svedomie a povinnosť ako dvaja nepriatelia. Kam sa pridať a čo odmietnuť? Vynikajúci príbeh, ktorý v tomto prevedení prekračuje charakter "dobrodružnej podívanej" a črie do psychiky snáď každého muža, skúmajúc povahu dobra a zla, povinnosti, vernosti, disciplíny a zodpovednosti v zrkadle protikladov - zdanlivo "rajského života" na Tahiti a drastických galejí pod vedením bigotného sadistu!!! ...a kam by ste sa pridali vy? ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (11)

  • Replika lodi Bounty, která byla vyrobena pro tento film, se 29. 10. 2012 potopila poté, co se jí posádka snažila zachránit před bouří Sandy, což některé z nich stálo život. (KREI)
  • Po dokončení natáčení filmu v roce 1962 byla filmová kopie lodi zrestaurována a sloužila jako výcviková loď. V roce 2012 byla však nenávratně zničena během bouře Sandy. (adams89)
  • Režisér Milestone vzpomínal, jak jej Brando během natáčení občas zcela ignoroval a sám poučoval kameramana (a dával mu gesty najevo) kdy má točit a kdy ne... (džanik)

Reklama

Reklama