Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Animovaný
  • Komédia
  • Akčný
  • Dokumentárny

Recenzie (123)

plagát

Captain America: Zimný vojak (2014) 

Vcelku vydarená marvelovka. Zápletka bola slušne ušitá, čím chcem povedať, že to síce nebola provoplánovka, ale zase ani nezašla príliš ďaleko od plytčiny. Oproti prvému dielu  v určitých oblastiach vnímam zlepšenie hlavne, čo sa týka rozvoja charakteru Kapitána, aj keď k dokonalosti tam toho ešte dosť chýba. Jasné máme to tonu akčných parádičiek a ohňostrojov, dej je veľmi rýchly, možno až prirýchly, a ako by tam niečo chýbalo a pritom tam potenciál úplnosti bol. Možno práve spomalenie je to, čo chýba, pretože prináša hlbší atmosférický zážitok a v tomto prípade, mohol priniesť viac temnoty. Aj samotný poster filmu tú temnotu naznačuje, ale reálne sme zostali v ružovejšom svete. Čo je škoda. 3,5*

plagát

Vyšší princip (1960) 

Čo sa to len stalo s česko-slovenskou filmárinou, že už nedokážeme natočiť tak emocionálne nabitý, scenáristicky, dialógovo, i monológovo silný film, plný bohatých vznešených viet, ako je tento klenot zo 60tych rokov? Dobrí herci a tvorcovia už pomreli? Či sa azda minuli inšpiratívne príbehy ako je ten z poviedky Jána Drdu? Vyšší princíp je na rok 1960 po všetkých stránkach fenomenálny a žiaľ, z tej doby dnešnej sa mu len máloktorý vyrovná. Dovolím si povedať, že z tvorby súčasnej česko-slovenskej hold žiaden.

plagát

Wonka (2023) 

Ono je to taký nenásilný, krásny, rozprávkový príbeh plný farieb, hravosti a fantázie, ktorý funguje muzikálovo, herecky aj vtipom. Bola som veľmi zvedavá ako sa Timothée popasuje s touto rolou, koniec-koncov zahrať mladšiu verziu postavy, ktorú hral Johnny Depp je poriadne sústo pre takého mlaďasa. Ale on ten chlapec neustále prekvapuje a potvrdzuje obrovský talent, ktorý v ňom tkvie. Za to Wonkov klobúčik dolu. Na môj vkus (z dospeláckeho pohľadu) však Wonka je až vo veľkej miere presladený film a vhodný bezproblémov pre tých úplne najmladších. Pre dieťa, ktoré viac začína chápať svet, ľudské povahy okolo seba je predsalen filmový následník Charlie obohacujúcejší a poučnejší, rovnako tak aj pre dospelých je tam tá hĺbka niekde inde. Preto v rámci svojho žánru a pre určitú vekovú kategóriu nádherné, ale pre dospeláka tam okrem tej pastvy pre oči ešte niečo chýba.

plagát

Gentleman v Moskve - Príchod (2024) (epizóda) 

Sentimentálnejšia epizóda. Dochádza k citovému naviazaniu sa k Sofii, následné zachraňovanie pred štátnym orgánmi... Tak nejak sa už ten osud Niny dal vopred vyčítať a vytušiť, takže nijaké prekvapenie sa nekoná. Seriál si drží úroveň ľahkej podpriemernosti.

plagát

Gentleman v Moskve - Dobré časy (2024) (epizóda) 

Vyzerá to tak, že si čím ďalej, tým častejšie nasadzujeme sedem-míľové čižmy a prechádzame sa v nich po časovej osi, čo rozhodne nepomáha. Okrem toho, stále sme v tých istých priestoroch, vidíme tie isté historicky nevhodné postavy a politicko-spoločenská situácia iba elementárne. Viem si predstaviť, že ako kniha to funguje, no seriál... Motivácia pustiť ďalšie epizódy klesá.

plagát

Trainspotting (1996) 

Hnusný filmový kúsok s drogovou tématikou poňatý čiernym humorom, ktorý ale pôsobí tak realisticky, že plní účel - odradiť, znechutiť. Výborná dynamika kamery, dialógov, McGregor hviezdil a do toho spot on perfektná hudba. Záver filmu už ubral tempo a bol už iba na dojazd aj s miernym odklonom od hlavnej myšlienky.

plagát

Dům života (2001) 

Prekvapivo nádherná rodinná dramakomédia, ktorá je plná inšpiratívnych myšlienok podaných cez výborný scenár. Čím ďalej som to pozerala, tým viacej ma to vťahovalo, a čím viacej sa to zamotávalo, tým lepšie sa to rozuzlovalo. Vo filme vystupuje celkom hojné množstvo vedľajších postáv a každá z nich má prehĺbený charakter, každý má "niečo na rováši", za čo sa potom ocitajú na stavbe domu ako "pokánie". Čo je zároveň možno aj jediná slabina, že postavy sa vnútorne menia akosi prirýchlo bez spätného zrkadla. Ale i tak, ak by som si film pozrela druhýkrát, je možné, že bez váhania zmením hodnotenie na 5*.

plagát

Star Wars: Příběhy z Impéria (2024) (seriál) 

Nebolo to zlé ako insight do života Baris a Morgan, ale ani nie som taká nadšená ako pri predchodcovi Tales of the Jedi. Rozdiel spočíva v tom, že TOTJ prednostne dopĺňal chybajúce puzzle, kdežto TOTE viac nadpája ako dopĺňa (zrejme na polepenie nepolepiteľného v budúcnosti). Najzaujímavejšia epizóda bola č.4, konečne sa bližšie stretávame s inkvizítormi, čo ma ale mrzí, že sme im venovali iba jednu epizódku. Úprimne ten prerod charakteru Baris proste nemal šťavu a Morganine tri epizódy sa dali zhrnúť aj do jednej. Neviem, prečo sa príbehy týchto dvoch postáv tak zbytočne "znásilňovali" na 6 epizód. A prečo keď došli nápady, sme proste nepridali niekoho tretieho.

plagát

Thor: Temný svet (2013) 

Opulentná efektová akčná hostina pre oči - level "ťažký kaliber" - snažiaca sa pretvoriť severskú mytológiu na zmes SW a LOTR. Ja snáď tri štvrtiny filmu nerobím nič iného len "wtfujem". Nemôžem si pomôcť, to bolo veľmi prehnané a s Thorom už od začiatku, čo sledujem Marvelovky, žiaľ, nie som kamarát (niežeby on o to stál). Každý vizuálny efekt je zdvoj, možno až strojnásobený! Bujná fantázia tvorcov úplne bez limitov a logiky. Dialógy naoko plné silných slov, no v skutočnosti úplne prázdne. Keď som uvidela znovu Lokiho, hovorím si: "len to nie!". Veľmi slabý záporák a na silu pretlačovaný už v treťom filme. Komediálna stránka je to, čo funguje asi najlepšie, no scenár nezachráni. Dúfam, že ak sa ráno zobudím, tak zabudnem.

plagát

Gentleman v Moskve - Posledný Rostov (2024) (epizóda) 

Mrzí ma, že dejovo je tento seriál kvalitný, má to náboj, slušné dialógy, v tejto epizóde aj peknú symboliku so včelami, a je to príjemne prepletené, no i tak nenapĺňa potenciál. Úplne všetkým, čo spadá do vizuálu (do toho rátam od tejto epizódy už aj postavu Niny, tá zostárla snáď o dobrých 15 rokov namiesto 4) a zdorazňovala som v predchádzajúcich epkách, sa celkový dojem rúca. Viac hviezd asi nevytlačím, aj keď je toto s prehľadom zatiaľ najlepšia epizóda.