Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Dokumentárny
  • Krimi
  • Akčný

Zaujímavosti k filmom (18)

Le Foto proibite di una signora per bene

Le Foto proibite di una signora per bene (1970)

Železná veža (Torre Sant Sebastià), na ktorú sa Minou (Lassander) vyvezie výťahom a uvažuje o zoskoku, je veža lanovky na Passeig Joan de Borbó v prístave v Barcelone. Lanovka Teleférico del Puerto spája barcelonský prístav s vrcholom Montjuic. Jeho trasa je dlhá 1 303 m a je rozdelená na dva rovnaké úseky. Linka premáva v nadmorskej výške 70 m, takže si počas cestovania môžete vychutnať malebné, panoramatické výhľady na prístav a mesto.

Ostrov děsu

Ostrov děsu (1970)

Exteriér Starkovho (Teodoro Corrà) domu na ostrove bol vytvorený technikou matte painting, obraz namaľoval sám M. Bava. Interiéry sa natáčali v skutočnom plážovom dome, ktorý sa nachádzal neďaleko pláže, na ktorej sa natáčalo veľa scén, na pobreží Torre Astura.

Čierni baróni

Čierni baróni (1992)

Skutočný major Terazky (vo filme Pavel Landovský) bol Andrej Gazda, ktorý sa narodil 28. 1. 1920 v Dlhej nad Cirochou v okrese Snina. V roku 1940 nastúpil na povinnú vojenskú službu do slovenskej armády. Na slávnostnej uniforme naozaj nosil nemecké vyznamenanie z druhej svetovej vojny "Spona za boj z blízka", ktorú získal na východnom fronte. V prvej polovici 70. rokov občianska pracovníčka, ktorá zdieľala s Gazdom kanceláriu, prezradila, že inak veľmi milý dôstojník dorazil jedného rána do práce veľmi pobúrený a kolegyňu vyzval, aby vložila do stroja papier a začal jej diktovať dopis právnikovi. Večer predtým si totiž prečítal samizdatových "Čiernych barónov", v postave majora Terazkyho sa okamžite spoznal a chcel dostať autora knihy pred súd za to, že ho zosmiešnil a znemožnil. Pracovníčka kancelárie ho nakoniec od toho pracne odhovorila.

Čierni baróni

Čierni baróni (1992)

Kefalín (Ondřej Vetchý) bol v reálnom živote sám autor knižnej predlohy a scenára Miloslav Švandrlík. Bol veľkým milovníkom kofoly a pravidelne dvakrát týždenne chodil do pražskej lahôdkárne nakupovať dve tašky tohto nápoja. Pre predavačky už bol známou postavou a pri jednom z nákupov si všimol, že keď vošiel do predajne, tak sa jedna predavačka naklonila k druhej a povedala jej "Podívej, ten kofolín už je tady zase." Z Kofolína sa v knihe stal Kefalín kvôli tomu, že autor nechcel robiť okatú reklamu tomuto nápoju.

Malé životné etudy

Malé životné etudy (1970)

Režisér Rafelson sa pokúšal kontrolovať rytmus Nicholsonoveho hereckého prejavu tak, že manipuloval z jeho prísunom drog. Hovoril: "Myslíš, že by sme Jackovi mali dať pre túto scénu nejakú trávu alebo haš?" spomínal Richard Wechsler (jeden z producentov filmu).

Malé životné etudy

Malé životné etudy (1970)

Malé životní etudy sa točili v rámci rozpočtu BBS 41 dní od začiatku zimy 1969 do januára 1970 nasledujúceho roka a stáli 876 tisíc amerických dolárov.

Vdova

Vdova (1971)

Padací most zobrazovaný vo filme sa nachádza v obci Cheuge v regióne Burgundsko. Tento most bol postavený v roku 1887 a dodnes sa využíva ako jediný cestný padací most vo Francúzsku. Most je súčasťou 224km dlhého kanálu, ktorý spája oblasti Champagne a Burgundsko.

Hracia skrinka

Hracia skrinka (1989)

Mike Laszlo (Armin Mueller-Stahl) bol v súdnom procese obvinený z členstva v strane Šípových krížov, ktorá bola maďarskou nacistickou stranou, založenou košickým rodákom Ferencom Szálasim. Strana po nástupe k moci v roku 1944 obnovila deportácie židovského obyvateľstva do vyhladzovacích táborov. V období vlády Šipových krížov klesol počet budapeštianskej židovskej komunity z asi 200tis. na 70tis.

Charlieho krajina

Charlieho krajina (2013)

Hlavný predstaviteľ Charlie (David Gulpilil) patrí k jednému z mnohých domorodých spoločenstiev žijúcich v Severnom teritóriu. Spoločenstvo sa nazýva Ramingining, žije na západnom brehu rieky Glyde River s populáciou cca. 900 ľudí. Jeden z hlavných jazykov tejto domorodej skupiny je Djambarrpuyngu, pravdepodobne použitý aj vo filme.

Charlieho krajina

Charlieho krajina (2013)

Dej filmu sa odohráva v Austrálskom federálnom teritóriu Severné teritórium s hlavným mestom Darwin.

Ukradená bitva

Ukradená bitva (1971)

Titulnú pieseň "Když svítí slunce nad hlavou" naspieval Josef Zíma.

O kuratách a ľuďoch

O kuratách a ľuďoch (2015)

Detský hlas použitý na začiatku a na konci filmu patrí režisérovej dcére Karen Marie Jensen.

O kuratách a ľuďoch

O kuratách a ľuďoch (2015)

Budova v ktorej sa odohráva dej filmu je bývalé sanatórium v meste Beelitz, neďaleko Berlína. Počas prvej svetovej vojny sa sanatórium používalo ako vojenská nemocnica v ktorej sa liečil aj Adolf Hitler. Toto sanatórium bolo tiež použité vo filmoch Pianista (2002 )a Valkýra (2008).

O tele a duši

O tele a duši (2017)

Géza Morcsányi, hrajúci postavu menom Endre, nie je tak celkom hercom. Jedná sa o jedného z popredných a najdôležitejších vydavateľov literatúry v Maďarsku.

Bonnie a Clyde

Bonnie a Clyde (1967)

Násilí je v průběhu celého filmu zdůrazňováno zesíleným zvukem výstřelů. Promítači neoboznámení s tvůrčím záměrem se zvuk v těchto pasážích snažili ztlumit, neboť se domnívali, že jde o závadu obrdržené kopie. [Zdroj: časopis Film a Doba 3/2017]

Bonnie a Clyde

Bonnie a Clyde (1967)

Bonnie a Clyde byl první film, jehož tvůrci zkombinovali kapsle naplněné červeným barvivem s výbušnými roznětkami a uvedli tak do praxe tzv. squibs, dnes běžně používanou techniku pro vizualizaci zásahu živé tkáně vystřelenou kulkou. [Zdroj: časopis Film a Doba 3/2017]

Reklama