Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dráma z občianskej vojny v Salvadore. Novinár Richard Boyle informuje o občianskej vojne, medzi pravicovým režimom, podporovaným USA, a ľavicovým Frontom národného oslobodenia Farabunda Martího.  Jeho stúpenci sú rovnako ako mnohí civilisti masakrovaní eskadrami smrti, riadenými armádou. Medzi zavraždenými je aj arcibiskup Oscar Romero. Boyle chce zachrániť svoju salvadorskú priateľku a preto sa rozhodne pre spoločný útek z krajiny... (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (179)

Aky 

všetky recenzie používateľa

Silné drama, bohužel opomíjené, které si zaslouží stát v řadě spolu se slavnějšími Četou, Hotelem Rwandou nebo Městem bohů. Výtečně zrežírované, výtečně napsaný scénář s perfektně zahranými dialogy. Chvílemi člověka napadá, že příběh pojatý jako opak dobrých grotesek točených jako: "smích přes slzy" - zde jako: "slzy přes smích". Když si uvědomím, že je filmu přes dvacet let, musím mu dát 100%. ()

rastlinka 

všetky recenzie používateľa

Prvá polovica filmu mi pripomínala typický B-éčkový film so snahou ustáť scény pomocou humoru (no nie veľmi podarene). Našťastie (!) sa film v druhej polovici zlomil a ponúkol oveľa viac. Myslím, že práve vážnosť situácie a vedomie, že sa jedná o skutočné udalosti pridali na hodnote filmu ešte viac. Každopádne, je smutné, čoho sú vplyvní ľudia schopní a na druhej strane je obdivuhodné, akých krásnych vecí sú schopní niektorí jedinci. Preto by sme si mali takéto osobnosti vážiť. "Vôľu ľudu, ani chod dejín nik nezmení. Ani severoameričania." ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Stone po prvý krát vojnový a hneď dokonalý. James Woods vo svojej asi životnej úlohe, vďaka ktorej sa mal stať (a nestal) prvotriednou uznávanou megastar. Stone ponúka drsný pohľad na kinematografiou prehliadané lokálne vojnové konflikty v strednej amerike 80tych rokov. Spočiatku sa Salvador tvári ako pomerne uvoľený dialógový film, aby skončil ako brutálna akčná vojnová záležitosť s explicitne zobrazenými mŕtvolami detí. Stone nám ukazuje zahraničných americkýh politikov ako partiu blbcov, ktorí nič nepochopili a robia rozhodnutia na základe nepresných informácií a intuície. Budúcnosť sa bohužiaľ odvtedy viackrát zopakovala. Pravicové a ľavicové myslenie je blbosť, dôležité sú ľudské práva. S týmto sa so Stoneom plne stotožňujem. ()

Shaqualyck 

všetky recenzie používateľa

Hodnotný studijní materiál pro všechny, které zajímá projekt World Press Photo, humanitární právo a příběh Kevina Cartera. Oproti pozdějším filmům Olivera Stonea je sice Salvador o něco méně kompaktní, což logicky pramení z občasné (možná i záměrné) epizodičnosti, kdy ze sebe režisér syrově nevybíravým způsobem sype drsné scény, aniž by divák stihl všechno to svinstvo pobrat a rozpoznat návaznost jednotlivých dějových fragmentů. Na podobné stěžovatelské úvahy je ale během sledování jen minimum času, neb co do příběhu je Salvador velmi silný a otevřený snímek, který před nikým a před ničím neuhýbá. Jedinci se slabším žaludkem následně možná vynechají večeři. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

OLIVER STONE je skrátka tvrdý ako kameň,ako jeho priezvisko,ktoré ho predurčuje,aby sa zaoberal problematickými politickými otázkami,ktoré v jeho podaní naberajú extrémny autentický presvedčivý smer,ktorý diváka prinúti sa vžiť do postáv,ktoré sa spoliehajú na zázraky alebo nejako bolo,nejako bude...Jeho silnou doménou je strih,kamera a réžia,herecké výkony sú tradične efektívne,tentokrát sa pozerám na novinára Richarda Boyla cez tvár herca Jamesa Woodsa,kde nevidím Stanislavského metódu ako u Daniela Day-Lewisa,ale ja som bez problémov uveril výnimočné nasadenie charakteru,ktorý miluje Sex,Drogy a Alkohol,ale tieto túžby musí odsunúť na stranu,ale nie úplne,lebo bude mať strašne veľa šťastia,že sa vráti späť do štátov,rád by tam vzal svoju budúcu ženu Máriu,lebo v El Salvadore to vrie,je tam občianska vojna a novinári sa púšťajú do nebezpečného povolania,ktoré spočíva byť v centre diania,keď prebiehajú boje,ktoré behom sekundy ho môžu stáť život,Rich mi pripadal ako mačka s deviatimi životmi,ktorý má šťastie,lebo ja byť na jeho mieste,pod paľbami nepriateľov,to sa radšej prepadnem pod zem,ale prežiť chce každý,ale masaker si vyberá úplne každého.Silná káva tento snímok nekompromisného režiséra,ktorého rukopis je klasicky známy,pokiaľ ho poznáte? Ja mám to LUCKY,že viem,kto to je,čo mám od neho čakať a úprimne chcem to,lebo len málo je takých iniciatívnych ako je Oli Stone. ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (13)

  • Poradce filmového štábu byl v době natáčení zabit v El Salvadoru. (StarsFan)
  • Ačkoliv se film dočkal chvály kritiků, nedostal se do ditribuce v celých Spojených státech. Nicméně později byl znovu uveden, když v kinech uspěla Četa. (StarsFan)
  • Film je založen na autobiografii Ricka Boyla, který je společně s Oliverem Stonem i autorem scénáře. (StarsFan)

Reklama

Reklama